Доступність посилання

ТОП новини

86% УКРАЇНСЬКИХ ВИБОРЦІВ ЗА КОРДОНОМ ХОТІЛИ Б БРАТИ УЧАСТЬ У ГОЛОСУВАННІ І 78,84% ГОТОВІ ПРОГОЛОСУВАТИ ЗА ЮЩЕНКА – ОПИТУВАННЯ.


86% українських виборців за кордоном хотіли б брати участь у голосуванні і 78,84% готові проголосувати за кандидата на пост Президента України Віктора ЮЩЕНКА. Як передає кореспондент УНІАН, такі дані дослідження Інституту Євроатлантичного співробітництва було оприлюднено сьогодні під час круглого столу "Проблеми голосування українських виборців за кордоном".

Зокрема, серед 1 тис. 2 опитаних відповіли, що якби вибори Президента України відбулись сьогодні, 78,84% проголосували б за В.ЮЩЕНКА, 3,29% - за Олександра МОРОЗА, 2,5% - за Віктора ЯНУКОВИЧА, 0,9% - за Петра СИМОНЕНКА, решта кандидатів не набирали й 1%, 3,39% - проголосувала б проти всіх. Важко було відповісти більше на це запитання 7% опитаних.

Відповідно до даних анкетування, виявилися, що 95% українських виборців за кордоном добре поінформовані про сам факт проведення виборів Президента України, але 53% опитаних бракує інформації про кандидатів у Президенти та 59% - про їхні програми. 61% українців за кордоном не володіють інформацією щодо процедури виборів за кордоном. Попри те, що 86% виборців за кордоном хотіли б брати особисту участь у голосуванні, лише кожен четвертий (26%) з них перебуває на консульському обліку. 28% респондентів збирається стати на консульських облік щоб проголосувати на президентських виборах. Майже половина (46%) опитаних з економічних чи інших причин не можуть собі дозволити стати на облік у консульських установах. Для 52% опитаних є неможливою поїздка в інше місто країни перебування лише для відвідування виборчої дільниці.

Разом з тим, 73% наших співвітчизників сприймають президентські вибори як дуже важливі особисто для себе і 74% переважно визначились, за кого б вони голосували. 40% закордонних виборців очікують, що після виборів загальна ситуація в країні зміниться на краще і лише 5% - чекають змін на гірше. При цьому, як свідчать результати опитування, 50,3% пов''язують свої надії на покращення життя в Україні з В.ЮЩЕНКОМ і лише 2,2% - з В.ЯНУКОВИЧЕМ. 40% було важко відповісти.

Як зазначив голова Комітету Верховної ради України з питань Європейської інтеграції Борис ТАРАСЮК, сьогодні за різними даними за кордоном перебуває від 3 до 7 млн. громадян України. Він навів приклад, що для того, аби вийти у другий тур президентських виборів у 1999 році знадобилось 9,5 млн. голосів, а друге місце – 5,8 млн. На думку Б.ТАРАСЮКА, ці дані свідчать про вагу голосів виборців, які перебувають за кордоном. Як пояснив представник організатора дослідження, опитування проведено шляхом анкетування і через неможливість сформувати квотну вибірку, ними була застосована методика так званої "снігової кулі", коли одні респонденти після заповнення анкети пропонували зробити це іншим респондентам з числа своїх знайомих, але не з числа родичів.

Анкетування проводилося в 10 країнах: Іспанії, Британії, Португалії, Канаді, Італії, Росії, Чехії, Польщі, США, Греції. Дослідження проводилось в різних населених пунктах, де компактно проживають громадяни України. Виняток становить Російська Федерація, де вдалося опитати лише жителів міста Сургута Тюменської області та Великої Британії – Лондона. Автори дослідження зазначають, що при аналізі даних варто врахувати відносність репрезентативності вибірки, оскільки за відсутності достовірної статистики невідома справжня демографічна картина української трудової еміграції. Проте на основі даного дослідження можна говорити про загальні риси соціального портрету закордонних виборців України на основі індивідуальних показників. Результати по окремих країнах є суто ілюстративними і в більшості випадків для докладного аналізу не піддаються.

Дослідження проводилось з 1 по 20 вересня поточного року за допомогою ОБСЄ та Всесвітньої громадської організації "Українська взаємодопомога". Опитування проводилося шляхом анкетування в 10 країнах по 100 респондентів з числа українських громадян.

UNIAN

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG