Доступність посилання

ТОП новини

Українці з Придністров`я йдуть на Київ.


Петро Каландирець


Одеса, 20 вересня 2004 – З ініціативи Спілки українців Придністров’я розпочалася піша хода до Києва українців, котрі мешкають у Придністровському регіоні республіки Молдова. У акції беруть участь понад 100 осіб.

Учасники пішої ходи підготували звернення, яке планують передати Президенту України Леоніду Кучмі. Вони заявляють:

«Переговорний процес між Молдовою і Придністров»ям зайшов у глухий кут. На території самопроголошеної ПМР триває тотальне зубожіння, зупиняються підприємства, транспорт, блокується зв»язок, порушуються права і свободи людини».

Активісти Спілки українців Придністров''я переконані, що Україна може і повинна взяти на себе реалізацію ініціатив, покликаних на відновлення переговорного процесу для визначення правового статусу Придністров’я.

За словами Голови Спілки українців Придністров’я Володимира Боднара, “у разі продовження економічної блокади з боку Молдови - наслідки для Придністров’я будуть вражаючими.” Це значить, що в Україну підуть біженці. Ми повинні будемо рятувати себе, рятувати свої сім’ї”.

Українці з Придністров’я так само вимагають від українського державного керівництва зняти економічну блокаду з Придністров’я та забезпечити місцевих українців правом брати участь у виборах Президента, відкривши на території Придністров’я виборчі дільниці. Володимир Боднар в інтерв''ю радіо “Свобода” заявив:

“Сьогодні у Придністров’ї вже більше 50 тисяч громадян України, то повинно обслуговування бути відповідним. Треба, щоб там була створена відповідна консульська установа у Придністров’ї. Це вимоги, зрозумілі для всього світу і для Європи у тому числі”.

Учасники пішої ходи мають на меті звернути увагу Києва і до проблем з освітою українців Придністров’я. Володимир Боднар:


«Спілка українців Придністров’я є однією з головних організацій, яка опікується розвитком української освіти, мови, і це мабуть найголовніше для нас сьогодні, бо, якщо дитина отримуватиме освіту рідною мовою, тоді відродиться і культура та українство Придністров’я. Без допомоги України, я гадаю, це зробити буде неможливо, бо наша республіка є дуже маленькою і вона не має належних фінансів і наукових кадрів. Тому ми звертаємося до України. Допоможіть нам зробити так, щоб Шевченко був сьогодні у Придністров’ї і щоб його твори вивчали у Придністров’ї. Щоб усі, хто народилися українцями, з дитячого садочка мали можливість розмовляти і писати, творити українською мовою».

20 вересня учасники пішої ходи перетнули українсько-молдовський державний кордон і нині йдуть автотрасою Одеса-Київ у напрямку столиці. Підтримку їм надають активісти Одеської обласної організації Всеукраїнської партії «Братство».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG