Доступність посилання

ТОП новини

У Белградi одна бульварна газета надрукувала приватний лист президента Бориса Тадича до президента Сполучених Штатiв Америки Джорджа Буша.


Михайло Рамач

Белград, 22 вересня 2004 – На сторiнках преси тривають цiкавi дебати з цього приводу, а саме: чи урядовцi мають право на приватнiсть та де межа мiж приватним i офiцiйним .

За ціною бульварна газета “Курiр” наполовину дешевша вiд iнших. В нiй щодня друкують сенсацiйнi матерiали щодо урядовцiв, громадських дiячiв та зiрок естради. Урядовцi часто спростовують такi матерiали, окремi подають позови до суду. А люди масово купують “Курiр” й насолоджуються справжнiми чи вигаданими скандалами.

На завершення передвиборчої кампанiї в газетi надрукували лист, якого Борис Тадич направив до Джорджа Буша з приводу третьої рiчницi терактiв в Нью-Йорку й Вашингтонi. Сербський президент висловив пiдтримку Сполучених Штатiв у боротьбi проти мiжнародного тероризму та нагадав про терористичнi напади на сербське населення у Косовi. Тадич запевнив, що сербськi правоохоронні органи затримають генерала Ратка Младича у разi, якщо виявиться, що вiн перебуває на територiї Сербiї. Мiжнародний трибунал обвинувачує Младича в скоєннi воєнних злочинiв.

Окремим колам не сподобалося, що Тадич беззастережно пiдтримує американського президента та його мiжнародну полiтику. Полiтичнi опоненти назвали цей лист принизливим щодо Сербiї. А Тадич вiдразу надiслав до газети свою вiдповiдь. Вiн зазначає, що не буде порушувати справи перед судом, хоча для цього є пiдстави. Щодо обвинувачень, президент Сербiї заявив:

“Я готовий стати навколiшки перед мiжнародними урядовцями для захисту iнтересiв держави й народу. Це вважаю не приниженням, а своєю повинністю. Якщо б так робили й мої попередники, то було б менше жертв, страждань i руйнувань”.

Тадич додав, що видача обвинувачених, в тому числi й Младича , відповідає iнтересам народу й держави. Накiнець вiн зазначив, що не поступатиметься перед безумством, яке Сербiї завдало багато лиха в минулому , вимагатиме вiдповiдальностi як вiд журналiстiв, так i вiд полiтичних дiячiв.

Президентський лист став несподiванкою, оскiльки урядовцi уникають такої комунiкацiї з громадськiстю. А окремi газети повiдомляють, що полiцiя проводить слiдство щодо шляхiв, якими лист Тадича до Джорджа Буша потрапив на сторiнки скандальної газети.
XS
SM
MD
LG