Доступність посилання

ТОП новини

Громадські організації Одеси за чесні вибори Президента України.


Петро Каландирець

Учасники "круглого столу" в Одесі
Одеса, 29 вересня 2004 - Керівники громадських організацій Одеси мають намір створити спеціальні комісії, які будуть слідкувати за чесністю і прозорістю роботи окружних виборчих комісій під час підготовки і проведення виборів Президента України. Про цей намір вони заявили під час проведення «круглого столу» у приміщенні обласної газети «Чорноморські новини».

У обговоренні брали участь голови 11 громадських організацій, таких як всеукраїнське товариство «Просвіта», Одеська організація Національної спілки письменників, громадська ліга «Україна-НАТО», Одеська філія Національного інституту стратегічних досліджень та інші.

Рішення про створення контролюючих комісій представники організацій пояснили великою кількістю порушень у 12 окружних комісіях, які вони зафіксували.

Учасники "круглого столу" в Одесі
Зокрема, голова Одеської організації Національної спілки письменників України Геннадій Щипковський заявив, що «влада фальсифікує все: від призначень голів окружних комісій, які практично всі є прихильниками нинішньої влади, до списків членів комісій, які стають відомі ще до ухвалення відповідного рішення».

Геннадій Щепковський зазначив, що «у багатьох районах Одеської області ведеться відверта пропаганда і залякування виборців, особливо лікарів, освітян та культпрацівників. Рідко хто встав з колін. Всіх залякали. Сказали, що якщо ви будете підтримувати опозицію, ви не будете працювати».

Голова Одеського відділення Спілки офіцерів України Анатолій Русин заявив, що він «був у Ананьївському районі Одеської області і сільські жителі розповідали, як їм пропонували по п»ять гривен, якщо вони проголосують за певного кандидата».

Голова обласної організації Національної спілки письменників Геннадій Щипковський
Лідер всеукраїнської організації «Демократична коаліція» Євген Акимович висловив під час «круглого столу» «Громадські організації і вибори 2004» думку, що очікувати чесних виборів в Україні не слід.

Євген Акимович: «Вже те, що зроблене, не має стосунку до чесних і прозорих виборів. Мова йде про тиск державного апарату, який сорому не має і прагне врятувати свої мільярди, які вони, до речі, у людей і забрали. Вони здатні на все. Кучма нині здає Україну Росії. Це їхня позиція. Але це не наша позиція. Це не потрібно українському народу, який нині поставлений перед необхідністю чіткого вибору».

До активності напередодні виборів Президента присутніх на круглому столі закликали і голова обласної організації Ліги українських жінок Аліна Пляченко, освітянин Сергій Козицький, кандидат філософських наук Михайло Мацюк, лідер регіонального відділення всеукраїнської організації ветеранів пан Майстеренко.

Лідер Всеукраїнської організації "Демократична коаліція" Євген Акімович
Учасники круглого столу скаржилися і на недостатнє залучення громадських організацій у виборчій кампанії в Одеській області, незважаючи на те, що вони мають достатньо впливові структури не лише в Одесі, але й у районах області.

Всі виявлені порушення законодавства під час передвиборчої кампанії кандидатів, а також роботи окружних комісій і проведення виборів представники громадських організацій мають намір фіксувати і подавати заяви до Одеського апеляційного суду.
XS
SM
MD
LG