Доступність посилання

ТОП новини

Івано-Франківський міський суд задовольнив скаргу довіреної особи кандидата на посаду Президента Віктора Януковича щодо газети “Західний кур’єр”.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 22 вересня 2004 - Івано-Франківський міський суд задовольнив скаргу довіреної особи кандидата на посаду Президента Віктора Януковича щодо міської газети “Західний кур’єр”. Суд вирішив, що одне зі звернень, які були надруковані в газеті, є агітацією на користь кандидата Віктора Ющенка. Такі дії визнані неправомірними. Редакція ж заявила, що оскаржуватиме таке рішення в апеляційному суді.

Ще на початку вересня івано-франківська міська газета “Західний кур’єр” опублікувала звернення Ради Національної спілки письменників України на підтримку кандидата на посаду Президента Віктора Ющенка. Ця публікація була передрукована зі всеукраїнської газети “Літературна Україна”.

Довірена особа кандидата Віктора Януковича в територіальному виборчому окрузі №85 по місту Івано-Франківську Володимир Швадчак звернувся зі скаргою на неправомірні, на його думку, дії газети. Володимир Швадчак наголосив, що “Західний кур’єр” порушує встановлений законом порядок діяльності засобів масової інформації під час виборчого процесу, зокрема щодо передвиборчої агітації, надаючи перевагу одному з претендентів на пост Президента.

Головний редактор газети “Західний кур’єр” Василь Добрянський вважає рішення суду помилковим. Щодо публікації, яка винесена на розгляд суду, він заявив:

“У цьому випадку ми без коментарів, без свого ставлення до опублікованого подали рішення громадської організації, тобто, матеріал не наш. Більше того, цей матеріал тиждень перед тим був надрукований “Літературною Україною”. Цей матеріал був розісланий всіма інформагентствами України”.

Натомість довірена особа кандидата Віктора Януковича по івано-франківському виборчому окрузі Володимир Швадчак переконаний, що рішення суду правильне:

“Газета повинна відображати настрої та думки всієї територіальної громади. Суд виніс своє рішення. На мою думку, воно справедливе та правильне. Не йшлося про завдання газеті матеріальної шкоди чи перешкоджання її подальшому виходу. Усе буде продовжуватися. І процес йтиме далі. Просто суд виніс своє рішення, яке зобов’язує газету працювати в режимі законодавчого поля”.

Редакцію згідно з судовим рішенням покарано передовсім морально. Однак журналісти заявили, що впродовж двох діб згідно з законом подадуть скаргу до обласного апеляційного суду. Вони вважають рішення міського суду неправильним і переконані, що публікація заяв громадських організацій, де висловлюється підтримка того чи іншого кандидата, не є прихованою чи явною передвиборчою агітацією. Отож, останню крапку в цій справі буде поставлено апеляційним судом Івано-Франківської області.
XS
SM
MD
LG