Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь посилює митний контроль на кордоні з Україною, мотивуючи це наслідками терактів у Росії, на кордоні з якою взагалі контролю немає.


Юрій Свірко

Мінськ, 23 вересня 2004 - Гомельська митниця почала вживати нові жорсткі заходи під час контролю громадян, які перетинають білорусько-український кордон. Тепер митники використовують рентген-апаратуру для перевірки багажу, що викликає обурення місцевих мешканців.

У білоруському райцентрі Гомелі, що поруч з українським кордоном, багато мешканців мають дачі на українській території ще з часів СРСР. Як повідомив гомельський кореспондент радіо “Свобода”, серед гомельців поширюються розмови про те, що на пункті пропуску “Нова Гута” митники стали користуватися рентгенівською апаратурою, пояснюючи це терактом в російському Беслані.

Проте заступник начальника Гомельської митниці Михайло Митляков сказав радіо “Свобода”, що нової апаратури вони не придбали , просто після Беслана рентген-контроль на кордоні став "ще більше цілеспрямованим ".

Михайло Митляков: “З Україною ми маємо зробити контроль ще більш жорстким. І ми це робимо. Але не шляхом придбання якоїсь дуже нової апаратури, а за кошт організаційних заходів. Ретельнішим робимо огляд, використовуючи ту апаратуру, яку придбали ще до бесланської трагедії. З України везуть немало таких речей, які викликають цікавість не лише в нашій службі. До того ж, везуть у контрабандний спосіб”.

Гомельський митник додав, що через кордон нелегально везуть наркотики, безакцизні сигарети, спирт, фальшиву валюту, але “роблять це не стільки українці, скільки росіяни, прибалти та інші транзитні пасажири”.

Проте нові заходи відчули на собі й білоруси : на кордоні з Україною тепер часто утворюються черги. Ось що сказав відомий гомельський політик-опозиціонер Віктор Корнієнко: “Мені досить часто доводиться бувати в Україні. Переважно з побутових причин – там дешевші харчові продукти. Вигідно закуповувати їх у Чернігові або тут, поруч з Гомелем. У порівнянні з українською митницею та прикордонниками білоруська сторона дуже сильно забюрократизувала цю процедуру. Стоять величезні черги. Дуже ретельно йде огляд, нібито це не партнерська країна, а центр всесвітнього тероризму”.

Віктор Корнієнко нагадав з цього приводу, що на сході Білорусі кордону з Росією взагалі немає – там не працюють ні прикордонники, ні митники, хоча саме з Росії до Білорусі їдуть численні нелегали.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG