Доступність посилання

ТОП новини

Керівник виборчого штабу Віктора Ющенка у Криму заявляє, що його домашній телефон прослуховується; Керівники компанії “Воля-Кабель” про своє перебування в Київському ізоляторі тимчасового тримання; Проблеми незалежних профспілок Чернігівщини.


Надія Шерстюк

Київ, 23 вересня 2004 року.

Надія Шерстюк

На хвилях української служби радіо “Свобода” ви слухаєте передачу “Права людини: українська реальність”. У київській студії перед мікрофоном Надія Шерстюк, звукооператор Наталія Антоненко.

Шановні слухачі, вітаємо вас!

Сьогодні у програмі такі теми:

- Керівник виборчого штабу Віктора Ющенка у Криму заявляє, що його домашній телефон прослуховується;

- Керівники компанії “Воля-Кабель” про своє перебування в Київському ізоляторі тимчасового тримання;

- Проблеми незалежних профспілок Чернігівщини.

Довірена особа кандидата у Президенти України Віктора Ющенка, керівник його Кримського штабу Валерій Пробий-Голова заявив, що міліція незаконно прослуховує його телефони.

Він звернувся зі скаргою до прокурора Криму Володимира Гальцова з вимогою порушити кримінальну справу за цим фактом.

Але у кримській прокуратурі стверджують, що не отримували жодних звернень від представників кандидата Віктора Ющенка.

Детальніше про це розповідає наш кримський кореспондент Володимир Притула.

Володимир Притула

Факт прослуховування його домашніх телефонів Валерій Пробий-Голова назвав “брутальним порушенням конституційних прав громадян”.

За словами керівника кримського штабу Віктора Ющенка, про “прослушку” він дізнався з компетентних і достовірних джерел.

У зверненні до кримського прокурора Валерій Пробий-Голова наголосив, що законні підстави для втручання правоохоронних органів у його особисте життя відсутні.

В інтерв’ю радіо “Свобода” він розповів, що представники міліції незаконно і безпідставно включили його телефони до списку тих, що суд за однією із кримінальних справ дав дозвіл на прослуховування.

За словами Валерія Пробий-Голови, правоохоронці розслідують справу про вбивство колишнього голови кримської комісії з цінних паперів і фондового ринку Володимира Тихончука, яке сталося на тій же вулиці, де розташоване і його помешкання. І це єдине, що пов’язує цю справу з представником Ющенка, але, на думку Валерія Пробий-Голови, правоохоронці скористалися цим для відвертого порушення Конституції, подавши до суду підтасовані і фальсифіковані документи.

За його словами, факти все більше примушують думати, що міліція всупереч закону і потребам суспільства з початком виборчої кампанії захоплюється політичним слідкуванням замість охорони правопорядку.

“Все це не дивно, оскільки виглядає, що чинна влада замовляє правоохоронцям не охорону громадян від злочинців, а захист будь-якими засобами режиму від народу,” - мовиться у прес-релізі кримського штабу кандидата у президенти Віктора Ющенка,

До речі, саме цей документ, наданий прес-службі кримської прокуратури кореспондентом радіо “Свобода” для коментара, а не скарга Валерія Пробий-Голови до прокурора Криму, став предметом перевірки правоохоронців.

Про це нашому радіо повідомила керівник прес-служби прокуратури АРК Наталя Бояркина. Вона заявила, що на ім’я прокурора автономії Володимира Гальцова, до речі, нещодавно переведеного до Симферополя із Донецька, жодні звернення від представників кандидата Віктора Ющенка не надходили. А за фактами, викладеними у прес-релізі, проводиться перевірка, результати якої будуть повідомлені пізніше.

А от представники кримської міліції досі ніяк не прокоментували заяву Валерія Пробий-Голови, хоч з часу її оприлюднення пройшло вже кілька днів.

Увесь цей час у Центрі громадських зв’язків Головного управління МВС України в Криму не відповідають телефони.

Надія Шерстюк

Продовжуємо розповідь про те, як прокуратура намагалася примусити керівників компанії “Воля-Кабель”, найбільшого київського оператора телемереж, транслювати передачу донецького каналу “Київська Русь”.

Після порушення кримінальної справи директор “Воля-Кабель” та його заступник були відправлені до тюремної камери в Київський ізолятор тимчасового тримання.

Про те, що їм там довелося пережити, розповідає Володимир Бойко.

Володимир Бойко

Чи навряд директор компанії „Воля-Кабель” Сергій Бойко та його заступник Валерій Салямов могли уявити, що за відмову співпрацювати з бізнес-оточенням Генерального прокурора України їм доведеться скуштувати тюремної баланди. Але сталося саме так.

У переддень свята української Конституції керівники компанії були запрошені до прокуратури, де на них вдягнули наручники та відправили до ізолятора тимчасового тримання при Дніпровському райуправлінні внутрішніх справ.

У яких умовах прокуратура тримала норовливих бізнесменів, розповідає заступник директора компанії „Воля-Кабель” Валерій Салямов.

Валерій Салямов

Утримували мене в загальній камері. Камера – це приміщення площею 10 квадратних метрів, вздовж однієї зі стін якого знаходиться дерев’яна лава, ніяких інших меблів немає.

У камері утримувалося 7-8, іноді до 15 осіб. Людям доводилося й сидіти по черзі, і спати по черзі, тому спали на бетонній підлозі. Тобто, умови тримання були абсолютно нелюдськими.

Вентиляція була відсутня взагалі, вікна повністю закриті, залишено було лише два невеличких отвори розміром 10 на 10 сантиметрів. І в такій спеці та задусі доводилося перебувати. Люди були змушені роздягатися практично повністю, але це не рятувало від неймовірної спеки в переповнених камерах.

Треба зазначити, що мені трохи пощастило. Десь за два дні до мого затримання в камері, куди мене згодом помістили, двоє ув’язнених на знак протесту проти таких умов тримання, розрізали собі вени й у такий спосіб домоглися, щоби трохи відчинили вікно.

Оскільки я не курю, а всі мої сусіди по камері курили практично безперервно, я мав можливість підійти до вікна й трохи подихати повітрям. Але це виняток. У інших камерах задуха була неймовірна.

Режим утримування був простим: зрання підйом, потім перевірка, чи, як це зветься, „шмон”, коли трусяться всі речі. Читати не можна, газети відбиралися.

Перший день мого затримання припав на День Конституції. Це був вихідний, а тому ув’язнених не годували взагалі. На другий день не годували, так би мовити, за інерцією. На третій день мого перебування в ІТТ вперше дали їжу. Якщо це можна назвати їжею, звісно. Була тепла вода під назвою суп, щось схоже на кашу з великим соленим огірком і компот.

У туалет виводили за розкладом у певні години зрання й увечері. Санвузлів у камерах не було й на все наше відділення, в якому перебувало біля сорока затриманих, був один умивальник і туалет з двома місцями користування.

Володимир Бойко

За законом, в ізоляторах тимчасового тримання людей можна утримувати не більше 72 годин. Салямов и Бойко провели в ІТТ тиждень, після чого оголосили голодування. Акція протесту дала очікуваний наслідок і арештованих, яким на той момент вже був обраний запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, нарешті перевели до Лук’янівського слідчого ізолятора.

Про те, що відбувалося далі, слухайте в одній з наступних програм.

Надія Шерстюк

Порушення прав журналістів проблема для України не нова. Тим часом досвід держав ЄС свідчить, що ця проблема тісно пов’язана з іншою проблемою, проблемою журналістської етики та моральних засад мас-медіа в інформаційному полі.

Своєрідний кодекс честі української журналістики ухвалила Комісія журналістської етики, а Центр правової допомоги журналістам “Айрекс” видав книгу, де зібрано все українське законодавство, що стосується ЗМІ.

Сприяти дотриманню журналістами і своїх обов’язків, етичних норм має на меті ще одна книга, посібник німецького журналіста Зігфрида Вайшенберга “Новинна журналістика”.

Розповідає наша київська журналістка Богдана Костюк.

Богдана Костюк

Посібник містить практичну інформацію про особливості журналістики як у демократично розвинених державах, так і у країнах, які розпочинають шлях демократичного розвитку.

Про особливості української журналістики постійний заступник голови дипмісії ФРН Йоган Шмідт розповів:

Йоган Шмідт

На минулому тижні ми супроводжували досить-таки критично і вимогливо налаштованого депутата нашого німецького бундестагу, який очолює Комітет у закордонних справах. Він відвідав Львів, де зустрівся із колективом місцевої газети “Львівська газета” і мав бесіду із головним редактором цього видання.

Ви знаєте, що чиновники, зазвичай, дуже лякливі і дуже обережно ставляться до розмов. Щодо свого спілкування, то вони уникають гострої постановки питання, як тільки виникає тема постановки питань – це відразу викликає таку реакцію.

Відбувся ось такий обмін думками, але у процесі неформального спілкування, і коли деякі журналісти, які були присутні при цьому спілкуванні, задали питання, чи не могли б вони використати те, що вони почули, то відразу почули, що в них, напевне, немає уявлення, що таке справжня журналістика, і як це робиться.

Богдана Костюк

Ідеться, на думку пана Шмідта, про необізнаність окремих українських журналістів з етичними нормами професії.

Як стверджують експерти Комісії з журналістської етики, кількість подібних випадків зростає.

Бюлетень “Українське законодавство: засоби масової інформації” покликаний нагадати журналістам про їхні права та обов’язки, яких вони мають дотримуватись відповідно до норм чинного українського законодавства.

Розповідає керівник проекту з підготовки бюлетеню Тетяна Котюжинська.

Тетяна Котюжинська

Ми намагалися зробити книжку, яка була б настільним довідником для журналістів, для щоденного прийняття ними якихось рішень. Ми намагалися зробити книжку, яка містила б все: і законодавство, і практику, і етичні засади – все те, що стосується щоденної журналістської діяльності.

Наш черговий законодавчий бюлетень, який називається “Свобода слова та вільні вибори”, буде розповсюджуватися безкоштовно, так само журналісти його зможуть отримати в регіонах, в обласних осередках Національної спілки журналістів. Цей бюлетень такий сьогочасний.

Богдана Костюк

Адже, переконана пані Котюжинська, виборчі перегони – це “лакмусовий папірець”, який визначає чесність і моральність журналістів та ЗМІ.

Надія Шерстюк

Активісти вільної профспілки освіти та науки міста Городнє, що на Чернігівщині, пікетували будівлю районного управління освіти, а згодом і Чернігівської облдержадміністрації. Вони вимагають припинити переслідування членів вільних профспілок. Хоча відповідно до 36-ї статті Конституції, всі профспілки мають рівні права.

Причини і перебіг цього конфлікту досліджував Микола Закалюжний.

Микола Закалюжний

“Руки геть від освіти!”, “Ні свавіллю керівництва!” Ті та інші гасла, а також виступи через мегафон притягували перехожих до групи освітян, що пікетували Чернігівську облдержадміністрацію. До учасників акції підходили люди, щоб дізнатися що сталося.

В чому полягає конфлікт, розп%

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG