Доступність посилання

ТОП новини

Отруєння кандидата в президенти – нова виборча технологія 2004?


Ірина Халупа Гості: Микола Поліщук - народний депутат України, “Наша Україна”, нейрохірург; Юрій Костенко - народний депутат України, “Наша Україна”; Сергій Шевчук - народний депутат, НДП, Голова підкомітету з питань зв’язків з європейськими країнами Комітету з питань європейської інтеграції.











Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ, 20 вересня 2004 року.

Ірина Халупа

Добрий вечір, Україно!

Радіо “Свобода” продовжує свої передачі.

Вас вітає “Вечірня Свобода”.

Перед мікрофоном Ірина Халупа.

Тема: “Чи був замах на життя кандидата у президенти Віктора Ющенка”?

Гості: Микола Поліщук, народний депутат, “Наша Україна”, нейрохірург; Юрій Костенко, народний депутат, “Наша Україна”, Голова Української Народної партії; Сергій Шевчук, народний депутат, НДП, Голова підкомітету з питань зв’язків з європейськими країнами Комітету з питань європейської інтеграції.

Протягом останніх 10 чи навіть більше днів, Віктора Ющенка виборці не бачили. Агітували за нього інші члени його команди. Віктор Ющенко потрапив у лікарню, а наприкінці минулого тижня ми довідалися з прес конференції керівника передвиборчої кампанії Ющенка Олександра Зінченка, що Віктора Ющенка лікували в Австрії, що діагноз поставлений українськими лікарями не був зовсім точним і що ймовірно Віктор Ющенко був отруєним невідомими хімічними препаратами. Встановлений австрійськими лікарями діагноз - гострий панкреатит з великою кількістю ускладнень.

Сьогодні Голова Верховної Ради Володимир Литвин звернувся в Міністерство охорони здоров’я і правоохоронні органи з проханням надати інформацію про отруєння лідера блоку партій “Наша Україна”, кандидата в президенти Віктора Ющенка.

Зокрема, Литвин вважає за необхідне вивчити обставини отруєння Ющенка. Йому складно визначити, чи було отруєння навмисним, оскільки, не має всієї необхідної інформації. Литвин, сказав політична боротьба не варта того, щоб заради неї втрачати здоров’я.

Пан Литвин підтвердив, що в ході погоджувальної ради представники фракцій “Нашої України” та БЮТ вимагали створити слідчу комісію з цього питання.

Тим часом Перший заступник голови парламенту, один із лідерів Комуністичної партії Адам Мартинюк вважає підозри виборчого штабу кандидата в Президенти, лідера блоку партій “Наша Україна” Віктора Ющенка про навмисне отруєння Ющенка агітаційним ходом, щоб підняти рейтинг Ющенка.

Генеральна прокуратура розпочала перевірку за заявою Олександра Зінченка, керівника центрального виборчого штабу кандидата в Президенти Віктора Ющенка, про те, що Ющенка намагалися отруїти.

Речник Генеральної прокуратури Сергій Руденко заявив, що Генпрокуратура України готова співпрацювати з командою Ющенка для перевірки обставин отруєння. (Раніше Генпрокуратура заявляла, що не братиметься за цю справу, доки не отримає офіційного повідомлення від штабу Ющенка).

Говорить Сергій Руденко.

Сергій Руденко

У зв’язку із заявою керівника виборчого штабу кандидата у президенти України Олександра Зінченка про наявність у розпорядженні штабу достатніх підстав вважати, що на життя Ющенка було скоєно замах – спроба отруєння, Генпрокуратура України запросила Зінченка для з’ясування усіх питань та передачі за наявності матеріалів та документів, які стали підставою для такої заяви.

Крім того, в цей час проводиться ретельна перевірка усіх обставин отруєння. В разі необхідності слідчий та спеціаліст-лікар будуть направлені у відрядження до австрійської клініки, де проходив курс лікування кандидат у президенти Віктор Ющенко.

Слідчі готові до співпраці з усіма особами, які мають інформацію, що може сприяти встановленню істини у цій справі.

Марина Пирожук

Цей факт якось зафіксовано, зареєстровано, чи це лише інтенції?

Сергій Руденко

Відповідно до вказівки керівництва Генпрокуратури, на підставі публічної заяви про скоєння важкого злочину, апарат Генпрокуратури проводить відповідну перевірку, буде ухвалено рішення по її наслідках.

Ірина Халупа

Це був Сергій Руденко. Його розпитувала Марина Пирожук.

Давайте послухаємо коментар позаштатного радника глави Адміністрації Президента Михайла Погребинського щодо цієї справи.

Михайло Погребинський

Це дуже схожа на політичну технологію штабу Ющенка, чи частини цього штабу, бо я думаю, що не всі такі розумні як Зінченко. Мені видається, що це програшна стратегія.

Оскільки, кожен день розповідати, як вам погано, як вас цькують, які ви бідні і нещасні – це не стратегія переможця. Це стратегія виправдання поразки, пошуку аргументів, аби сказати: ось, чому ми не перемогли, нас на 10 днів вибили з кампанії, ми мусили перейти на віденську кухню, яка звичайно, якщо порівнювати віденську кухню з тим, що міг з’їсти в селах Віктор Андрійович - це дуже схоже на отруту.

Ірина Халупа

Це був Михайло Погребинський.

Про вірогідність версії про отруєння Ющенка говорить лікар, експерт Української правничої фундації Валерій Івасюк.

Валерій Івасюк

Я би на це питання сказав так: можна, не доведи Господи, але можна. З того всього людського чи нелюдського довкілля, яке оточує Ющенка, цього можна чекати.

Марина Пирожук

Ви маєте на увазі команду Ющенка, тих людей, які з ним працюють?

Валерій Івасюк

Я би сказав, оточення в нашій державі, ті, хто не хоче, щоб Віктор Ющенко зайняв найвищу у державі посаду. Я не можу однозначно говорити, чи нема таких людей в його найближчому оточенні.

Можна по-різному ставитися, спростовувати або підтверджувати, розмірковувати над тим, які версії є того, що сталося з Ющенком. Але факт є: абсолютно цинічна, нелюдська, дика позиція і відгук і офіційних чинників – погребінських, базівих – як вони з піною, з насмішкою коментували те, що сталося. Але найбільш паскудне, мерзення коментування Олександром Морозом. Було сказано, що ось бачите, харчується людина американськими якимись продуктами.

Те, що сталося з Ющенком, це є стовідсоткова реакція, повне віддзеркалення цього абсолютно бездуховного, антихристиянського довкілля, про яке я уже говорив - довкілля і Ющенка...

Чим більше люди будуть бачити самого Ющенка і чим менше вони будуть бачити його оточення. Тому що його оточення, його видно через оті, даруйте на слові, фалоси, які понаставили у Києві, зіпсувавши цей Київ. Це Жванія. Всі добре пам’ятають гендлярські стосунки Порошенка і Червоненька з Кінахом, коли той і ті були при владі. Це ж не забувається. Всі пам’ятають дикі за своїм змістом коментарі і реакції на різні політичні події Гриніва. Чим менше люди будуть бачити фізично, психічно і морально людей з оточення Віктора Ющенка, тим буде краще.

Ірина Халупа

Це був Валерій Івасюк, експерт Української правничої фундації.

Шановні гості, вчора ті, хто дивився телебачення, бачили виступ Ющенка у Києві, де зібралися тисячі його прихильників, які будуть за нього голосувати.

Давайте почнемо з Вас, пане Костенко. Ті люди, які бачили його, може не живцем тут, але ті, які бачили його по телебаченні, побачили, що перед ними стояла нездорова людина. Його обличчя не виглядало таким, яким воно завжди виглядає і багато-хто сильно переживав з цього приводу. Отже, нам кажуть, що стан здоров’я стабільний. Були спростування прес-секретаря пана Ющенка Ірини Геращенко, що не було жодного інсульту, що він здоровий і повертається до своїх повних сил. Правда це?

Юрій Костенко

Я щойно повернувся із засідання координаційного комітету коаліції “Сила народу” і вперше я побачив з близької відстані Віктора Андрійовича, після того, як ми з ним розсталися перед його отруєнням, побувавши у Хмельницькій області. І я скажу, що я багато бачив різних випадків в житті, щодо тієї чи іншої хвороби, і інсульти і інфаркти. Але те, що сьогодні я побачив на обличчі Віктора Андрійовича, не вписується в жодний діагноз звичайної хвороби. Це так би мовити емоції. А ось у мене, бачите, “врачєбноє заключєниє”.

Клініка називається “Рудольфіннерхаус”, австрійська, яка пише, що стан Ющенка обумовлений важкою вірусною інфекцією та хімічними речовинами, які зазвичай не входять до продуктів харчування. Це і щодо Мороза, і щодо Погребінського, і щодо Базіва, які так цинічно і зухвало себе поводять у цій ситуації. Тому я далі не хочу тему медично розвивати, бо тут є два медики і це їх, так би мовити, прерогатива. А я політичну сторону хочу цієї справи трошки подискутувати.

Перше, в українському суспільстві демократія на сьогоднішній день зводиться до такого брутального застосування сили, яким є знищення свого опонента політичного. Це ми спостерігали в інших, раніше в інших, так би мовити, іпостасях.

Згадаємо про вбивство Гетьмана, яке так і не розкрите, згадаємо вбивство Гонгадзе, Чорновола, до речі, на минулих президентських. Але те, що сьогодні найбільш імовірний кандидат, який стане наступним президентом, на нього вчинено замах на життя і так влада реагує, то це є свідченням того, що Україна не те, що там наближається до демократії, Україна скочується до середньовіччя.

Тому що у всьому світі топ подією є, коли є посягання на життя перших осіб у державі. В Україні вже навіть офіційні висновки сьогодні лікувальних закладів є, і жодна офіційна людина, ані президент, ані прем’єр-міністр, ані той же пан Мартинюк, перший заступник, не висловили цій людині, як людині, якесь людське співчуття.

Всі на цьому тільки грають, що це піар. Перепрошую, з глузду вони посходили ці названі особи, коли мова йде про людське життя, а вони говорять про піари.

Ірина Халупа

Пане Костенко, можна я Вас на секундочку переб’ю. Отже, ми вже давно говорили про це, що можуть бути замахи на життя Віктора Ющенка. Моє запитання ось таке, чи він є добре охоронений, якщо є прецеденти? Вже були випадки з КАМАЗом, чи довкола нього є відповідна охорона?

Юрій Костенко

Знаєте, світова практика показує, що якою б міцною не була охорона, коли хтось хоче, то він зробить. Згадаймо Улофа Пальма чи Кеннеді чи багато інших випадків у посяганні на життя американських президентів. Охорона є і вона працює, але коли на державному рівні йде полювання за кандидатом у президенти, то перепрошую, яка може бути охорона. І в цьому сенсі я все таки хочу повернутися до основного, хто є замовником цього сценарія політичного.

Ірина Халупа

Хто Ви думаєте, є замовником?

Юрій Костенко

Я давав свої оцінки, коли була справа Гонгадзе. Я тоді говорив наступне, що з моєї точки зору, як політика, треба подивитися, кому вигідне було вбивство Гонгадзе, яке поклало край роботі уряду Ющенка, яке відрізало Україну від демократичного світу і повністю кинуло нас у сферу інтересів Росії. І це ми бачимо сьогодні на прикладах Тузли, реверсу, газового консорціуму і багато іншого. Тому замовника я не маю права називати, бо суд тільки може назвати. Але вигідна справа Гонгадзе була Росії.

А тепер щодо того, кому вигідний замах на Ющенка і усунення його з виборчої кампанії. Ми зараз бачимо таку цікаву сентенцію. З однієї сторони, більшість каже: “Наш кандидат – Янукович”. Але на місцях (а я, слава Богу, пів-України обповзав, як кажуть, на виборах уже) ми не бачимо цієї роботи за Януковича, принаймні на рівні районних адміністрацій і обласних адміністрації, особливо в тих регіонах, де ситуацію контролюють СДПУ(О). На місцях вони працюють, як не дивно, на Мороза і тягнуть його, як кажуть, за вуха, за ноги, за все, щоб він випередив Симоненка, який за рейтингами поки що його випереджає.

Тому, з точки зору політика, я хочу заявити, що усунення Ющенка відкриває Морозу шлях до другого туру. А що буде в другому турі? Я не знаю.

Саме цим можна пояснити, що, вівши переговори рік із Морозом щодо створення єдиної коаліції Тимошенко-Ющенко-Мороз (за такої коаліції ми могли б виграти президентські вибори з Ющенком вже в першому турі), Мороз нас водив за ніс цілий рік, а потім, обумовивши те, що треба за реформу голосувати з Медведчуком, відмовився від цієї пропозиції.

Так от, зараз я можу стверджувати, що план Медведчука-Мороза щодо політреформи і, фактично, позбавлення майбутнього президента повноважень керувати українською державою – це відкриває шлях Морозу до президентського крісла (я маю на увазі усунення Ющенка), а Медведчуку - до крісла прем’єр-міністра.

Ось у чому я як політик можу зробити такі висновки попередні.

Ірина Халупа

Пане Поліщук, Ви як лікар 17 років були консультантом судово-медичної експертизи, Ви - директор клініки швидкої допомоги, як Ви можете пояснити цю ситуацію, цей діагноз, який встановлений, і як це взагалі могло статися? Що це йому треба було дати, щоб були ті симптоми і така хвороба?

Микола Поліщук

Я хотів би сказати, що, крім всього, я понад 17 років був головним консультантом судово-медичної експертизи республіки і Києва з різних ситуацій, де були ушкодження нервової системи.

Я хотів би почати з того, що сказав Михайло Погребинський, що це політична технологія штабу. Ми знаємо політичну технологію влади.

Скажіть, будь ласка, Троєщина – це була не політична технологія влади? Я в той день після вибуху був на Троєщині. До тих обурень людей я дав офіційно інтерв’ю і сказав, що причина там більше всього економічна – “розбори” між ринками. Разом з тим це давали, що політична, а потім виявилося, що не політична.

А подивіться, будь ласка, Ай-Петрі і водій КАМАЗу... Як можна було говорити, що там струс? Біжить цей міліціонер, або його ведуть при ясній свідомості, той водій при ясній свідомості...

Ніхто не буде сумніватися в мені, що я не знаю, що таке струс головного мозку. Вони подавали, що це струси, а тепер мовчать. А тепер знову ж дають, що в Ющенка інсульт, а тому чи потрібний нашому суспільству хворий президент і що сталося?

Так от, я можу сказати однозначно, що ніякого інсульту в Ющенка немає. Я сьогодні його дивився, говорив з ним і можу сказати однозначно, що ніяких ознак харчового отруєння там не було.

Всі знають, що харчове отруєння – це перш за все нудота, блювота і пронос, обов’язково буде пронос. В Ющенка не було ніякого проносу. В Ющенка був інтенсивний головний біль (це якраз почалося через годин шість-вісім після того, як в нього була зустріч певна якась), була нудота, ніякого проносу не було в нього, а далі з’явилися інтенсивні болі по всьому тілу, але переважно вони все ж таки пішли на підшлункову залозу.

Лікування, звісна річ, було те, що лікарі проводили, по тому, що я можу судити, це знімали головну біль і пробували, як при харчовому отруєнні.

Але ж це не харчове отруєння, бо ж токсини харчові не дають такого отруєння. Хто бачив, що при харчовому отруєні було ураження нервової системи? В нього, слава Богу, не постраждала центральна нервова система, він абсолютно в ясній свідомості, ніякого інсульту там немає.

Я з 1987-го року маю відділення по хірургії лікування інсультів, і я знаю, що таке інсульт. Таким чином пройшло ураження периферійних нервів...

Ірина Халупа

Що може таке ураження спричинити?

Микола Поліщук

Ураження периферійних нервів – це викликає нейротоксична отрута. Яка саме нейротоксична отрута? Я не можу сказати, але по тому, як я дивився сьогодні, що, напевне, такий “залізний” організм, а Ющенко здоровий, як лось, тому що він і на Ай-Петрі, і на Говерлі, і купання в холодній воді – те, що він веде здоровий спосіб життя, вийшло так, що він все ж таки вискочив з цієї кризи. А те, що це нейротоксична дія – це однозначно.

Яка отрута? Важко сказати. Чому? По-перше, пройшов період. Навіть те, що він був в Австрії, то все ж таки пройшов період. А зараз встановити, які саме? Це досить складно.

Юрій Костенко

Ми вже знаємо яка отрута – це отрута ріцін.

Ірина Халупа

А що це за речовина?

Юрій Костенко

Це речовина, яку застосовують при спецопераціях спецслужби.

Ірина Халупа

Чи Ви знаєте, пане Костенко, коли і як це могло статися?

Юрій Костенко

Ми знаємо, і коли, і як це сталося, і знаємо хто за цим стоїть.

Завтра ми будемо ініціювати створення у ВР спеціальної тимчасової слідчої комісії, і це її прерогатива вже безпосередньо встановлювати, хто і в якій мірі причетний.

Я хочу сказати тільки один аспект із тієї інформації, яка є у нас. На превеликий жаль, ця спроба вбивства Ющенка, яка не вдалася, не зупиняє так званих “кризових” політтехнологів, і вони хочуть продовжувати і повторювати вбивство Віктора Ющенка. І тут вже навіть у ВР не достатньо цієї слідчої комісії, а тут потрібно серйозно обговорити ту кризу, яка наростає в Україні, політичну кризу, бо ж ми не будемо мовчати, і виборець не буде мовчати, коли буде знати, що улюбленого кандидата вбиває влада. Тому, якщо ці “кризові менеджери” хочуть довести Україну до громадянської війни, то вони на себе беруть надзвичайно велику відповідальність.

Ірина Халупа

Пане Шевчук, я Вас хочу попросити пояснити, що таке ріцін? Як Ви бачите цю ситуацію? Чому ЗМІ не приділяють цій темі відповідної уваги?

Сергій Шевчук

Я з великою обережністю ставився б до того, що вже відомо, якою отрутою отруїли Віктора Андрійовича.

Я, як і кожен лікар, знаю, що є дуже багато так званих функціональних отрут, які взагалі не лишають сліду в організмі, тому тут треба чітке дослідження і тільки тоді говорити, яке, власне, це було отруєння.

З медичної точки зору нинішній стан (я абсолютно погоджуюся з колегою Поліщуком), на мій погляд, не викликає особливого занепокоєння, ураження периферичної нервової системи трапляється досить часто від різних факторів. Я знаю багатьох політиків, які вже третє скликання працюють у ВР і дуже успішно, маючи ураження нервів обличчя. Так що зовнішні ознаки не є головними при прогнозі життя і здоров’я людини.

Ірина Халупа

Але зовнішність – це вражає на переший погляд.

Сергій Шевчук

Мене вражає більше інше.

Ви знаєте, в усіх державах, якщо відомий політичний діяч, політик хворіє, то є якась всенародна підтримка, солідарність. Можна згадати операцію Єльцина, або тоді, коли оперували, чи коли був поранений Рейган, тоді вся нація переживала, тоді були об’єктивні висвітлення.

Ірина Халупа

Нещодавно Клінтона оперували, а він вже не президент, але також переживали всі.

Сергій Шевчук

Клінтон переніс операцію на серці, і йому також всі співчували. Знаєте, тут є така індукція підтримки громадян. А пізніше цей же політичній лідер, ніби, дякує своїм громадянам і підтримує громадянські права, своїми вчинками віддячує їм.

В даному випадку, коли говорити про здоров’я і хворобу, то мені здаються хворобливими оті коментарі тих політиків, тих політологів так званих, які говорять про агітаційні ходи, про політтехнології. Це вже на межі цинізму і елементарної емоційної тупості. Це вони втрачають ознаки здорового глузду, тому що дійсно повинно бути щось християнське навіть в наш буремний час, тим більше, коли йдеться про того політика, якого чимало громадян України просто вважають надією української нації, і природно очікувати, яке буде обурення цих громадян, якщо будуть такі публічні висловлювання.

Ми можемо побажати тільки якнайшвидшого видужання і розслідування цього інциденту.

Але він нічим не відрізняється від інших. Я нещодавно говорив із Андрієм Шкілем, молодим депутатом, якого просто зупинили на дорозі і побили. Або замах на депутата Козаченка. От чим це відрізняється від спроби отруєння Віктора Ющенка? Чи це також є політтехнології?

Ірина Халупа

Ви сказали, власне, пане Шевчук, що цей інцидент нічим не відрізняється від інших. І ми спостерігаємо, що є така певна атмосфера безкарності: злочини не розкриваються, ніхто ніколи за такі речі не відповідає, панує якась своєрідна вседозволеність, яка, з одного боку, відкриває людям двері і дозволяє їм робити все, що вони хочуть, а інші люди, переважно широка громадськість, втрачають будь-який зв’язок з органами влади, взагалі з своєю державою, вони себе почувають, що вони взагалі не мають жодної сили і не можуть ніяким чином вплинути на все це.

Пане Костенко, Ви сказали, що хочете, щоб була створена спеціальна комісія, але ми бачимо, що спеціальні комісії теж, в принципі, мало що можуть зробити. Отже, яким буде наступний крок “НУ”, окрім того, що треба Віктора Ющенка до повних сил привести? Що буде з цією комісією? На що ви сподіваєтеся?

Юрій Костенко

Комісія має відіграти свою роль, як центр якоїсь політичної стабілізації. І з іншого боку, ми сьогодні усвідомлюємо, що влада сьогодні не розкриє весь злочин, так, як і не розкрита справа Гонгадзе.

Тому що влада не зацікавлена в тому, щоб його розкрили, тому що за нашою інформацією, всю цю операцію щодо отруєння Ющенка це робили не заслані шпигуни, а це робили свої з українських пагорбів тих чи інших, чи, як кажуть, печерських чи інших.

Ірина Халупа

У Вас є інформація?

Юрій Костенко

У нас є дуже багато різної інформації, але так як ми тиждень не говорили про отруєння, поки не було офіційних висновків із відповідного лікувального закладу, так ми зараз не хочемо оприлюднювати цю інформацію.

Ми ще хочемо попередити вище українське керівництво, зокрема, Президента України, що він персонально відповідає за, з однієї сторони, демократичність виборів, чесність, а також, і за те, що в Україні ситуацію не буде доведено до громадянського конфлікту.

Це ж саме ми хочемо попередити і тих, хто продовжує намагатися дестабілізувати ситуацію. Бо такої ситуації, як оце зараз на президентських виборах, ми ще не мали.

Я ж кажу, що або були такі бутафорні вибухи, щодо Мороза чи Вітренко, або вбивали інших людей, які безпосередньо не були кандидатами. Але от щодо кандидатів, то це вперше було застосовано таку річ, як політичний замах чи політичне вбивство.

Тому ми хочемо попередити, що Ющенко – це не просто сам і його команда, а за Ющенком вже сьогодні 30 відсотків, а за різними оцінками і 35 відсотків симпатії виборців. Що робити з тими людьми, які переконані в тому, що Ющенко переможе? І яких позбавлять цієї перемоги на дії?

Погляньте на другу таку цікаву річ: в конгрес США внесено спеціальний законопроект щодо виборів в Україні. Ви знаєте його суть, вона дуже проста. Що ті, хто будуть перешкоджати вільному волевиявленню на президентських виборах, ті посадовці, починаючи від президента, його оточення, до мерів міст стануть персонами нон-грата у демократичному світі.

І не тільки це: рахунки будують заморожені, а це означає, що в Україні почнеться економічний спад, економічний руїна, а це означає, що ця ситуація з Ющенком буде торкатися кожного майже громадянина, бо 90 відсотків у нас людей бідних.

Тому не думають ті, хто пропонують такі методи, що вони відсидяться. Не залишиться Україна таким собі “бандустаном” у центрі Європи, який сам собі пише закони і живе за цими саме “понятіями”, а не Конституцією і законами в країні.

Кара буде на кожного із цих: або народна, або в порядку судовому після того, як ми переможемо на виборах, або Господь Бог на тому світі, але кара буде обов’язково.

Ірина Халупа

Пане Шевчук, ми чуємо від влади і правоохоронних органів останнім часом постійно слово стабілізація, спокій, щоб не дестабілізувати ситуацію.

І ось такий випадок, що стався з Віктором Ющенком. Це може дестабілізувати ситуацію? Це може бути використано кимось? Наприклад, владою у негативному якомусь наслідку?

Сергій Шевчук

Я не розумію тих, хто говорить про стабілізацію, про що йдеться? Кипіння досягає тієї межі, коли просто може бути вибух, тому що життя в Києві – це одне, життя в садово-банківсткій ділянці Києва на Печерську – це зовсім інше, а життя в селах, містах, містечках – абсолютно інше. І люди чекають змін і сподіваються, що дійсно вибори президента принесуть ті зміни.

Ірина Халупа

Тоді що це – розмови про стабілізацію чи дестабілізацію? Це нагнітання ситуації?

Сергій Шевчук

Стабілізація – це просто зрощення кримінальних структур, мафіозних структур з тими, ніби-то псевдоправоохоронцями, які сьогодні практично, єднають дуже багато спільних справ, які хочуть такої консервації, а не дестабілізації.

А стабілізація – це для багатьох депутатів ВР, бізнесменів, які приходять у ВР не виступати. Подивіться – скільки з них за 3 роки взагалі не брало слово. Вони приходять відпочити, поспілкуватись про свої заморські подорожі, бізнес вони роблять за межами ВР. Тут таке місце для обміну думками.

Оце по-їхньому називається стабілізація, але все рівно будуть зміни і кожен повинен працювати так, як кличе його обов’язок і совість.

Ірина Халупа

Пане Поліщук, і що буде далі? Ось ми бачили, що ЗМІ не приділяли великої уваги цьому випадку, також бачили, як пан Шевчук сказав, що навіть не було від офіційних осіб і колег Віктора Ющенка якогось прояву симпатії чи співчуття. Ми сьогодні сидимо і говоримо на цю тему. Що буде далі, на Вашу думку?

Микола Поліщук

Я думаю, що Віктор Андрійович відновиться – це однозначно, я як лікар-невролог можу сказати, що він відновиться. Я можу сказати, що ознаки гострого панкреатиту були – це однозначно абсолютно, і не дай Бог, якби він залишився тут.

Я знаю, щоб у нас було.

Ірина Халупа

Коли його перевезли до Австрії?

Микола Поліщук

10 вересня, я знаю, що при такому набряку підшлункової, як це було, у нас не обов’язково б пішли на лаборатомію, відкрили б, а далі – понад 60 відсотків летальний результат. Це таке було.

А відносно того, чи буде стабілізація, то, я думаю, що буде стабілізація, тому що не може бути, щоб такою великою державою, як Україна, правив криміналітет.

Але буквально позавчора був на Кіровоградщині і я подивився, що людина з кримінальним минулим, людина, яка ледве закінчила школу, виявляється, що 2 ВУЗи закінчив заочно, і зараз від міста керує охороною здоров’я і освітою. І виявляється, що він керує не ними, а кримінальними структурами, крім цього.

І коли на очах міліції б’ють журналіста (я це бачив) і минулого міністра надзвичайного стану, Кальченка, і людину, яка була губернатором, закривають в мерії і не випускають, і ця людина цим командує, то яка ж стабілізація? Тобто, кримінал прийшов до влади.

Скажіть, будь-ласка, чому ми, коли відкриваємо аптеку, і там є сильно діючі речовини, мусимо дати (і там буде людина, яка допущена до них) чи не мала не просто судимості, чи не притягувалась вона до відповідальності кримінальної. Якщо притягувалась або, не дай Бог, судима, ця людина не може навіть в аптеці там працювати.

А тут, виявляється, по містах, по державі навіть, люди керують. Яка ж стабілізація? От стабілізація наступить тоді, коли народ вибере свого президента, коли ВР буде гарантом демократії, у ВР зараз – це єдиний осередок, де була демократія, зараз порушена демократія, тому що нею керують. Отоді буде стабілізація.

Ірина Халупа

Дякую, пане Поліщук. Пане Шевчук, Ви хотіли доповнити.

Сергій Шевчук

Я хотів звернути увагу на іншу проблему, яка є і торкається всіх: і політиків, і звичайних громадян. Це питання охорони здоров’я України, якість і надійність охорони здоров’я.

На жаль, це питання таке, що сьогодні торкається всіх, в тому числі і політики. Сьогодні кажуть, що є особлива лікарня – Феофанія.

Ірина Халупа

Ну, більшість ВР має можливість виїхати лікуватися за кордоном, а обиватель пересічний цього не має.

Сергій Шевчук

Я ж і маю це на увазі, лікарня ВР Феофанія – це той заклад, якого бояться народні депутати, які не хочуть там лікуватися. Дехто свідомо каже, що там, коли вони лягали, їх заражали вірусами гепатиту, і робили інші речі.

До речі, багато з політиків дійсно, навіть ті, що критикують Ющенка, чомусь також виїжджали за кордон: і той же Олександр Мороз і вищі посадові особи, які знаходились на лікуванні в Німеччині у Баден-Бадені.

До речі, тоді ЗМІ не подавали, скільки коштує одне ліжно днів, скільки тисяч доларів чи євро коштує. А тут ми бачимо, як сміючись говорять, обстеження коштувало 18 тисяч чи 14 тисяч Євро.

Це говорить про те, що нашій державі до стабілізації ще дуже далеко і треба змінювати роботу багатьох галузей, в тому числі і української охорони здоров’я. Тоді буде більша довіра до діагнозу українських лікарів.

Ірина Халупа

Пане Костенко, якщо політичні технології, так би мовити, дійшли до такого рівня, про що це свідчить? Кожного разу, коли ми думаємо, що гірше не може бути, воно раптом виявляється, що все-таки може.

Юрій Костенко

Дійсно, межі поганому, мабуть, немає кінця поки що в нашій державі. Але все це симптоми хвороби української влади, яка за 13 років так мімікрувала, від демократичних, так би мовити намірів, до такого режиму, якого світ ще не бачив.

Дійсно, в усіх аспектах режим в Україні: і з точки зору економіки кланової, і з точки зору політики, політ технології вбивць, а не політиків. Тому цей режим, який витворився в Україні, якраз не дасть нікому на цій землі такій славетній, такій благословенній щастя.

І може ситуацію врятувати дійсно народ, коли 31 жовтня прийде на вибори, і вже в першому турі обере свого народного кандидата Віктора Ющенка, який уже той хрест, що на нього поклала доля, проніс із честю: починаючи від того, коли він працював у Нацбанку, головою уряду і кандидат у президенти.

Ви знаєте, я, як альпініст, багато разів у своєму житті дивився у вічі смерті. Але це людина, яка вже пережила смерть, її обов’язково оберігає і Господь Бог, і, я думаю, що ми обов’язково переможемо.

Ірина Халупа

Дякую, пане Костенко. Напевно, всі тут слухачі, як і ми тут бажаємо Віктору Ющенку видужати

На цьому завершуємо “Вечірню Свободу”, наші гості сьогодні були народні депутати: Сергій Шевчук, Юрій Костенко, Микола Поліщук.

Слухайте “Свободу”, дорогі слухачі і шануймося.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG