Доступність посилання

ТОП новини

Комітет виборців України засвідчує порушення виборчого процесу.


Марина Пирожук

Київ, 21 вересня 2004 - Комітет виборців України заявляє, що ситуація з виборчим процесом в Україні загострилася, що може призвести до не передбачуваних наслідків. Про це сьогодні у Києві заявили на прес-конференції представники Комітету виборців . Вони заявляють, що процес формування дільничних виборчих комісій відбувається під контролем місцевих органів влади, а переважна більшість членів дільничних комісій – випадкові люди, без відповідної кваліфікації, що ускладнить роботу комісій. Не менше зауважень Комітет виборців має і до процедури збору підписів кандидатами у президенти .

Представники КВУ стверджують, що їхні спостерігачі працюють практично по всіх регіонах України і майже не стикалися з процесом відкритого збору підписів кандидатами у президенти. У цьому зв’язку КВУ не виключає масову фальсифікацію підписів окремими кандидатами у президенти.

Представники Комітету також констатують , що рівень використання адміністративного ресурсу у виборчому процесі не зменшився за поточний місяць порівняно з попередніми періодами, які моніторилися цією організацією.

За даними заступника голови правління КВУ Євгена Побережного найактивніше використовується адмінресурс для агітації за кандидата у президенти від влади

Євген Побережний: “Часто доводиться стикатися не лише з відкритою агітацією за кандидата Януковича, але і з банальними залякуваннями виборців щодо того, що може трапитись у випадку, якщо вони не проголосують за цього кандидата.

Приміром, в Чернігівській області голова чернігівської райдержадміністрації Володимир Сидоренко на серпневій нараді вчителів агітував за кандидата Януковича. І на завершення своєї промови він заявив про те, що якщо виборці не проголосують, як треба, то нехай не чекають ні газифікації сіл, ні ремонту доріг, ні водогонів, ні шкіл. Крім того він заявляв, що в такому випадку постане питання про місце роботи керівників різного рівня в районі.

Ми спостерігаємо, як за якимись діями влади, що стосуються перешкоджанню веденню агітації з боку тих чи інших кандидатів. В основному, це опозиційні кандидати. В основному, мова йде про кандидата Ющенка, хоча не лише про нього”.


За даними КВУ практика втручання органів влади у виборчий процес триває і надалі, не зважаючи на критику як з боку українських громадських організацій та і міжнародних моніторингових інституцій.

Найбільш резонансним фактом втручання у виборчий процес у Комітеті виборців вважають інформацію про отруєння кандидата на пост президента Віктора Ющенка. Усе це, за даними КВУ, свідчить, що ситуація з виборчим процесом стала значно загострюватися і може призвести до не передбачуваних наслідків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG