Доступність посилання

ТОП новини

Російська військова прокуратура оголошує Юлію Тимошенко у міжнародний розшук.


Мар’яна Драч

Прага, 23 вересня 2004 року – Російська військова прокуратура оголосила одного з лідерів української опозиції у міжнародний розшук. Як заявив на прес-конференції у Москві представник російської прокуратури, суд обрав для Тимошенко запобіжний захід утримання під вартою. Причина – Тимошенко не приїхала до Москви у призначений термін на допит і для пред''явлення їй обвинувачення.

Колишнього керівника компанії "Єдині енергетичні системи України" звинувачують у підкупі російських офіцерів. Російські слідчі говорять про 90- мільйонний хабар. Юлія Тимошенко раніше заявляла, що це політична провокація. Вона відкидає звинувачення та обіцяє відповісти на запитання російських представників у Києві.

Що ж загрожує Тимошенко? У Москві її можуть посадити у тюрму. А, що буде в Україні? На запитання радіо “Свобода” відповідає київський політолог, директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов:

"Я думаю, що це не є реальною загрозою. Це є більше політичною технологією, ніж юридичною процедурою. У крайньому випадку вона може бути примусово притягнута до слідства у російську прокуратуру, якщо Верховна Рада України дасть згоду на те, щоб її депутатський мандат було достроково припинено. Це думаю, в нинішінй ситуації аболютно нереальна річ. Парламент на це не піде.

Але тут є фактор, який може зіграти на руку тим, хто політизує цю справу. Якщо парламент не буде давати згоди на притягнення Тимошенко, це буде означати ще один додатковий аргумент у розвалі нинішнього парламенту і аргумент на користь сценарію, згідно з яким будуть достроково припинені повноваження нинішньої Верховної Ради.

А в силу того, що Верховна Рада зайняла конструктивну позицію з точки зору передвиборчих пергонів, з точки зору дотримання законності, то комусь дуже хочеться, щоб ця Верховна Рада достроково припинила свої повноваження.


Сама Юлія Тимошенко вважає, що російська влада знову порушила справу проти неї після таємних домовленостей між президентами України і Росії. На вашу думку, чи справді це реально, що Кремль і Банкова підштовхують російських слідчих?

Вадим Карасьов: "Я не буду однозначно відповідати на це - це реальна змова чи не реальна. Для того, щоб зняти всі підозри щодо політизації цієї справи, цю справу російські слідчі все ж таки мають проводити вже після президентських виборів в Україні. А на фініші президентської кампанії, хочуть чи не хочуть цього ті чи інші політики ( або слідчі від політики), все ж таки вона перетворюється зі справи фінансової і юридичної у політичну. Ось чому це тільки підкреслює підозру у зацікавленості російської влади у тих чи інших результатах президентських виборів в Україні".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG