Доступність посилання

ТОП новини

Головний економіст Росії проти реформ влади Путіна.


Марія Щур

Прага, 28 вересня 2004 – З Кремля нещодавно пролунала критика політичної реформи президента Росії Володимира Путіна. Із запропонованою централізацією влади не погоджується головний економіст Росії – радник президента з економічних питань Андрій Ілларіонов. На його думку, призначення губернаторів з Москви зашкодить інвестиційному клімату в Росії.

Неочікуваним дисидентством прозвучали слова економічного радника президента Володимира Путіна про те, що він проти призначень регіональних губернаторів.

«На мою особисту думку, конкуренція завжди краща за монополію. Я ще ніколи не бачив жодного прикладу з життя людини, економічного чи будь-якого іншого, коли б у довгостроковій перспективі монополія була б ефективнішою за конкуренцію», - заявив Ілларіонов на зустрічі з журналістами.

Як зауважує американський діловий щоденник “Wall Street Journal”, Ілларіонов є першим кремлівським співробітником, який дозволив собі відкриту критику дій президента Путіна. Він таким чином долучився до російських лібералів та західних критиків зміни внутрішньої політики Росії після захоплення заручників на Півдні Росії.

Вони побоюються, що запропоновані реформи є кроками до авторитарної та однопартійної системи. Ось як про нову систему висловився в інтерв’ю російській службі радіо «Свобода» лідер російських лібералів Григорій Явлінський:

«Вона не може захистити Росію від тероризму, вона не може протистояти йому, ця система не може створити сучасну вільну конкурентну економіку, ця система не може забезпечити людям достойне життя».

«Закручування гайок» в політиці, як нову кремлівську ініціативу називають російські оглядачі, відбувається на тлі посилення впливу Кремля на економічну сферу, зокрема на найбільшу нафтову компанію Росії – “Юкос”. Побоювання з приводу можливого поширення наступу на інші компанії вже пришвидшило втечу капіталу з Росії, говорять економісти.

Вони зауважують, що дружні щодо бізнесу кроки ( такі як зменшення податків) у минулому призвели до того, що торік з Росії було вивезено лише дещо більше 2 мільярдів доларів, у порівнянні з 20 мільярдами щорічно впродовж середини 90-х років. Деякі міністри вже було пророкували приплив капіталу в Росію цього року. Але офіційно Центральний Банк Росії прогнозує на нинішній рік новий відтік в межах 12 мільярдів доларів.

Як говорить від імені інвесторів Олег В’югін, голова російського наглядового органу за діяльністю фінансових ринків, існують побоювання, що в Росії намагаються збудувати державний капіталізм. «І так, як всі це розуміють, для нас це найшвидший шлях до того, щоб стати країною Третього світу», - зауважує він в інтерв’ю газеті “Wall Street Journal”.

На думку кремлівського радника, втеча капіталу з Росії триватиме, допоки не поліпшиться бізнесовий клімат, а в Кремлі не знайдуть спосіб боротися з корупцією, яка, за словами Андрія Ілларіонова, поширюється і завойовує нові сфери життя.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG