Доступність посилання

ТОП новини

Дитячий фонд ООН в Україні передав обладнання для фельдшерсько-акушерських пунктів у кількох гірських районах Івано-Франківщини.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 21 вересня 2004 - Упродовж року в межах програми “Цвіт Карпат”, яка реалізується на Івано-Франківщині Дитячим фондом ООН в Україні, готувалась передача обладнання для фельдшерсько-акушерських пунктів у гірських селах реґіону. Відтепер завдяки програмі мешканці кількох гірських районів Прикарпаття отримуватимуть кваліфіковану медичну допомогу.

Холодильники, стерилізатори, лікарські інструменти, пеленальні столи, ростоміри, халати і навіть пелюшки, рушники та рукавички. Такий набір обладнання, вартістю 10 тисяч гривень кожен, отримали фельдшерські амбулаторії сімох гірських сіл Рожнятівського та Богородчанського районів Івано-Франківщини. Окрім цього, фельдшерсько-акушерські пункти в цих селах отримали кошти на ремонт приміщень. Сучасне устаткування, яке повністю відповідає євростандартам, призначене насамперед для огляду дітей та матерів.

Надання такої допомоги здійснюється в межах проекту “Цвіт Карпат”, який реалізує в області Дитячий фонд ООН в України спільно з прикарпатськими медиками. Проект розпочали внаслідок комплексного обстеження дітей дошкільного віку в гірських селах на Прикарпатті. Медики виявили у понад 80% оглянутих дітей анемію, у більшості з них були встановлені більше 2-х діагнозів того чи іншого захворювання.

Координатор проекту “Цвіт Карпат”, головний педіатр області Оксана Манюх, пригадуючи те, як розпочалася співпраця з Дитячим фондом ООН в Україні, наголошує:

“Проект розпочався з того, що в нашій області був відкритий центр підтримки грудного вигодовування”.

Такий, здавалось би, незначний факт, стверджує Оксана Манюх, став початком великого проекту, оскільки прикарпатські медики зуміли довести на прикладі створення цього центру, що здатні ефективно використовувати кошти задля оздоровлення прикарпатських малюків та їхніх матерів.

У свою чергу керівники сільських фельдшерських амбулаторій наголошують, що вперше за свою професійну практику отримали справді те медичне обладнання, яке відповідає усім необхідним медичним стандартам. Окрім цього, на кошти програми вони пройшли відповідні курси підвищення кваліфікації. Оксана Манюх також підкреслює, що програма триватиме ще кілька років:

“Але наша мета не тільки вилікувати тих дітей, у яких виявлена патологія, але розробити модель профілактики захворювань”.

Подарунок від Дитячого фонду ООН в Україні, як заявили прикарпатські медики, дозволить сільським амбулаторіям щонайменше 10 років використовувати передані медичні препарати і відповідно працювати якісно та ефективно. Програма також передбачає розповсюдження досвіду програми “Цвіт Карпат” на решту населених пунктів Прикарпаття.
XS
SM
MD
LG