Доступність посилання

ТОП новини

Спілка платників податків: торік у Німеччині було розбазарено 30 мільярдів євро.


Надія Кандиба

Німеччина, 28 вересня 2004 - Німецька Спілка платників податків щорічно представляє свою “чорну книгу”. У брошурі зібрані факти розбазарюваня державних грошей. За підрахунками авторів звіту, торік у Німеччини пустили на вітер 30 мільярдів євро.

Як правило, йдеться про проекти, які коштували мільйони, але без яких, на думку Спілки платників податків, можна було цілком обійтися. Цього року в поле зору критиків потрапили інціатори створення німецького телевізійного каналу, призначеного для трансляції виключно за кордоном. Як повідомив голова Спілки платників податків Карл-Гайнц Деке, цей проект поглинув 20 мільйонів євро. Ці кошти, на думку критиків, можна було б заощадити, оскільки практично в будь-якій точці планети через супутник і без того можна приймати чимало німецьких телеканалів.

Дісталося також і міністру охорони довкілля Юрґену Тріттіну, який витратив 30 тисяч євро на організацію свята, спрямованого проти атомної енергетики. Спілка платників податків не обійшла увагою і проект зі створення системи інформування пасажирів міського та приміського транспорту, яка мала функціонувати за допомогою супутникового зв”язку. Однак ця система, на яку було витрачено п”ять мільйонів євро, так і не запрацювала.

Подібних випадків наводиться чимало в оприлюдненій у вівторок брошурі. Профспілка працівників фінансових відомств, які власне мали б перевіряти рентабільність того чи іншого проекту, не погодилася з такою критикою. В інтерв”ю радіо “ Berlin” голова цієї спілки Дітер Ондарек взагалі піддав сумніву серйозність брошури, яку щорічно випускає Спілка платників податків:

“Вказувати на справжні помилки, звичайно, варто. Але минулими роками траплялися випадки, коли ця книга містила безпідставну критику, що безперечно зменшує її цінність”.

Не погодилися з критикою і представники правлячої червоно-зеленої коаліції. Заступник голови фракції соціал-демократів у бундестазі Йоахім Пос підрахував, що названі в брошурі випадки розбазарювання державних грошей далеко не відповідають 30 мільярдам євро, про які говорить Спілка платників податків.

Тим часом голова цієї спілки Карл-Гайнц Деке виступив з ініціативою притягати до судової відповідальності тих, кого піймали на розбазарювані грошей платників податків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG