Доступність посилання

ТОП новини

“Інтернет-майдан”: Палата №6": "Замах" на Януковича; Кузьмук - новий міністр оборони; Інтернет-спільнота про "замах" на Януковича.


Андрій Охрімович

Аудіозапис програми:

Київ, 27 вересня 2004 року.

Андрій Охрімович

Шановні слухачі, вітаю вас!

В ефірі “Інтернет-майдан”. Перед мікрофоном автор та ведучий програми Андрій Охрімович.

На форумах “Павутини” купа народу висловила співчуття чинному прем’єрові та претендентові на найвище крісло у державі. Але не в сенсі того бідового яєчка, яке, випурхнувши з руки студента, тюкнуло “залізного господаря” в живіт, завдавши останньому тяжкої моральної травми та непроминальних фізичних ушкоджень.

Співчуття форумчан стосується, передусім креативної команди Януковича, яка, доклавши максимальних розумових зусиль, досягла неймовірних результатів у творенні образу чогось жоноподібного, хлипкого та карикатурного. Мовляв, колективним зусиллям соратники прем’єра збазграли дуже непоганий “гег”, над яким регочуть як в самій Україні, так і далеко за межами Батьківщини.

Ближнє північно-східне зарубіжжя, тим не менше, з усього того вмудрилося зробити дуже серйозну аналітику з відповідними штампами “тіпа” “протівостояніє мєжду Востоком і Западом Украіни” або ж “сіли коториє стоят за всєм етім”.

Господи, якби ж та курка знала, що вона знесла.

Віртуальний соціум, тим часом квокче за весь курник. “Палата номер шість”, будучи своєрідною та дещо карикатурною моделлю того ж таки соціуму, збурюється сильніше, аніж інші обивательські спільноти.

Поки новини валять аж настільки щільним потоком, пацієнти віртуальної палати заходяться у політологічних корчах. Звуки, котрі вони при цьому видають, мають парадоксальну музичну логіку.

Якщо усе то те покласти на ноти, може вийти “Дума про українську параною” з відеопідкріпленням “тіпа” “Летять яйця”, пардон, тупі важкі предмети, на яких так ретельно наголошують офіційні телеканали.

Пацієнти “Палати номер шість” не полінувались і переписали відеокартинку замаху на кандидата в президенти Віктора Януковича та розмістили в Інтернеті у таких неміряних кількостях, що хакнути усі ті сайти практично неможливо. Таке собі інформаційне єхидство “Павутини”.

Далі Віктор Недоступ у відповідному до випадку халаті з закасаними рукавами.

Віктор Недоступ

Ще 16-го числа на форумі “України кримінальної” відвідувач за підписом Квевв почав принюхуватись: “Схоже, що Яну не виграти кампанії… більшість луснула, та й Ківалов не за гроші, а за совість примусить таки бути чесним Центвиборчком. Які кроки робитимуть?”

Рівно через десять днів відвідувач за підписом Хілл проголосив: “Цирк триває. Цього разу жертва – Янукович. На мій погляд, це ретельно спланована та підготована акція з метою дискредитації опозиції. Після отруєння Ющенка в мене промайнула думка: тепер черга за Януковичем ставати “жертвою провокації”. На підозру про спектакль наштовхує і те, що коли Янукович був ще в аеропорту, деякі видання вже зв’язувалися з його прес-секретарем і цікавилися подробицями про замах. Тобто, ЗМІ заздалегідь підготувалися для “розкрутки” інциденту з батареєю від камери”. «

“Хлопче, яка батарея, там було просте сире яйце. Подивись відео в “Українській правді,” - відповідає йому дописувач на ім’я Айк. – “Не даремно сказано, що смерть Кощія у яйці”.

“Найсмішніше те, – пише відвідувач Зорге, – що його після цього яйця відвезли до реанімації! Здоровезного мужчину двометрового зросту від удару яйцем довелося реанімувати. Абсолютно бездарна вистава. Треба менш слухати політтехнологів і думати власною головою. Тоді б не довелося виглядати клоуном”.

Відвідувачі “живого журналу” розглядають більше художній бік інциденту.

“Яйця точно були не прості, - пише відвідувач Ен Айс. - Одне яйце потрапило в пузо-грудь, він на нього отак-о здивовано поглянув, потім раптом... раз і картинно впав на спину, потім 5-6 чоловіків-охоронців потягли його до машини. Цікаво, що лікарня, до якої його привезли, зрання було взято під охорону. Якось так воно збіглося все…”

Така собі Оленка відзначає: “Імідж зіпсуто. Міцна рука, залізний хазяїн…а тут яйце кинули і – дамський обморок. Одне лише в мене питання: до чого тут приплели “Нашу Україну”, коли все охоронялося й перевірялося? Пускали лише за посвідченнями та й то людей, яких із собою привезли..”

Відвідувач Валласемія шукає логіки: “Скорботний монолог Януковича: тепер я переконався, о націоналізм – це хвороба. Де тут причинно-наслідковий зв’язок з націоналізмом? Адже яйце кинув син ректора. Члена СДПУ(О) між іншім”.

На форумах “Української правди” кинулися писати вірші: “Вдруг откуда ні возьмісь маленький комарик. А в руці його горить маленьке яєчко”.

Однак дописувач за підписом Гайди до Байди радить не відволікатися на літаючи яйця, оскільки, на його думку, все це затіяно, щоб відвернути увагу від отруєння Ющенка, а також інших проблем.

Одну з таких обговорюють на форумах українського порталу – призначення Кузьмука.

Такий собі Алоїз пише: “Який головнокомандувач, таке й військо. Один раз житловий будинок ракетою розворотили, потім збили пасажирський літак. Відчувається рука професіонала. Кажуть, стабільність ознака майстерності. В нашому випадку це небезпечніше, ніж мавпа з гранатою”.

Андрій Охрімович

В продовження теми нагадаємо собі, що журналісти та політично-заангажовані громадяни одразу звернули увагу на невідповідність офіційних повідомлень про те, що сталося, та відеорепортажу з місця пригоди.

На відеозапису, розміщеному, зокрема, на Інтернет-сторінці „Майдан” та показаному по “5-му каналу” чітко видно розвиток події.

Після того, як Віктор Янукович вийшов з автобуса, з натовпу студентів, які тримали вітальні транспаранти, в нього полетіло яйце. Цей, так би мовити, „снаряд” влучив у праву половину прем’єрського тіла, розбився і заплямував дорогий костюм. Янукович зробив кілька кроків уперед, потім зупинився, подивився на пляму і втратив свідомість.

Прем’єр-міністра негайно допровадили у відділення інтенсивної терапії місцевої лікарні. Повернувшись до Києва, він затримався у лікарні ще на два дні. Так, без романтичних папірчиків виглядають голі факти.

Про те, яку оцінку дає їм Інтернет-спільнота, розповідає Володимир Бойко.

Володимир Бойко

Політики в усьому світі добре знають смак яєчні та майонезу. Засоби масової інформації регулярно повідомляють про те, що в когось з них поцілили цими харчовими продуктами або навіть цілими тортами. Вважається, що це плата за публічність, і тому ніде ніколи таким випадкам особлива увага, та ще й на урядовому рівні, не приділялося.

Але в Україні попадання сирого яйця в особу прем’єр-міністра викликало надзвичайно бурхливу реакцію аж на найвищих державних щаблях.

Президент Кучма відвідав Януковича в лікарні, де він перебуває з невідомим діагнозом внаслідок ураження яйцем, а сайт Кабінету Міністрів України вмістив лист студентів та викладачів Дніпропетровщини, які протестували проти, як сказано в листі, злодійського нападу на Віктора Януковича. Автори листа побажали прем’єр-міністру „найскорішого одруження”.

На пропозицію щодо зміни сімейного статусу Януковича негайно відгукнулося Інтернет-видання „Обком” в’їдливою статтею „Яйця – це до весілля. Або Януковича покинула дружина”. Лише після цього прес-служба Кабінету Міністрів виправила прикру помилку, замінивши „одруження” на „одужання”.

За кілька годин після того, як у Івано-Франківську був попсований костюм Віктора Януковича, на протилежному кінці України, в Донецьку, Інтернет-видання „Остров” повідомило про мітинг протесту, на який місцева влада направила кілька сотень студентів з донецьких вишів.

Під час цього заходу, проведеного обласним передвиборним штабом Януковича, була ухвалена відозва, де факт попадання яйця в тіло прем’єр-міністра кваліфікований, як „звірячий замах”.

„Люди, будьте пильними, - закликали населення довірені особи Януковича, - вперше в історії незалежної України вони, ті, хто називають себе демократами, підняли свої брудні лапи на державного діяча такого ранґу”.

Треба зазначити, що автори відозви трохи погрішили проти істини.

За повідомленням того ж „Острова”, подібне, але в значно більших масштабах, вже було, причому в самому Донецьку, 31-го жовтня минулого року. Того дня в шахтарську столицю прибули народні депутати та глави дипломатичних представництв, акредитованих в Україні, з тим, щоби взяти участь роботі з’їзду блоку „Наша Україна” Віктора Ющенка.

Як стверджують Інтернет-видання „Остров” та „Грані-плюс” донецька влада вивела до місця проведення з’їзду сотні голомозих молодиків, озброєних камінням, яйцями та надрізаними пакунками з майонезом. За кожне влучне попадання в Ющенка пропонувалося по 50 доларів.

Але тоді ніхто подібну поведінку „звірячим замахом” не називав. Більш того, наступного дня Віктор Янукович зробив заяву, в який схвалив те, що відбувалося в Донецьку, й порадив своїм політичним опонентам, невдоволеним, що в них жбурляють яйця, користуватися памперсами.

Зіставивши ці факти, дописувачі форуму, розміщеному на сайті „Форум”, зробили припущення, що після подій в Івано-Франківську прем’єр-міністр був доставлений у лікарню не заради медичних процедур, а для заміни памперсів.

Андрій Охрімович

Одна Запорізька пані на своєму сайті пише таке: “У нас в Запоріжжі є пам’ятник Леніну, у порту Леніна і вказує він на ГЕС ім. Леніна, яка утворила озеро Леніна, де є острів Леніна. До цього всього веде проспект Леніна, який перетинає вулицю ТюЛеніна. Ленін на пам’ятнику рукою вказує в один бік, а внизу якась ліпнина на якій чувак тицяє в протилежний.

Якщо за основу взяти такий різновид логіки та зазирнути на офіційний сервер Верховної Ради rada.gov.ua, можна знайти повідомлення про те, що 23-го вересня Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування рекомендував парламенту прийняти за основу проект Закону про внесення змін до закону України “Про державну службу” (щодо володіння державною мовою).

Появу документа, на думку Комітету, спричинено абсурдною ситуацією, немислимою у правовій державі, коли ті, хто покликаний забезпечити дотримання законів, не знають мови, якою ці закони написані.

Детальніше Сергій Грабовський

Сергій Грабовський

Минулого тижня Інтернет був сповнений повідомленнями про те, що кандидат у президенти України, чинний прем‘єр-міністр Віктор Янукович зробив 12 грубих орфографічних помилок у власноруч заповненій анкеті, тричі помилившись при написанні своєї посади й також тричі – ученого звання і титулу. Будь-який школяр за 12 помилок при написанні 90 слів одержав би оцінку “незадовільно”.

Відтак наспіла миттєва реакція Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, який підтримав законопроект, за яким пропонується заборонити обрання або призначення на посаду в державному органі та його апараті осіб, які не володіють державною мовою.

Автор законопроекту, народний депутат Степан Хмара вважає, що запропоновані зміни позитивно впливатимуть на розвиток державної мови в Україні, забезпечать реалізацію декларованих Конституцією України положень щодо забезпечення державою всебічного розвитку і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України, допоможуть привести норми чинного законодавства у відповідність до Основного Закону.

Певне коригування законопроекту запропонувало Головне науково-експертне управління Верховної Ради. Воно вважає, що проект потребує уточнення стосовно підстави для вирішення питання про володіння кандидатом на відповідну посаду державного службовця українською мовою.

Так, достатнім вбачається наявність атестації з мови у документах про освіту і лише за її відсутності кандидат має складати відповідний іспит.

Але виникає закономірне запитання: якщо, скажімо, державний службовець свого часу ледь здобувся на “трієчку” з української мови, чи здатен він зрозуміти складні тексти законодавчих актів?

Тепер на черзі початок проходження законопроекту через сесію Верховної Ради, де, за оцінками незалежних експертів, близько третини депутатів не вважають за потрібне користуватися у своїх виступах державною мовою.

Андрій Охрімович

І на завершення невеличке побажання від Василя Симоненка:

“Втопили в землю порожні очі. На тім’ях – сивіє рілля. Мозок не родить. Піт неохоче Випаровується з-під бриля. Позичте їм зерна засіять ниви, Помийте їх ріллю дощем думок, - Може, - Чому б не повірити в диво? – Вродить якийсь колосок”.

На цьому все. В київській студії разом зі мною працював Михайло Петренко. Всього вам доброго. Зустрінемось через тиждень.

Андрій Охрімович. Радіо “Свобода”. Київ.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG