Доступність посилання

ТОП новини

ВИСВІТЛЕННЯ НА ТЕЛЕКАНАЛАХ ДІЯЛЬНОСТІ ЮЩЕНКА І ЯНУКОВИЧА, ЯК КАНДИДАТІВ У ПРЕЗИДЕНТИ, НЕ ВПЛИВАЄ НА ЇХНІ РЕЙТИНГИ – КОНТЕНТ-АНАЛІЗ.


Висвітлення провідними телеканалами України діяльності прем’єр-міністра Віктора ЯНУКОВИЧА та лідера “Нашої України” Віктора ЮЩЕНКА, як кандидатів у Президенти, не впливає на суттєву зміну їхніх рейтингів. Про це свідчить зіставлення рейтингів кандидатів з результатами контент-аналізу ЗМІ, проведеного спільно з УНІАН Фундацією “Відкрите суспільство”.

Як повідомив на прес-конференції в УНІАН речник фундації Юрій СИРОТЮК, в ході дослідження проводився моніторинг повідомлень про кандидатів на посаду Президента України у випусках вечірніх новин на провідних телеканалах України – УТ-1, СТБ, ICTV, “Інтер”, “1+1” та “5-й канал”; у друкованих ЗМІ та Інтернеті. За його словами, існує суттєва різниця в “тональності” повідомлень на “5-му каналі” та на інших п’яти телеканалах, тому його було виділено окремо, оскільки дані цього каналу не впливали на “загальний масив інформації”.

Так, за даними Ю.СИРОТЮКА, у липні лідером згадувань на провідних телеканалах (без “5-го каналу”) був В.ЯНУКОВИЧ, який набрав 45,88% від обсягу усієї інформації про кандидатів, що подавалась на зазначених каналах. На цих же каналах він був лідером позитивних (95% з усіх згадувань про кандидатів) та нейтральних (32,5%) повідомлень.

В той же час, В.ЮЩЕНКО на цих телеканалах був лідером негативних згадувань (82,96% від всієї негативної інформації про кандидатів). На “5-му каналі” лідером серед згадувань теж був В.ЯНУКОВИЧ – 48,96%, В.ЮЩЕНКО набрав 22% згадувань, - продовжив він, але зауваживши при цьому, що тут лідером позитивних згадувань був В.ЮЩЕНКО (61% всієї позитивної інформації), лідером негативних згадувань – В.ЯНУКОВИЧ (71%). За його словами, П.СИМОНЕНКО та О.МОРОЗ висвітлювались на всіх телеканалах однаково, переважно нейтрально.

Цього ж місяця лідером повідомлень у друкованих ЗМІ був В.ЯНУКОВИЧ – приблизно 40% згадувань щодо кандидатів у Президенти. Він був одночасно лідером і позитивних (58%), і негативних (62%), і нейтральних (32%) згадувань. П.СИМОНЕНКО та О.МОРОЗ у липні у друкованих ЗМІ отримали переважно нейтральні оцінки. Подібна ситуація, як у друкованих ЗМІ, в липні була і в інтернет-ЗМІ, - повідомив Ю.СИРОТЮК.

Він нагадав, що згідно з рейтингами соцопитувань провідних фірм, у липні лідером в них був В.ЮЩЕНКО (середній рейтинг - 28,9%), другим був В.ЯНУКОВИЧ (21,8%), за ними – П.СИМОНЕНКО та О.МОРОЗ.

У серпні, підкреслив Ю.СИРОТЮК, ситуація дещо змінилася: лідером серед загальної кількості згадувань на телеканалах став В.ЮЩЕНКО – 32% і вже за ним В.ЯНУКОВИЧ - 27%. Але, в цей же час, лідер “НУ” на провідних каналах став лідером негативної та нейтральної інформації, тобто про нього канали давали 95% негативної інформації з усього негативу про кандидатів, 28% складала нейтральна інформація. В.ЯНУКОВИЧА ж у серпні провідні телеканали висвітлювали лише позитивно, - зазначив він. Збереглася тенденція нейтрального висвітлення кандидатів П.СИМОНЕНКА та О.МОРОЗА.

На “5-му каналі” у серпні лідером загальної кількості згадувань був В.ЮЩЕНКО, до того ж, як підкреслив Ю.СИРОТЮК, це був єдиний на той час телеканал, який висвітлював В.ЮЩЕНКА позитивно. При цьому 93% негативної інформації про кандидатів стосувалися у серпні на “5-му” В.ЯНУКОВИЧА. П.СИМОНЕНКО та О.МОРОЗ отримали приблизно однакову кількість нейтральної інформації. У друкованих ЗМІ у серпні лідером загальних згадувань знову ж таки був В.ЮЩЕНКО, який лідирував серед позитивних та нейтральних інформацій. В.ЯНУКОВИЧ отримав в друкованих та інтернет-виданнях в серпні найбільше негативних згадувань. При зверненні до даних рейтингів в останній місяць літа можна побачити, що розрив між основними кандидатами скоротився, але В.ЮЩЕНКО і надалі продовжує лідирувати - 29,1% голосів проти 23,5% - у В.ЯНУКОВИЧА.

Як зазначив речник фундації, у вересні тенденція на центральних телеканалах зберіглась - лідерами загальної кількості згадувань залишаються В.ЮЩЕНКО (30,5%) та В.ЯНУКОВИЧ (29,97%), але серед позитивних згадувань 100% належать прем’єр-міністру, а лідеру “НУ” - 79,23% усієї негативної інформації. П.СИМОНЕНКО та О.МОРОЗ третій місяць поспіль висвітлюються на центральних телеканалах переважно нейтрально. Водночас, на “5-му каналі” лідером загальних згадувань також є В.ЮЩЕНКО (41%) та В.ЯНУКОВИЧ (38,25%), проте 100% позитивної інформації тут належала В.ЮЩЕНКУ, а 81% негативу – В.ЯНУКОВИЧУ.

У друкованих ЗМІ лідером повідомлень у вересні став вже В.ЯНУКОВИЧ: 37% загальних згадувань стосувалися саме його, при цьому він став лідером негативних згадувань (76%) на відміну від В.ЮЩЕНКО, якому у цьому місяці належало 62% поданої позитивної інформації. П.СИМОНЕНКО та О.МОРОЗ у друкованих ЗМІ у вересні висвітлювались як і раніше переважно нейтрально. Схожа ситуація склалася і в інтернет-виданнях, - сказав Ю.СИРОТЮК.

Загалом, за його словами, друковані ЗМІ та інтернет-видання корегують свою інформацію згідно з рейтингами. А ось щодо інформації, що подається на телеканалах, то він зазначив, що згідно з останніми соцопитуваннями, “попри те, що телеканали по різному висвітлюють кандидатів і, навіть, попри те, що 5 провідних телеканалів переважно негативно висвітлюють діяльність В.ЮЩЕНКА та абсолютно позитивно діяльність В.ЯНУКОВИЧА - це не впливає на суттєву зміну рейтингів, оскільки дані останнього рейтингу у вересні показують, що В.ЮЩЕНКО має в середньому 31%, В.ЯНУКОВИЧ – 26% голосів”.

Присутній на прес-конференції комерційний директор УНІАН Валерій НЕЧИПОРЕНКО у свою чергу звернув увагу присутніх на тому, що відповідно до графіків отриманих результатів контент-аналізу провідних ЗМІ, “вражає амплітуда негативних та позитивних згадувань”. “Амплітуда негативних згадувань набагато більша, ніж амплітуда позитивних згадувань. Це може свідчити про те, що преса негатив любить більше, ніж позитив, і, напевно про те, що наші кандидати стараються більше будувати свою кампанію на негативі, ніж на позитиві”, - зазначив він.

У прес-конференції в УНІАН взяли участь директор "Відкритого суспільства" Леся ШЕВЧЕНКО, речник фундації Ю.СИРОТЮК, експерт з виборчих питань фундації Андрій ПРОКОПЕНКО.

УНІАН

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG