Доступність посилання

ТОП новини

«Отруєна політика» в Україні непокоїть як Захід, так і Схід.


Марія Щур

Прага, 27 вересня 2004 – Американські та російські засоби масової інформації по-різному відреагували на останні події в Україні. Оглядачі в американській пресі наполягають на важливості чесних та вільних виборів у стратегічно важливій, але далекій європейській державі. Тим часом російська преса в іронічному тоні розповідає про хвороби головних претендентів на президентську посаду в Україні. Однак серйозніше російські кореспонденти пишуть про повторне призначення на посаду міністра оборони Олександра Кузьмука, з яким у Росії пов’язані сумні спогади.

Автор коментаря, що його вміщує щоденник “New York Times”, закликає американську адміністрацію не легковажити повідомленнями з України. Джейсон Шаплен говорить, що звинувачення в отруєнні, які звучать з табору головного претендента на президентську посаду з боку опозиції Віктора Ющенка, можна було б відкинути, якби не політична ситуація, яка склалася в Україні. Просування політичної реформи сумнівним способом, упереджене висвітлення кампанії у контрольованих державою засобах масової інформації і нарешті звинувачення в отруєнні – все це на думку Джейсона Шаплена, свідчить про те, що передвиборча кампанія в Україні набирає огидних форм, і в інтересах США звернути на це увагу.

На думку автора коментаря, від часу проголошення незалежності Україна досягла чималих успіхів, але тепер вони опинилися під загрозою через можливість проведення нечесних виборів. Щоб домогтися від влади вільних та чесних виборів, Джейсон Шаплен пропонує використати усі важелі, які має Вашингтон : вступ до НАТО, Світової Організації Торгівлі та фінансову допомогу - в яких зацікавлений Київ.

Звернути увагу на Україну закликають нинішню американську адміністрацію й інші відомі американські оглядачі. На сторінках газети “Detroit Free Press” колишній посол США при Організації Об’єднаних Націй Ричард Голбрук, колишній радник президента Біла Клинтона Ян Калицький та колишній член Ради Безпеки США Марк Бжезинський говорять, що головне зараз зробити так, щоб нинішній український президент, який уже не може балотуватися сам, не використовував свою владу для придушення відкритих дебатів і вільного вибору.

Тим часом кореспонденти російських газет коментують українську передвиборчу кампанію в іронічному тоні. Отруєння кандидата від опозиції та «колаптоїдний стан» прем’єра після того, як у нього влучили яйцем, російські кореспонденти розглядають як частини «карнавального» передвиборчого шоу. Гірку іронію російської преси викликає хіба що нове призначення на посаду міністра оборони України Олександра Кузьмука з аргументацією, що він має досвід.

Російські кореспонденти, які зазначають, що українське керівництво має надто «коротку лаву запасних», нагадують, що саме Кузьмук очолював це відомство, коли українська ракета збила російський пасажирський літак над Чорним морем 2001 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG