Доступність посилання

ТОП новини

Чому в передвиборчій кампанії так мало гумору?


Ірина Халупа Гості: Олександр Ірванець – письменник; Володимир Цибулько - політтехнолог, поет.















Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ, 28 вересня 2004 року.

Ірина Халупа

Добрий вечір, Україно!

Радіо “Свобода” продовжує свої передачі.

Вас вітає “Вечірня Свобода”.

Перед мікрофоном Ірина Халупа.

Тема на 28 вересня: “Чому в передвиборчій кампанії так мало гумору?

Гості: Олександр Ірванець, письменник; Володимир Цибулько, політтехнолог, поет.

До виборів президента залишається трішки більше місяця – 33 дні. Якби не різні семінари, круглі столи й прес-конференції, можна було б думати, що жодних виборів не буде. Навіть ці агітаційні ролики та виступи, що продиктовані законом, поки що не дуже розбудили електорат.

Все спокійно, тихо, одним словом, стабільно, а стабільність це дуже цінований стан, про який постійно нагадують то президент, то правоохоронці, то силові міністри.

І ось раптом, як грім з неба, в древньому Станиславові, а він же Івано Франківськ, трапляється інцидент, який раптом створює дві ситуації: перша ситуація, дає певним колам купу поживи для того, щоб вкотре представити західну України, як якесь неконтрольоване кодло екстремістів. Друга ситуація, являється ж дещо більш творчою.

За неповні три дні род за мотивами випадку в Івано-Франківську український народ встиг скласти кілька десятків анекдотів і поширити їх в Інтернеті. І все це завдяки тому, що якийсь галицький студент шпурнув яйцем в прем’єра Януковича.

Гумор, як рятувальний круг на колах життя, присутній у нинішній президентській виборчій кампанії в Україні своїм дещо специфічним виявом. Чи ж насправді можна вважати гумором анекдот про те, що одним із перших указів майбутнього президента може стати перейменування України в “Уркаїну”?... Або те, що на телефонний дзвінок до дружини одного з кандидатів від однокласниці кандидата дружина каже: “Яка, в біса, однокласниця? Він у школі навіть не вчився!”...

Двісті років тому Карл Людвіг Берне казав, що гумор із клоунами вкупі з’являється тоді, коли істина не звучить. Ці слова непогано пасують і до актуальної української дійсності, найсмішніше в якій на нині - те, що з двадцяти шести, пардон, вже лише 25-ти претендентів на президентство принаймні двадцять четверо - начебто з іншого виміру. Чи то паралельного, чи то - віртуального...

Видимість маленького сплеску гумору з’явилася тільки на самім початку їхньої присутності у виборчій кампанії - власне, у дні реєстрації. Тоді, коли народ міг трохи порозважатися, спостерігаючи, на чому і в чому приїде претендент до ЦВК - чи на поливальній машині, чи на БеТееРі, чи на міському автобусі.

На цьому змагання в оригінальності й скінчилися, а гумор - ця знаменита риса українського менталітету - так і не охопив широкі маси, зав’язнувши на куцих Інтернет-сайтах у форумах.

Може, тому, що сміятися, власне, нема з чого? Бо - нема причин для гумору? Бо, як писав Марк Твен, “Потайне джерело гумору - не в радості, а в смутку: на небесах гумору не існує”....?

Отже, шаговні гості, шановні поети. Чому так мало гумору в цій передвиборчій кампанії, може тому, що на ній так багато залежить? Пане Ірванець. Олександр Ірванець

Якщо на небесах гумору не існує, то я хочу в протилежний бік, тобто, в пекло.

Ірина Халупа

Можемо домовитися.

Олександр Ірванець

А з іншого боку, згадані нечисленні Інтернет-сайти на яких дуже багато анекдотів. Вони все таки охоплюють на скільки мені відомо, щось 5 % чи навіть 8 % населення України, що не так вже й мало. І з іншого боку, процитований Вами вислів Барнета, я би з ним не зовсім погодився, насправді, блазень завжди казав правду і казав правду королеві, королям, казав правду вельможам. В цьому плані гумор багато в чому каже правду і анекдот, зокрема, теж.

Ірина Халупа

Гумор завжди, мені здається, каже правду. Пане Цибулько, Ви теж маєте репутацію, що можете рипнути щось веселого, отже, як Ви це бачите?

Володимир Цибулько

Я би сказав, що мотивація до цього гумору зовсім інакша. Це мотивація спротиву дуля українського народу наскільки розпухла в кишені, що цей народ її не може витягнути, щоб показати владі.

Ірина Халупа

Може це яйця, а не дуля, яких збирається хтось кидати в когось?

Олександр Ірванець

Яйця в жменю.

Володимир Цибулько

Я хочу нагадати випадок, здається, Сергій Тигіпко обмовився на прес-конференції: А чому це на зустріч з прем’єром дехто ходить з яйцями в кишені? Куди дивиться міліція? Насправді, мотивація цього сплеску гумору, зовсім інша. Згадаймо, коли з’явився скепсис і скептичний такий парадоксальний тонкий гумор у Радянському Союзі, за часів розквіту брежнєвізму.

Скажімо так “донецький виток” української історії нагадує, я дуже часто і на Вашому радіо говорив, що такий то чоловік, це стагнація. Ющенко - це прогрес, це розвиток. Інший - це стагнація. Реакція на стагнацію дуже схожа, вона типова, тобто, стагнація брежнєвського часу, який всі дуже добре пам’ятають, вона раптом, як пухирик, прищ, вискочила прорвала і те, що стискалося в українцеві. Воно врешті-решт в кишені стискало.

Ірина Халупа

Воно вилізло з кишені?

Володимир Цибулько

Воно не просто вилізло з кишені, розумієте, тут є ще один бік цієї історії. Один із моїх друзів сказав таку річ, що вони вважають народ таким дурним. Як вони можуть цим дурнем народом керувати? Народ виявився набагато мудрішим.Знаєте типова риса українця, якщо українець не біжить бити вікна і ламати двері, меблі, то це не значить, що він не протестує. Просто ще не пересунуто, за межу терпіння, але готуйтеся до акту.

Олександр Ірванець

Два слова до того, що сказав Володя. Власне, він згадав період застою стагнації, тоді анекдоти політичні розповідалися на кухнях, а якщо вони виринали, то за них карали. Тобто, ми ще поки що маємо відносно вільний час, коли ми не тільки на кухнях можемо розповідати. Можливо ми декілька анекдотів розкажемо.

Володимир Цибулько

На якому радіо ми можемо це розказати, крім радіо “Свобода”?

Ірина Халупа

Здається на “Громадському” Вам би дозволили.

Володимир Цибулько

Але я хочу Вам нагадати, що є економічні параметри, які є підставою до... Ну хлопці зібралися надули щоки і пообіцяли збільшити пенсії, а зараз з’являються реальні параметри економіки: за останні вісім місяців зростання державного боргу України відбулось на 4 відсотки. І це не анекдот.

Ірина Халупа

Але все ж таки передвиборча кампанія не народила якогось такого сплеску гумору, а ось Івано-Франківський інцидент народив навіть не близнюків, а...

Олександр Ірванець

Я сказав би, каталізував.

Ірина Халупа

Так, каталізував.

Володимир Цибулько

Я не погоджуюся.

Ірина Халупа

Добре. Можете аргументувати.

Для тих людей, які не мають доступ до Інтернету, хочу пояснити дві речі. Нам надіслали кілька адресів і кілька сайтів. На одному із тих сайтів зображена пушиста біла курка. Курка – “герой України”. Ця курка знесла яйце, яке попало Януковичу в плече. Милувалися тим багато хто останніх кілька днів.

А також прийшла гра на сайті, що називається “Politycan.com.ua”. Це така собі відеогра і називається вона “Хамське яєчко”. І як у всіх інших іграх мета - когось збити, і тут три, так би мовити, герої чи групи.

Головний – це злий Я. Він хоче стати президентом України. Не дозволь йому цього зробити! Щоб зруйнувати його жахливий план, тобі треба поцілити в Я яйцем у 25-ти регіонах України. Щоби люди знали Я - це обличчя прем’єр-міністра Януковича. Він, як павук на павучих ніжках.

Далі є інша група людей, це міліціонери. Злий Я примушує міліціонерів працювати на себе. Стережись міліціонера і збивай їх яйцями. І третя група - це перевдягнутий СБУушник, він дуже швидкий. Не дай тіхарю наблизитись до тебе. Твоя зброя - потужні яйця.

Отже, починається гра, вони бігають на екрані і прикриваючи злого Я. Ваша мета збивати їх і визволяти всі області України.

Володимир Цибулько

Я сьогодні зранку грав і визволив 18-ть областей. Мені здається, що саме ця матриця накладеться на голосування.

Ірина Халупа

Але це дуже цікаво, що так швидко відреагували. Створити таку гру – це все ж таки треба трошки посидіти і щось зробити, ні?

Володимир Цибулько

Ірино, я хочу сказати, що, в принципі, те, що зветься владою, воно дуже обмежене в креативних ресурсах, в способах ведення кампанії.

Чим обмежене? Власне, деінтелектуалізацією свого середовища, бо вони спочатку вимили більш-менш реально мислячих людей, які могли б дати справжні поради, зіграти якось. Це по-перше.

По-друге, там є одна страшна мотивація: коли вулиця кричить “Антинародний режим!” – це одне, а влада, яка не творча, яка не народжує ніяких ідей, які працювали б на випередження, які людей якось вели, давали шлях, давали простір для самореалізації, вона сама є автором оцих анекдотів. Нехай вони шукають в собі. Шукайте цензора в собі.

Ірина Халупа

Спроможність сміятися з себе – це завжди вважається проявом здорової психіки. Який би не був американський президент Джордж Буш, він все ж таки змушений йти в певних традиціях. Одна із американських традицій передбачає щорічну панську вечерю з журналістами, де всі стають і розповідають анекдоти, і сюжетом тих анекдотів здебільшого мусить бути президент. Президент також встає і, так би мовити, дере на собі все, що є, і сам сміється з себе. Це, може, декому важко собі уявити, щоб Джордж Буш таке зробив, але...

Олександр Ірванець

Дуже непогана традиція, як на мене.

Ірина Халупа

...це відбувається.

Володимир Цибулько

Мені здається, що в Україні це відбувається в сауні в присутності трьох чоловік.

Ірина Халупа

Може.

Олександр Ірванець

І ми знаємо прізвища цих трьох чоловік.

Ірина Халупа

Чому українські політики такі серйозні і не вміють трішки пожартувати з самих себе?

Олександр Ірванець

В одному старому совєтському фільмі говорилася така фраза, що всі на світі мерзоти і підлоти робилися із серйозним виразом обличчя. Саме так і було. Нас із серйозним виразом обличчя переконували, що ми будуємо комунізм, колись його побудуємо. А із таких менших речей, то от, мовляв, ми будуємо Чорнобильську АЕС, вона тут дуже потрібна, вона дасть багато користі. Все це говорилося максимально серйозно. І в цьому, ось Володя сказав, що коли відбувається деінтелектуалізація, тоді та брутальна груба сила боїться гумору.

Ірина Халупа

Боїться чи його не розуміє навіть?

Олександр Ірванець

І одне, і друге включно.

Через те, очевидно, і теперішня влада замість того, щоб це обіграти... Ви сказали, як оперативно зреагували хакери чи комп’ютерники на цю гру. Не менш оперативно зреагувала влада...

Ірина Халупа

Позакривала ті сайти?

Олександр Ірванець

Ні. Під тією лікарнею, в яку відвезли постраждалого Януковича, чергування було встановлене ще вранці того ж дня. Тобто, там була реакція ще швидша, раніше, ніж з’явилася гра в Інтернеті.

Володимир Цибулько

Я хотів би взагалі сказати, що люди дуже тонко відчувають кожен із парадоксів. Уявімо. Нормальна політична система. З лідером опозиції вечеряє керівник і заступник керівника спецслужби. Що на другий день має зробити нормальна влада?

Ірина Халупа

Що?

Володимир Цибулько

Принаймні позбавити їх крісел.

Далі наступний інцидент івано-франківський. Ми його постійно крутимо. Але поки що губернатор залишається на своєму місці. Тому будь-яке рішення управлінське цієї влади, яке створює однозначний натяк, на якому злодій, на якому “шапка горить”... Тобто порівняємо ситуацію: замах на життя людини, яка фактично якийсь час поговорила з Богом, і Бог таки повернув її Україні, щоб вона щось зробила...

Ірина Халупа

Це не порівняльні ситуації.

Володимир Цибулько

Але чому українські канали намагаються зробити ці ситуації паралельними, дзеркальними? Це ж смішно. При всьому цьому, що образ цього “бронзового лідера”, який вони витворювали, раптом тріснув...

Олександр Ірванець

Як яйце.

Ірина Халупа

Багато хто, зокрема львівський пан Юзьо Обсерватор, який пише в газеті “Поступ”, прем’єр-міністра Януковича називає “Залізним Доном”, а його прес-секретарка Ганна Герман заявила, що вона збирається написати книжку про нього, яка називатиметься, здається, “Залізний господар”.

Олександр Ірванець

Я пам’ятаю, в неї там щось про Африку було.

Володимир Цибулько

Але реальна парадоксальна ситуація і реальний технологічний паралелізм, який, в принципі, наштовхне українців на певну думку: згадаймо, хто був автором книжки “Президент” про кандидата в президенти Л.Кравчука? Член Спілки письменників Валентин Чемерис, співробітник газети “Літературна Україна”. Отож він нині “розродився” новим твором теж про провладного кандидата...

Ірина Халупа

Загадка. Віктора Януковича?

Володимир Цибулько

І тепер ми будемо чекати.

Ірина Халупа

Коли я почала говорити про цей “залізний імідж” В.Януковича, то все ж таки цей “залізний імідж” розбило одне яйце. Це вже не про гумор моє запитання, але людина, яка йде в політику, повинна і мусить бути готовою до того, що може в нього хтось вцілити то яйцем, то помідором, то якоюсь іншою гнилою рослиною...

Олександр Ірванець

Тортом.

Ірина Халупа

Будь-чим, бо це проста...

Володимир Цибулько

Іра, давай згадаємо дві історії. Скажімо, “Українська правда” для порівняння і “5-ий канал”...

Ірина Халупа

Мене водою раз облили.

Володимир Цибулько

...показав те ж саме яйцеметання в Юлію Тимошенко.

Але згадаймо класично блискучу реакцію Арнольда Шварценегера, якого вважали зовсім вже “металевим Арні”, коли в нього метнули яйцем, то він зняв камізельку і сказав: “Цей хлопець мені винен бекон, тому що яєчні без бекону не буває”. Тобто, це реакція адекватна. Це перше.

Друге: чому такої паніки не відбувалося, коли тут навесні був Джордж Сорос?

Ірина Халупа

Якого теж обкидали яйцями, майонезами.

Олександр Ірванець

І він навіть не втратив свідомості, хоча він трохи старший за кандидата в президенти.

Ірина Халупа

Перепрошую, він сидів.

Володимир Цибулько

Він сидів, і він адекватно, так би мовити, відпрацював свою годину часу, яку він запланував за рік, може, для того, щоб висловитися перед певним українським середовищем.

Зараз дуже важлива ситуація адекватності оцінок, тому що коли те, що називається “офіційними чинниками”, починає, кажучи мовою вулиці, ”гнать пургу” страшну, то люди перестають цьому вірити.

Кому найбільше не довіряють українці? Телебаченню, воно втратило всякі межі здорового глузді. Скажімо, якого виїденого яйця варте вибачення каналу “Інтер” перед Віктором Ющенком, коли вони, вибачаючись, умудряються в той же час звинувачувати його в чергових гріхах, котрих не було.

Ірина Халупа

До речі, цей інцидент в Івано-Франківську народив дуже багато анекдотів і смішних зауважень на рахунок прем’єр-міністра Януковича. Чи спостерігаємо ми такий самий сплеск гумору на рахунок пана Ющенка?

Олександр Ірванець

Я не зауважив би, тобто я намагаюся це відслідкувати... В кожному разі тут, очевидно, йдеться про те, що психіка суспільства протестує проти того, що йому нав’язується офіційно, силоміць. Тому я хотів би просто заперечити одну Вашу попередню сентенцію...

Ірина Халупа

Котру?

Олександр Ірванець

Ще до яйця вже був каскад дуже цікавих своєрідних анекдотів, які стосувалися Януковича, вони були гострі, цікаві (я можу тут просто навести декілька прикладів), і було видно, що це створено народом.

Коли я вчився в школі в радянські часи, то нам розповідали, що всі анекдоти про Чапаєва і Петьку, про радянську владу придумує спеціальний інститут в Америці. Тепер я вже знаю, що то так не є. Так само анекдоти, які я знав до інциденту з яйцем, були влучні, дотепні, але стосувалися кандидата від влади.

Володимир Цибулько

Але насправді нова хвиля анекдотична, яка з’явилася, це все ж таки з приходом цього, з точки зору київської філігранності, неоковирного, недолугого, мабуть, сильного внутрішньо, але дивного для Києва чолов’яги, як Віктор Янукович.

Київські кияни дивилися на це все з гумором. Згадаймо анекдот про те, що донеччанин в’їхав “Мерседесом” в пам’ятник Хмельницькому – карну справу відкрили на Хмельницького.

Тобто, це та реакція, але з анекдотів про Віктора Ющенка, то вони все-таки є, але вони від зворотнього.

“Перше листопада. Заходить свіжий чоловік на вулицю Банкову. Попередній чоловік відкриває і каже: “Вітя, це ти”. “Я”. “А що це ти так схуд”. “Та я весь час такий”. “Ти диви, і прізвище змінив”.

Ірина Халупа

Я хотіла б зачитати вам, якщо ви це ще не чули, шановні гості, і нашим слухачам один анекдот, який з’явився внаслідок івано-франківських подій.

“У ввечері 25-го вересня на кандидата в президенти Михайла Бродського було скоєно замах під час зустрічі з виборцями в Жмеринці. Невідомий зловмисник кинув у Бродського яблуко. Бродський був госпіталізований і перебував у реанімації в колаптоїдному стані.

Ірина Халупа

Прийшовши до тями, кандидат звинуватив у надзвичайній події Кабінет Міністрів України, зокрема Міністра агропромислового комплексу.

На думку Бродського, той факт, що для нападу на нього було обрано “Яблуко”, свідчить, що до теракту має безпосереднє відношення Міністр агропромисловості. За фактом нападу порушено кримінальну справу.

Довідавшись про цей ексцес, народний депутат Тарас Чорновіл запропонував вирубати всі яблуні і пообіцяв перейти зі штабу Януковича в штаб Бродського.

Олександр Ірванець

Піарний анекдот. Але стосовно попереднього анекдоту, коли розповів Володя, він запитує: “Вітя, це ти?, а той має відповідати не “Я”, а мусить відповідати - “Ю...”, це по-друге.

А по-перше, дуже швидко, анекдот про обох. Першого листопада зранку прокидається Віктор Федорович. Навколо нього стоїть вся обслуга на чолі з Сергієм Тигіпком, які кажуть йому:

- Вікторе Федоровичу, є дві новини: добра і погана. (є такий шаблон анекдотів)

- Ну нічого собі, яка ж погана? Кажіть погану.

- Погана – це те, що Віктор Ющенко набрав 51 відсоток.

- Ого! - каже Віктор Федорович, - це ж не просто погана, це жахлива новина, яка є тоді добра?

- Те, що Ви набрали 69.

Ось такий анекдот про обох кандидатів.

Володимир Цибулько

Я хочу згадати, що я досить активно займався попередньою президентською кампанією... Олександр Іванець

І кандидат, якого ти підтримував, виграв ту кампанію...

Володимир Цибулько

Виграв ту кампанію і виграв нас всіх, перепрошую.

Але парадокс в тому, що на повному серйозі там був запропонований салоган кампанії і дуже активно пішов в ротацію. Там навіть, на Галичині, букви півтораметрові були, слоган звучав так: “Переможемо разом – виграє кожен!”

Ну “виграє” на захід від Києва має таке двозначне, справді, коли мільйонними тиражами це все було надруковано, коли роз’яснив людям, що за цим стоїть, яка двозначність, то...

Олександр Ірванець

Це окрема проблема, що під час виборчої кампанії, зокрема текстами, займаються люди філологічно глухі. І це дуже прикро.

Ірина Халупа

От, власне, чому ніхто не використовує гумор в якомусь плакаті, в якомусь роликові і так далі. Я розумію, що йти в президенти – це не комічна справа, це серйозна річ, але...

Володимир Цибулько

В якості самокритики, в якості нагадування колегам. Більш смішніших абревіатур, ніж ті, що з’явилися в обігу за останній час.

При чому, скажімо так, що якщо “ющенківські” лагідніші, бо абревіатура “Так – Ющенко!”, звучить “ТЮ”. Люди звикли, бо мусить бути так, скільки може бути не так.

А друге – це назва блоку “За Україну, за Ющенка!”. Абревіатура звучить “ЗУ-ЗЮ”, теж. Але, звичайно, хітом є парламентсько-урядова коаліція, такий голосний “ПУК”.

Олександр Ірванець

Так, неодноразово обіграно і згадано в пресі.

Володимир Цибулько

Але як люди, фонетично глухі, можуть займатися публічною діяльністю? Це просто посміховище.

Олександр Ірванець

Ну відповіддю на Ваше, Ірино, питання може бути те, що сказав Володя на початку. По-перше, відбувається деінтелектуалізація виборчих штабів, коли вимиваються будь-які креативні постаті.

Зокрема, в одному зі штабів, як стало відомо, дуже багато працюють російських політтехнологів, які абсолютно не знають української, вони не знають, як це буде звучати, як це буде обіграно... І це спричиняє, власне, отой результат цих, пардон, ПУКів і так далі.

Ірина Халупа

Але це значить тоді, що кандидати не знають електорату і беруть на роботу людей, які цей електорат знають ще менше?

Володимир Цибулько

“очень умные люди рекомендовали…”

Олександр Ірванець

Так, вони вважають, що зійде й так. Вони самі глухі. Якщо вони пишуть слово “проффесор”, то що вони можуть знати про філологію, про звуки, про слово?

Володимир Цибулько

По-перше, “ффілологію” з двома “ф”... Але уявіть собі, що жоден із академіків, членів президії Академії наук України не висловився з цього приводу. Хотілося б якось почути. Але є ще інший момент, момент, який, наприклад, мемуарний.

Минула виборча кампанія, і заїжджі хлопці, які хапали будь-яке знання про Україну, якось його трансформували в щось. І ми зі своїм товаришем, дуже відомим дизайнером так мило їх розіграли.

Ми розповіли, що на західній Україні немає сільських голів, є війти. А вони сказали: “Очень интересно. Давай, давай, очень интересно”.

І потім була стаття “Показательный опыт западной Украины, где вийты есть и они управляют...”

І це було дуже серйозне видання. Так що...

Ірина Халупа

Я хочу вам запустити маленький звуковий запис, який ми сьогодні з Інтернету зняли. Це пісенька англійською мовою.

Два брати, молоді хлопці, створили сайт, і там вони висміюють і президента Америки Джорджа Буша і кандидата в президенти Джона Керрі.

Це зроблено під мелодію дуже відомої американської пісні “Це твоя земля, це моя земля...”, це щось таке, як українська пісня “Від синього Дону до сивих Карпат” - одна нероздільна родина, без панства, без рабства...” і так далі. Ви, напевне, знаєте слова.

Олександр Ірванець

Так воно є насправді.

Ірина Халупа

Так.

Володимир Цибулько

Цю пісню написав Олекса Кобець, мій земляк з Канева.

Ірина Халупа

І тут маленька лялька з головою Джорджа Буша обзиває маленьку ляльку з головою Джона Керрі. І вони там сперечаються. Так що трошки послухаємо.

(звучить пісня)

Короткий переклад: “Це - твоя земля, це - моя земля. Я - техаський тигр, а ти - ліберальна “дряпка”. Я - хрестоносець, а ти – ніщо, цей народ буде за мене голосувати.

Твоя земля показується мапа штату Масачусет, а тоді показується мапа штату Техасу. Я - інтелектуал, а ти - дурний йолоп, я виграв три пурпурові серця у В’єтнамі, і ця земля, напевно, проголосує за мене.”

Що є цікаво, що серед тих всіх образ, що “ти ядерний вар’ят, ти інтелектуальний нуль, ти такий-сякий”, але все ж таки від ліберальних “дряпок” до правих божевільних “це - наша земля і вона буде голосувати за когось із нас.”

Ми тут говоримо про анекдоти і гумор, скерований на прем’єр-міністра чи на Віктора Ющенка. Чому немає того, що поєднує їх двох, як ми чули тут.

Олександр Ірванець

Мені особисто бракує політичної сатири, зокрема на телебаченні. Колись таке було, коли ще...

Ірина Халупа

Ви трохи намагаєтеся займатися на “5 каналі”.

Олександр Ірванець

На скільки можу, я пробую заповнити, хоча це є моя “крапля в морі”, якого нема.

А тим часом я пригадую, що навіть на рівні тому, що Росія мала оті ляльки Шанкировича. І навіть на “плюсах”, коли Джанґіров був ще тим Джанґіровим, були оці “Великі перегони”, дуже подібні...

Ірина Халупа

Досить дотепні.

Олександр Ірванець

...до цього прослуханого нами ролику, так.

Ірина Халупа

Я ніколи не забуду, там мала бути лялька, це мала бути Наталія Вітренко, одягнена в такий шкіряний костюм, довжелезний мундштук, підходила до когось і казала: “Мущина, пригостите даму рейтингом!”

Олександр Ірванець

Так, так, і не тільки, там були політики і українські, і російські, і американські... Воно, на жаль, транслювалося по чайній ложці, тобто двоххвилинними відтинками, а у мене є це все на касетах. І в цілості воно виглядає дуже цікаво.

Будемо сподіватися, що при наступному президентові така програма з’явиться на телебаченні і буде повнішою.

Володимир Цибулько

Зараз “5 канал” намагається родину Грищенків робити, згадаймо форум, сайт.

Ірина Халупа

Сім’я Грищенків...

Володимир Цибулько

Так. Все-таки якийсь продукт з’являється. Але насправді, знаєте, сталось що? Медіа завмерли, вони завмерли вже приблизно, два роки.

Ірина Халупа

Навіть політичної карикатури немає.

Володимир Цибулько

І, я думаю, що істеблішмент “дєрібана” не знайшов мови, якою треба говорити з суспільством. Це той самий трагічний випадок української літератури, української радянської.

Ці діди ще пишуть сторінки, вони заповнюють словами, але цього ніхто не чує, це не має відгуку. Вони говорять не тією мовою, яку чують і розуміють, яка викликає резонанс.

І це той випадок, коли істеблішмент, який не піднатужився інвестувати ідентичність, тепер відгрібає ідентичність українську саме.

Ірина Халупа

Але чи це проблема істеблішменту, чи це проблема просто творчих людей, газет?

Володимир Цибулько

Ні, це проблема істеблішменту. Справа в тому, що я кажу, що істеблішменту “дєрібану” вистачило тільки на привласнення майна, його не вистачило на формування суспільного хребта.

Олександр Ірванець

Що залежить від нас, творчих людей, якщо мене покличуть, запропонують робити щось подібне, я робитиму це з великою радістю, але я не хочу працювати на конкретного політика, хвалити, оспівувати його.

Я хочу сміятися, тому що, як я вже казав, всі мерзоти і підлоти робилися із серйозним виразом обличчя. Я готовий сміятися і готовий смішити інших.

Ірина Халупа

Мені здається, що завжди буде місце у наших програмах, пане Ірванець. Дякую, шановні гості, на цьому ми будемо завершувати цю передачу, бо немає більше часу. Я прощаюсь з Вами до завтра.

Слухайте Свободу”, дорогі слухачі, і шануймося!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG