Доступність посилання

ТОП новини

Хвороба Ющенка, можливо, була просто грипом?


Сергій Драчук

Прага, 24 вересня 2004 – Нещодавня таємнича хвороба кандидата на Президента України, лідера блоку «Наша Україна» Віктора Ющенка, яка змусила його лікуватися в Австрії, далі залишає багато запитань. Медик, котрий лікував Ющенка в віденській клініці, вважає, що йшлося про отруєння нехарчовими речовинами. Та інші медичні фахівці вбачають усі ознаки якраз харчового отруєння чи й просто вірусної інфекції.

Лікар із України Микола Корпан, який опікувався Віктором Ющенком у клініці «Рудольфінергаус» у Відні, в інтерв’ю для радіо “Свобода” перелічив симптоми захворювання:

«Він мав гострий панкреатит, гострий гастрит, гострий проктоколіт, гострий міозит, гострий параліч лицевого нерва, різноманітні больові синдроми, наприклад, у черевній порожнині і в грудній порожнині».

За словами Корпана, такий набір симптомів утруднював діягностування:

«Цей випадок не типовий у медицині. Це атиповий випадок. Рідко коли в клінічній практиці спостерігається комплекс гострих захворювань у поєднанні з неврологічними ознаками».

На думку Корпана та його колеґ, у Ющенка була невстановлена вірусна інфекція або й щось гірше, на кшталт свідомого отруєння. Він виключив випадкове харчове отруєння. За словами лікаря, захворювання міг спричинити «спеціяльний атиповий чинник», але не звичайні їжа чи пиття:

«Ми лікували клінічний стан пацієнта, але не намагалися встановити цей спеціяльний чинник».

Але, сказав він, і аналізи не змогли виявити природу цього чинника:

«Ми передали кров на різні спеціяльні аналізи й отримали відповідь, що через 96 годин після початку захворювання неможливо підтвердити наявність спеціяльного чинника в крові».

Сам Ющенко переконаний, що його отруїли політичні супротивники:

«Подивіться на моє обличчя, прислухайтесь до моєї дикції. Це одна сота тієї проблеми, яка в мене була. І те, що зі мною сталося – це не проблема їжі і не проблема режиму харчування. Це проблема політичного режиму в цій країні».

Його прихильники вважають, що знають і точну отруту. Член блоку «Наша Україна», голова Української народної партії Юрій Костенко, виступаючи на радіо “Свобода”, сказав:

«Отрута – рицин. Це речовина, яку застосовують при спецопераціях спецслужби. Ми знаємо, коли і як це сталося, ми знаємо, хто за цим стоїть».

Але не всі згодні з політичною версією. Доктор Марк Сіґел, доцент факультету медицини Університету Нью-Йорка, визнаний у США фахівець із внутрішньої медицини, вважає, що симптоми Віктора Ющенка в подачі Миколи Корпана не схожі на отруєння рицином.

Сіґел також ставить під сумнів думку, що у випадку з Ющенком можна виключити харчове отруєння, особливо коли врахувати, що остаточний діягноз так і не було встановлено:

«Я вам дві речі скажу: по-перше, не розумію, як вони могли, не знаючи точно, що то було, напевно сказати, що він не отруївся їжею. А по-друге, гадаю, деякі бактерії, які можна спожити з зіпсованою їжею, можуть дати мультиорганне враження».

За словами Сіґела, таких бактерій, звичних при харчових отруєннях, чимало:

«Ці бактерії, особливо кампілобактер, виробляють токсини, які можуть уразити різні органи, не лише шлунково-кишковий тракт. Отож я не дізнався нічого, що б мене переконало, що це не було харчове отруєння».

Сіґел також вважає, що відносно швидке видужання Ющенка може свідчити просто про вірусне захворювання:

«Він став почуватися краще, можливо, тому, що від вірусу видужують і без лікування. Від вірусу немає лікування, хіба на деякі впливає антивірусна терапія, як на грип. Але більшість вірусних захворювань просто проходять свій перебіг. Отож те, що він видужав, якраз свідчить про можливість розвиненого вірусного захворювання».

Натомість Сіґел не розуміє, чому аналізи крові не дали певних результатів. Він не згоден із думкою, що аналізи взяли запізно:

«Я так зовсім не вважаю! Якщо перевіряти на віруси, то це якраз чудовий час. Ідеться про серологію. Перевіряється наявність антигенів і антитіл у крові, антитіл до конкретного вірусу. Через 96 годин після початку захворювання це якраз і виявляється. Тож не думаю, що через 96 годин можна вилучити наявність вірусу – це, гадаю, саме той час, коли можна діягностувати вірус.

А щодо токсинів, які могли потрапити до організму, то теж зовсім не думаю, що вони могли вивестися з організму за 96 годин. Більшість токсинів так швидко не виводиться. Отож мене дивує, що вони методами судової медицини не спробували це простежити».


Можливе й іще одне пояснення, яке в інтерв’ю для радіо “Свобода” запропонував Марк Сіґел: просто грип. За його словами, наявність деяких вірусів буває важко підтвердити аналізом крові, і серед цих «деяких» чільне місце обіймають штами вірусу грипу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG