Доступність посилання

ТОП новини

“Чорні списки” польського прем’єра.


Володимир Павлів

Варшава, 29 вересня 2004 – У Варшаві у політичних колах вже кілька днів поспіль ведуть розмови про так звані “чорні списки” прем''єр-міністра Марека Бельки. Мова йде про список прізвищ депутатів парламенту, урядовців, суддів та прокурорів, проти котрих порушені кримінальні справи. Польська преса пише, що в цей список потрапили 30 добре знаних осіб. Оприлюднення цього списку вимагає від прем''єра парламентська партія Польська Соціал-демократія.

Своєрідним ініціатором виникнення так званих “чорних списків” стала партія Польська Соціал-демократія, котра звернулася до голови уряду з пропозицією посприяти швидшому розглядові кримінальних справ щодо відомих політиків з метою оздоровлення політичного життя у Польщі, а також очищення іміджу політика взагалі. Прем''єр Марек Белька погодився і для початку доручив Генеральній прокуратурі зібрати всі необхідні матеріали з цієї проблеми.

Таким чином виник перелік 29-ти кримінальних справ, у котрих фігурують 30 відомих у Польщі гравців на політичній сцені. Однак, заступник генерального прокурора Казимеж Олейник, котрий виконував доручення прем''єра, відмовилися оприлюднити цей список, мотивуючи тим, що прізвища, як і кримінальні справи, і так добре відомі громадянам, оскільки про них уже говорилося чимало:

“Це прізвища панів депутатів і сенаторів, котрі дозволили собі керувати автомобілем у нетверезому стані, прізвища парламентарів, котрі сфальшували якісь документи, а також депутатів, державних чиновників чи членів самоврядування, котрі отримали хабарі, вкрали чи здійснили якісь вчинки кримінального характеру. Тут немає жодної справи, про які б ви широко не писали у засобах масової інформації”.

Сам прем''єр-міністр Марек Белька теж заявив у вівторок, що списків не оприлюднюватиме:

“Це було б, як полювання за відьмами”.

Польський прем''єр визнав також, що сам список з''явився значно раніше, і Марек Белька взагалі сумнівався, чи потрібно про нього згадувати, оскільки він має службове призначення.

Натомість, на потребі оприлюднення цього списку наполягає Польська Соціал-демократія. Один із лідерів цієї партії, а водночас і один із віце-спікерів Сейму Томаш Наленч запевнив, що його партія теж не хоче “полювання за відьмами”, але люди повинні знати, які саме кримінальні справи порушені в судах проти представників влади. Якщо ця інформація матиме закритий характер, то це , на думку Томаша Наленча , створюватиме нездорову атмосферу навколо цих справ.
XS
SM
MD
LG