Доступність посилання

ТОП новини

На мунiципальних виборах, що в недiлю вiдбулися у Сербiї, здобули перемогу двi опозицiйнi партiї. Це додатково дестабiлiзувало владу Воїслава Коштуницi. Все ж президент Борис Тадич і голова уряду згоднi в тому, що не треба поспiшати з призначенням дострокових парламентських виборiв.


Михайло Рамач

Белград, 23 вересня 2004 – Найбiльше депутатських мiсць у мiських радах здобули проєвропейськi реформатори президента Бориса Тадича та ультранацiоналiсти гаазького пiдсудного Воїслава Шешеля. З огляду на полiтичну орiєнтацiю цих двох партiй, їхнє спiвробiтництво в органах мiсцевого самоврядування неможливе. Через це радикали уже в понедiлок запропонували Коштуницi сформувати коалiцiю на мiсцях. А представники президентської партiї, котра також перебуває в опозицiї, заявляють про готовнiсть спiвпрацювати з прем’єрськими правоцентристами.

Голова уряду вiдклав остаточну вiдповiдь. Та окремi його спiвробiтники виступають проти будь-яких зв’язкiв з ультранацiоналiстами. На їхню думку, партiя в другому турi повинна надати пiдтримку кандидатам партiї президента Тадича. Щодо Парламенту Сербiї, в ньому залишається статус- кво: влада Коштуницi утримується завдяки соцiалiстам.

I президент i прем’єр згоднi в тому, що такий розклад сил призведе до надзвичайних парламентських виборiв. Проте i Тадич i Коштуниця в окремих заявах зазначають, що з виборами не треба поспiшати. Точнiше, що спершу треба ухвалити конституцiю Сербiї. Тут знову з’являються радикали. Вони нагадують, що для ухвалення конституцiї необхiднi i їхнi голоси. Пiдтримку конституцiї вони обумовлюють поступками в органах мiсцевого самоврядування.

На белградськiй полiтичнiй бiржi цiна акцiй Коштуницi пiсля виборчої поразки рiзко впала. Навiть якщо б хотiв, вiн не може одночасно подати руку й реформаторам, i ультранацiоналiстам. Та не можуть i вони без нього. Згiдно з опитуваннями громадської думки, бiльшiсть громадян виступає проти призначення дострокових виборiв, оскiльки і пiсля них нiхто не матиме абсолютної бiльшостi. Через це оглядачi роблять висновок, що немає iншої можливості, крiм створення тимчасових коалiцiй, якi не сприятимуть полiтичнiй стабiлiзацiї подiленої Сербiї.
XS
SM
MD
LG