Доступність посилання

ТОП новини

Розрив між фаворитами виборчих перегонів стабілізувався?


Марина Пирожук

Київ, 22 вересня 2004 - Розрив мiж основними кандидатами президентських виборчих перегонів - Вiктором Ющенком i Вiктором Януковичем - за першi двi декади вересня майже не змiнився i становить 4%. У другому турі голосування, за даним опитувань, він становить 5% . Такі дані оприлюднив Фонд “Демократичні ініціативи”. Соціологи фонду кажуть, що такий розрив між фаворитами виборчої кампанії є стабільним. Водночас вони зауважують, що симпатії виборців в переддень виборів можуть змінитися.

За даними опитувань, проведених у вересні Фондом "Демократичнi iнiцiативи" i Центром "Соцiс”, у першому турi президентських виборiв за лiдера коаліції “Сила народу” Віктора Ющенка мають намiр проголосувати 33% респондентiв, а за кандидата від влади Віктора Януковича - 29%.

Експерт Фонду “Демократичні ініціативи” Ірина Бекешкіна каже, що розрив між цими кандидатами у президенти стабілізувався .

Ірина Бекешкіна: “Фонд “Демократичні ініціативи” разом з центром “Соціс” робить хвильове опитування, тобто це ролінгове опитування, де частина вибірки заміняється кожні два дні. Практично результати різних соціологічних центрів зафіксували тенденцію стабільності розриву між Ющенком і Януковичем. Тобто цифри там дещо відрізняються, але в межах статистичної похибки. В одних фірмах розрив 4-5%, у інших 5-6%, але розрив між І і ІІ туром лишається у всіх приблизно такий”.

Поки що Ющенко і Янукович залишаються лідерами списку популярності . За Петра Симоненка , згідно цих соціологічних даних, в першому турі готовi вiддати свої голоси 7% виборцiв, за Мороза - 6%, за Вітренко - 2%. Решта претендентів на президентське крісло не набирають навіть 1%.

Водночас Ірина Бекешкіна не виключає певної зміни у рейтингах в переддень самих виборів передовсім за рахунок тих громадян , які ще досі не визначалися. Суттєвим чинником у популярності того чи іншого кандидата може бути і соціально-економічна ситуація в країні.

Ірина Бекешкіна: “Ще не знаємо, як відреагує населення на зливу соціальних благ, яка на них проллється в останній місяць перед виборами і чи зададуть виборці питання, з яких джерел це все береться, і чи збережеться це все взагалі, і чи не відіб’ється інфляція, яка з’їсть цей приварок. Тобто ці питання поки що відкриті. Але значна частина населення ще не визначилася, і цієї частини достатньо, щоб змінити ситуацію”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG