Доступність посилання

ТОП новини

Збір підписів за Януковича в Росії як нова виборча технологія.


Влада Саюк, Мар`яна Драч

Київ-Прага, 21 вересня 2004 - Понад півмільйона громадян України, які нині перебувають у Росії, готові проголосувати за кандидата на посаду Президента України Віктора Януковича. Про це в інтерв’ю радіо “Свобода” заявив представник Януковича в Центральній виборчій комісії Степан Гавриш. Представники опозиції вимагають перевірити ці підписи .

560 тисяч підписів на користь Віктора Януковича його команда зібрала у Росії. А саме у Москві, Санкт-Петербурзі та Тюмені. Про це заявляє представник кандидата від влади у Центральній виборчій комісії Степан Гавриш. За його словами, ці голоси до ЦВК не подавали. А голоси збиралися лише для того, щоб приблизно з’ясувати, скільки українців, котрі перебувають у Росії, готові проголосувати за Януковича.

Степан Гавриш: “Підписи, які збиралися в Росії, були виключно політичним проектом, політтехнологією, яка мала на меті визначити кількість українців, які перебувають в Росії у різному статусі, і залучити їх до голосування. Вони не ввійшли у загальну кількість підписів, зданих у ЦВК на підтримку Януковича”.

Саме цифра у 560 тисяч викликала занепокоєння у представників головного опонента Януковича. Представник кандидата Віктора Ющенка Микола Катеринчук зауважує, що за даними Міністерства закордонних справ України, в Росії перебуває 200 тисяч українців. Влада, яку представляє Віктор Янукович, каже Катеринчук, не визнає, що за межами України на заробітках перебуває близько 7 мільйонів осіб. Тому, за словами Катеринчука, те, що штаб Януковича називає цифру в півмільйона своїх прихильників у Росії, свідчить про готовність влади визнати, що за кордоном перебуває значно більше, ніж свідчить офіційна статистика.

Микола Катеринчук: “Нас цікавить, як можна зібрати майже 500 тисяч голосів, коли, за твердженням МЗС, їх не більше 200 тисяч. І, крім того, нас цікавить, чи у зборі підписів використовувалися дипломатичні структури, які не можуть займатися збором підписів”.

За словами Миколи Катеринчука, він не вірить у те, що голоси взагалі збиралися.

Радіо “Свобода” також поцікавилося думкою українців у самій Росії. З даними штабу Януковича, у Тюменській області за цього кандидата готові проголосувати понад сто тисяч осіб. Ми зв''язалися з українським земляцтвом у Сургуті.

- Чи Вам щось відомо про те, що в Тюменській області збирали підписи за Януковича?

Заступниця голови земляцтва Орися Довган:

- Це практично зовсім не відомо в Сургуті. Тому що, якби збирали підписи, то нам було би відомо. Ми спілкуємося із працівниками, які тимчасово приїжджають на роботу вахтами в Сургут. Є фірми, в яких налічується дуже велика кількість громадян України. Але до них ніхто не підходив і ніякі підписи не збирав. Правда, нам просочувалася така інформація, що у серпні збиралися якісь дані. Анкетування робилося, то там оплачували по 250 карбованців за кожен підпис чи за анкету.

- За кого збирали підписи?

- Там тільки йшла мова про те, чи будуть брати участь у виборах, чи не будуть. Це просто дивує, тому що 120 тисяч підписів зібрати... По цілій Тюменській області, мабуть, що й не буде навіть 120 тисяч громадян України. Це є колосальна кількість населення.

- А кого підтримують українці в Тюменській області? Ви спілкуєтеся з багатьма людьми. Що вони кажуть?

- Видно, громадяни України все-таки трохи розділюються. Чітко сказати за одного чи за другого кандидата (будуть голосувати) не можна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG