Доступність посилання

ТОП новини

В Сербiї у недiлю проходили мунiципальнi вибори, на яких проголосувала лише одна третина виборцiв.


Михайло Рамач

Белград, 21 вересня 2004 – Партiї правлячої коалiцiї зазнали катастрофiчної поразки. Найбiльше голосiв здобули Демократична партiя президента Бориса Тадича та ультранацiоналiстична Радикальна партiя.

Партiї прем’єра Воїслава Коштуницi, його заступника Миролюба Лабуса та їхнiх партнерiв по правлячій коаліції - не перемогли в жоднiй із 150 общин. А в багатьох із них здобули менше десяти відсотків голосiв. Такий результат оглядачi називають помстою виборцiв за нерiшучу й неефективну полiтику. Президент Борис Тадич, котрий очолює опозицiйну Демократичну партiю, висловив сподiвання, що поразка не призведе до розвалу коалiцiї й призначення дострокових парламентських виборiв. А прем’єр Воїслав Коштуниця зазначає, що влада поки-що має бiльшiсть у парламентi та, що вiн не подаватиме у вiдставку поки уряд не пiдготує нову конституцiю.

Щодо низької участi виборцiв, то оглядачi зазначають, що електорат “втомлений” досить частими виборами. Та обурений нереальними обiцянками кандидатiв.

В Автономному краї Воєводина, в котрому значну частину населення становлять національні меншини, найбiльше голосiв здобула Радикальна партiя Воїслава Шешеля, котрого судять перед Мiжнародним трибуналом з воєнних злочинiв. Перемога сербських ультранацiоналiстiв, на думку оглядачiв, могла б додатково погiршити мiжетнiчнi вiдносини. Нагадаємо, що Європейський парламент минулого тижня закликав владу у Белграді вжити заходiв для збереження багатонацiональної структури Воєводини.

Мерiв столицi, Нового Сада та iнших мiст буде обрано в другому турi, оскiльки за жодного з кандидатiв не проголосувало бiльше половини виборцiв. Окремi представники партiй демократичного блоку заявили про намiр пiдтримати демократичних кандидатiв, щоби таким чином унеможливити перемогу радикалiв.

Вибори пройшли без інцидентів. Другий тур призначений на 3 жовтня.
XS
SM
MD
LG