Доступність посилання

ТОП новини

Відставку міністра оборони України Євгена Марчука обговорюють у Росії.


Віталій Портников

Москва, 23 вересня 2004 року - У зв’язку з відставкою Євгена Марчука російські спостерігачі висувають відразу кілька версій. Звичайно ж, у виданнях повідомляється офіційна причина відставки міністра оборони – незадовільна утилізація боєприпасів. Однак, скажімо, керівник відділу України очолюваного Костянтином Затуліним Інституту країн СНД Кирило Фролов називає причиною відставки Євгена Марчука його політичні переконання.

Фролов називає Марчука одним із архітекторів антиросійської політики в Україні і покровителем усіх українських фашистських організацій, таких як УНА-УНСО. Саме Євгена Марчука Кирило Фролов звинувачує у падінні кримського режиму Юрія Мешкова.Російський політолог називає Марчука постаттю, в зв’язку з якою Кучма нібито перелякався у 1994 році переорієнтуватися на Росію. Фролов називає колишнього міністра оборони України людиною, що об’єктивно працювала на Ющенка.

Серед інших осіб, яких керівник відділу України затулінського інституту називає бандерівцями , міністр юстиції Лавринович, керівник Держкомрелігії Бондаренко і також колишній Президент України Леонід Кравчук, який за словами російського політолога нав’язує Януковичу ідею, що він має бути більшим українським націоналістом, аніж Ющенко.

“Якщо таких людей не прибрати з політичної арени, то Янукович не переможе”, - передрікає керівник відділу України Інституту країн СНД Кирило Фролов.

Серед версій, які зараз російські ЗМІ пов’язують з відставкою Євгена Марчука, можна назвати три головні, неофіційно, звичайно.

Перша, це погіршення стосунків Євгена Марчука з керівником АП Віктором Медведчуком, а також бізнесменом Григорієм Суркісом. Це погіршення вважається досить серйозною проблемою для міністра оборони і могло стати причиною рішення Президента України усунути Марчука з посади, як людину, що вже не користується підтримкою саме того угруповання, яке традиційно висуває своїх ставлеників у Міноборони.

Друга версія пов’язана із забезпеченням правильного голосування в ЗСУ. Інтернет-видання “Політ.ком.ру” наголошує, що Євген Марчук не симпатизує ані прем’єр-міністру України Віктору Януковичу, ані лідеру опозиції Віктору Ющенкові. А під час голосування владі потрібний лояльний міністр оборони, який не буде нейтральним під час виборів.

Зрештою, третя версія, пов’язана із тим, що керівник АП Віктор Медведчук може переконувати Президента України Леоніда Кучму взагалі піти на зрив президентських виборів у країні. Тоді, звичайно, АП як ніколи потрібен лояльний міністр оборони. Після конфлікту Євгена Марчука і Віктора Медведчука керівник АП, на думку російських спостерігачів, звичайно ж, потребує іншої постаті на чолі військового відомства.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG