Доступність посилання

ТОП новини

Виступ президента Буша в ООН.


Юрій Дулерайн

Нью-Йорк, 22 вересня 2004 - У Нью-Йорку відкрилася 59-а щорічна осіння сесія Генеральної Асамблеї Організації Об”єднаних Націй. На відкриття, за традицією, з’їхалися президенти, глави урядів, міністри закордонних справ. Цього року – з-понад ста країн світу. Серед перших промовців був президент Сполучених Штатів Джордж Буш.

Щоб дістатися до рогу першої авеню і 43-ої стрит, де стоїть скляний хмарочос штаб-квартири ООН, треба подолати добрячу дюжину об’їзних шляхів, бо поліція перегородила синіми дерев’яними бар’єрами низку вулиць, що ведуть до ООН. Заходи безпеки – надзвичайні. Усюди патрулі поліції, солдати Національної гвардії. Обмежений рух суден по річці Іст-рівер. ООН височить на її березі.

На швидкісній дорозі FDR, тобто, імені Франкліна Делано Рузвельта, яка йде повз ООН, блимають сигнальними вогнями на даху поліцейські машини. Навіть якби ми не знали, що відбувається, то легко здогадатися, бачачи довжелезні лімузини з кортежем супроводу на Медісон-авеню, – то сильні світу цього прямують до великого осіннього зібрання в ООН, на Генеральну Асамблею, де багато говорять, але нічого по суті не вирішують. Тим не менше, трибуна Генеральної Асамблеї – єдина, з якої промовляють до всього людства. Інша справа, чи людство прислухається. Президент Сполучених Штатів Джордж Буш виступав після генерального секретаря ООН Кофі Аннана, який заявив, що “влада закону” в світі опинилася під загрозою, а за пару днів до того назвав війну в Іраку “незаконною”, бо американці повалили тамтешній режим без окремої резолюції Ради безпеки. Буш не виправдував свого рішення щодо війни, але нагадав, що Рада безпеки попереджала Саддама Гусейна про “серйозні наслідки”, якщо Ірак не роззброїться.

“Наші зобов’язання повинні мати сенс. Якщо ми кажемо “серйозні наслідки”, то... повинні бути серйозні наслідки. Отож, коаліція країн підкріпила діями справедливі вимоги світу”, - сказав президент Сполучених Штатів.

Буш підкреслив, що Ірак сьогодні є центром боротьби з глобальним тероризмом. Він говорив про нелюдську жорстокість терористів, де б вони не оперували, від Нью-Йорка три роки тому до Беслану, де терористи вбивали невинних дітей. Людство не може відступати, тероризм треба викорінити, заявив Буш. Він закликав країни світу взяти участь у відродженні Іраку. Буш запропонував заснувати під егідою ООН Фонд демократії, який допоможе країнам закладати підвалини демократії, впроваджуючи владу закону, незалежні суди, вільну пресу, політичні партії та профспілки. Перший внесок до Фонду зробить Америка.
XS
SM
MD
LG