Доступність посилання

ТОП новини

В Одесі стурбовані становищем української мови.


Петро Каландирець

Голова Одеського осередку Міжнародного Конгресу захисту української мови Павло Агромаков
Одеса, 28 вересня 2004 - З турботою про долю української мови, через поступове втрачання нею статусу державної і витіснення її зі сфер суспільного життя в Одесі, відбулися організаційні збори, на яких заснований обласний осередок Міжнародного конгресу захисту української мови. Збори були проведені саме напередодні зробленої чинним прем’єр-міністром і кандидатом на посаду Президента України Віктором Януковичем заяви щодо необхідності надання російській мові статусу другої державної в Україні.

Створений в Одесі осередок Міжнародного Конгресу Української мови заявив про готовність до співпраці з громадськими організаціями та державними установами, які готові сприяти впровадженню української мови в усі сфери державного управління на Півдні України.

Головою обласного осередку обрано відомого в регіоні громадсько-політичного діяча Павла Агромакова, заступником голови – поета, викладача української літератури Олега Олійникова.

Народний депутат України Левко Лук"яненко
До складу осередку увійшли вчені, письменники, поети, громадські діячі – відомі шанувальники української мови, яким не байдужа її подальша доля. Всі вони негативно сприйняли заяву прем»єр-міністра України Віктора Януковича щодо необхідності набуття статусу другої державної для російської мови в Україні.

Приміром, поет і колишній політв»язень Олекса Різниченко вважає, що “після цієї заяви пан Янукович втратив реальну можливість стати новим Президентом України”:

“Ми вже не раз бачили, що люди, які проголошували такі тези, не проходили до Верховної Ради і програвали на президентських виборах. Вже народ не такий, як колись був. Навіть російськомовні не будуть голосувати, бо тоді їм доведеться вивчати українську мову. Що означає двомовність? Це коли ти повинен володіти двома мовами. А вони ж не зможуть вивчити української. Тому, хай терплять і приймають те, що є нині”.


Акція на підтримку української мови в Одесі
Народний депутат України, Почесний голова УПР “Собор” Левко Лук’яненко під час перебування в Одесі, різко засудив заяву прем’єр-міністра та кандидата на посаду Президента України Віктора Януковича про необхідність надання російській мові статусу другої державної в Україні. Левко Лук’яненко назвав такі наміри “проявом російського великодержавного шовінізму”:

“Ця ідея означає кінець мрії української нації на відродження нашої мови і культури. Це проросійська шовіністична ідея, і я категорично проти неї.

Загравання Януковича перед зрусифікованим Сходом безпідставні, бо я нещодавно проїхав маршрутом Київ-Полтава-Харків до російського кордону, все населення у селах і містечках абсолютно українське. І діти, і люди середнього, старшого віку говорять нормальною українською мовою.

Якщо Він заграє для того, щоб за нього проголосували на виборах Президента, це не виправдано. Але якщо це його переконання, то це переконання шкідливе для української нації. Таким чином він показує, що він не є українським патріотом, а є продовжувачем російської імперської політики”.


Молодь стурбована становищем державної мови в Одесі
Ще один народний депутат України Олексій Козаченко, обраний в Одесі, вважає, що питання державного статусу російської мови в Україні є, “як і тема пенсій та зарплат, новим піар-кроком кандидата на Президента від влади. Триває розігрування цієї теми серед виборців”.

Становище української мови в Одесі вже неодноразово ставало причиною для висловлювань стурбованості з боку різноманітних просвітницьких організацій. У причорноморському місті є лише дві малотиражні україномовні газети, одна з яких, орган міської Ради, “Думська площа”, є додатком до російськомовного видання “Одєскій вєстнік”. Не почуєш української мови нині і у FМ- діапазоні радіо.

Схвально поставилася до заяви прем’єр-міністра України організація “Єдіноє отєчєство” в Одесі, яка має зв’язки з Одеською єпархією УПЦ Московського Патріархату і підтримує Віктора Януковича на посаду Президента України. Про це заявлено на Інтернет-сайті згаданої організації.

Молодь стурбована становищем державної мови в Одесі
Прес-служба Одеського міського штабу кандидата Віктора Януковича повідомила радіо “Свобода”, що офіційної інформації про заяву щодо статусу російської мови вони не мають, а тому “прокоментувати не можуть”.
XS
SM
MD
LG