Доступність посилання

ТОП новини

Голосування українців за кордоном.


Василь Зілгалов Гості: Борис Тарасюк - колишній міністр закордонних справ, голова парламентського комітету з питань євроінтеграції України; Геннадій Руденко - народний депутат України (СДПУ(О), голова Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.










Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ, 29 вересня 2004 року.

Василь Зілгалов

Добрий вечір, шановні слухачі!

У прямому ефірі, як завжди в цей час, “Вечірня Свобода”.

У Празі ведучий – Василь Зілгалов.

Сьогодні 29 вересня.

Чимало соціологів-дослідників, зокрема і з Інституту Євроатлантичного співробітництва кажуть, що майже 79% українців за кордоном готові проголосувати на виборах за Ющенка. Але разом з тим представники ПАРЕ кажуть, що отримали велику кількість інформації, яка вказує, що вибори можуть відбутися у спосіб, несумісний зі статутом Ради Європи.

Зокрема представниця ПАРЕ Ганне Северинсен сказала, цитую: “ми сподіваємося, що вибори відбудуться. Ми прийдемо, як спостерігачі. І на другий тур, якщо він буде” - кінець цитати. Це були слова Ганне Северинсен, яка тепер перебуває у Києві.

Сьогодні ми будемо говорити і про голосування українців за кордоном, і про те, як відбудуться голосування і вибори в цілому.

Гості студії: Генадій Руденко - народний депутат України, член СДПУ(о), голова Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та Борис Тарасюк, колишній міністр закордонних справ, голова парламентського Комітету з питань євроатлантичної інтеграції.

Телефон київської студії: 490-29-05, код Києва – 044. Чекаємо від слухачів запитань.

У мене до Вас перше запитання коротке, бо ми будемо сьогодні говорити про голосування, про голосування зокрема українців, які перебувають за межами України. Чи вірите Ви обидва в те, що вибори будуть чесними і прозорими? Пане Руденко, прошу коротко відповісти на це питання.

Геннадій Руденко

Маю надію, але не впевнений, що вони будуть надто прозорими і надто чесними, на жаль.

Василь Зілгалов

Пане Тарасюк, як Ви вважаєте?

Борис Тарасюк

Маю сумнів, який базується на попередніх виборах 2002 року а також довиборах у місті Мукачевому.

Василь Зілгалов

Дякую. Так що сумніви є в обох наших гостей. Я би хотів розпочати нашу сьогоднішню розмову про вибори з двох соціологічних опитувань, бо вони підводять виборців у першу чергу до того, чи можна очікувати на чесні і прозорі вибори. Мабуть усі уже знають, що російський фонд “Общественное мнение” оприлюднив свої рейтинги, з якими рейтинги Ющенка та Януковича зрівнялися.

Але багато українських соціологічних центрів висловили з цього приводу сумніви. Сьогодні з’явилося також опитування фонду “Социс” та “Демократичні ініціативи”, тому я пропоную послухати короткий коментар директора “Демократичних ініціатив” Ілька Кучеріва.

Ілько Кучерів

Із наближенням виборчої кампанії більше тих, хто знає, коли будуть вибори. Це 70%. Змінилося те, що все таки все більше і більше бажаючих проголосувати. Ми можемо прогнозувати явку десь на рівні 75%. Зросла кількість тих, хто говорить, що їхня участь у виборах може щось змінити у державі. Тобто зросло усвідомлення рішення громадян голосувати.

Можна сказати, що не змінилося – це дистанція між основними кандидатами. І в першому і в другому турі різниця між кандидатами – 7-8%. Однозначно буде другий тур виборів і однозначно зараз ніхто не може сказати, хто переможе у другому турі.

Наше опитування, яке ми проводимо щодругого дня, дозволяє нам ставити все нові і нові питання. Як відомо, до 20 вересня всі кандидати мали здати підписи, які вони назбирали на свою підтримку. Виходить так, що якщо підсумувати загальну кількість підписів, про яку заявили кандидати – їх близько 30 тисяч. А наше опитування показує, що сумарно по всій Україні могло бути зібрано 12 тисяч підписів.

Виникає питання, звідки взялася ця різниця. Це дає підставу нам поставити під сумнів реальність того, що було зібрано 30 мільйонів підписів. Ми вважаємо , що в Україні могло бути зібрано 12 тисяч підписів. Таким чином 18 мільйонів підписів є фікцією. Це маніпуляція цифрами.

Василь Зілгалов

Це був директор фонду “Демократичні ініціативи” Ілько Кучерів.

А ось що сказала про опитування фонду “Общественное мнение” науковий керівник фонду “Демократичні ініціативи” Ірина Бекешкіна.

Ірина Бекешкіна

Будь-який закордонний фонд чи то російський чи американський, вони не мають у нас власної мережі. Тобто, вони завжди роблять через якусь з українських фірм. І це звичайно треба якщо дотримуватися канонів соціологічної інформації, це треба показувати, що ось для нас це проводила така фірма. Це по -перше.

По - друге, чомусь постійно результати фонду “Общественное мнение” радикально розходяться з усіма українськими соціологічними службами. Це викликає подив. Цей подив міг би розвіятися, якби вони, скажімо, подаючи матеріали так як це треба подавати.

У нас тут є об’ктивки, тобто кого, скільки, кого було опитано. Ми це завжди даємо. Вони жодних таблиць не дають, а просто проголошують 1% різниця, через якийсь час кажуть: різниці немає. Це несерйозний підхід. Це просто порушує соціологічні, професійні канони.

Василь Зілгалов

Ось така була оцінка цього опитування фонду “Общественное мнение” якраз Іриною Бекешкіною, керівника фонду “Демократичні ініціативи”. Це все таки солідний соціологічний центр в Україні, який користується довірою.

І я хотів би шановні гості, запитати таке, щоб не втомлювати Вас більше уже цифрами результатами соціологічних опитувань, таке питання поставити до Вас, наприклад, що Ви прокидаєтесь 1-го листопада і слухаєте по радіо, чи по телебаченню дві таких цифри: екзит-пол при виходах з дільниць оголосив про те, що 60% проголосувало за Віктора Ющенка, а 38% проголосувало за Віктора Януковича, а офіційні результати цілком протилежні.

Як Ви вважаєте, які можуть бути реакції, які можуть бути оцінки? Тобто, до чого я веду, до того, що якщо знову ж таки, як було в Мукачеві, станеться на цих виборах президентських, що результати екзит-полу соціологічних служб в Україні, які працюють, будуть цілком протилежні результатам, які проголосить ЦВК? Як це буде оцінено, наприклад, представниками опозиції, пане Тарасюк?

Борис Тарасюк

Я не можу розписуватися за всю опозицію, я можу висловити свою точку зору. Звичайно, екзит-поли, результати екзит-полів - це показник, який не можна ігнорувати, який дає загальну картину. В той же час, треба враховувати результати, офіційно виголошуваних виборів.

Ну і третє, я не виключаю, що може бути організоване так зване паралельне підбиття підсумків, яке полягає в тому, що інформація з кожної виборчої дільниці надходить в центр єдиний і відразу є можливість порівнювати з офіційними результатами.

Звичайно, що якщо така відмінність гіпотетично буде оприлюднена суспільству, то це може викликати негативну реакцію. Важко передбачити, у що ця негативна реакція виллється, але однозначно, якщо будуть підстави в українських громадян, у політичних сил, не вірити офіційно задекларованим результатам виборів, якщо такі ж підстави будуть у міжнародних спостерігачів, якщо це буде підтверджуватися екзит-полами, а також паралельним підрахунком голосів, все це разом буде давати підстави для серйозної постановки питання і перед політичними силами, і перед суспільством.

Василь Зілгалов

Дякую, пане Тарасюк. Пане Руденко, як Ви вважаєте, які можуть бути реакції?

Геннадій Руденко

Дякую. В продовження першого питання, коли я сказав, що не вважаю, що вибори будуть надто чистими, я хочу сказати, що моя точка зору базується на тому, що частина, зокрема, опозиційних сил, все ж таки, мабуть, ні в якому разі не погодяться на те, що можливий варіант перемоги Януковича. Є такий настрій. Я можу сказати на рахунок себе конкретно, як довіреної особи Януковича по округу, звідки я обраний по Полтавській області.

Моя позиція така: вигравати треба чесно, програвати теж потрібно чесно. Я завжди керувався цим принципом, тому в мене немає ворогів в таборах, в мене є опоненти.

Сьогодні ми опонуємо один одному, тому розриви 7-10 %. Мене теж такі ситуації були по округу, але я радий тому, що в кінці-кінців ніхто, навіть коли відбувалися довибори по Одесі, і програв кандидат від опозиції, підтримувала опозиція Бродського, по великому рахунку не було ніяких судових проблем, тоді переміг Антон Кіссе, який представляв провладні сили.

Ще місяць лишився до виборів. Ви кажете, що такий “літургічний сон” буде, і першого листопада прикинуться... Теоретично все можливо. Ще дуже багато часу для того, щоб змінити ситуацію на користь чи то Януковича, чи, можливо, закріпить свій рейтинговий відрив Ющенко.

Дуже багато суб’єктивних причин. Справа в тому, що якщо сьогодні брати умовний портрет майбутнього президента, то на даний час в цьому контексті вигідніше перебуває Ющенку. Так сталося, що в багатьох людей зневага до влади.

Але ми останнім часом бачимо досить багато потужних (хтось каже популістських, але я кажу, що потужних) іміджевих технологічний кроків кандидата від влади Януковича, який може переламати ситуацію на бік збільшення довіри до влади, і автоматично це може призвести до серйозного збільшення рейтингу Януковича. Все можливо.

Тому повторюю: в складній ситуації Янукович, в непростій ситуації Ющенко, якщо брати спортивні терміни, то він сьогодні як би лідер, але завжди легше наздоганяти тим, хто займався спортом. Тому я думаю, що шанси є у двох кандидатів.

Борис Тарасюк

Інколи доводиться чути про те, що опозиція не погодиться з тим, що вибори були чесними і демократичними, якщо буде оголошено про перемогу суперника В.Януковича.

Я думаю, що свідомо підкидається суспільству така думка. Опозиція зацікавлена в тому, щоби вибори були чесними, демократичними і прозорими. Ми зацікавлені в тому, щоби вибори відбулися згідно з Конституцією і законодавством. Ми зацікавлені в тому, щоби зміна влади в Україні відбулася у законний, конституційний спосіб.

Але, очевидно, що такий сценарій не влаштовує нинішню владу. Про це свідчать деякі сценарії, які готуються. Один з них передбачає зняття з виборчих перегонів за, нібито, порушення Віктора Ющенка. Другий передбачає зняття з виборчих перегонів двох ведучих кандидатів: В.Ющенка і В.Януковича. Третій передбачає взагалі оголошення виборів недійсними. Передбачається, що діюча влада буде оголошувати, а не міжнародні спостерігачі.

До цього я хотів би додати, що влада весь час намагається підкинути в суспільство і в свідомість спроби з боку демократичної опозиції здійснити зміну влади у неконституційний спосіб.

Про це були заяви і Служби безпеки МВС, і Генпрокуратури до Дня незалежності, на це вказують і провокації з вибухом на Троєщинському ринку, а потім вказування пальцем на опозицію, про це навіть свідчить, вибачте, кумедний випадок, який стався нещодавно в Івано-Франківську, коли відразу було оголошено про те, яким злом є націоналізм, і що за цим всім стоїть Ющенко. Все це нам вже відомо, і ми проходили це на виборах в 2002-му році.

І наостанок я хочу сказати про те, що нам стало відомо нещодавно про те, що влада готує військовий парад за три дні до виборів, і що учасники параду, а це будуть відбірні війська з усіх куточків України, залишатимуться в Києві до виборів і після виборі. Отже, відомо хто які сценарії готує, і хто які переваги віддає яким технологіям, далеко не технологіям чесним і законним.

Дякую.

Василь Зілгалов

Шановні гості, я хотів би звернути детальнішу увагу на те, як голосуватимуть українці, які перебувають за межами України. Бо ми маємо інформацію, що Ви пане Тарасюк сказали, що від трьох до семи мільйонів громадян України перебуває закордоном. Чи проголосує переважна більшість з них, і чи буде це голосування закордоном в консульства, в посольствах прозоре і проконтрольоване об’єктивно? Як Ви вважаєте, пане Тарасюк?

Борис Тарасюк

Сьогодні ніхто не може сказати з впевненістю, скільки ж перебуває сьогодні тимчасово громадян України закордоном, але за всіма показниками можна говорити про приблизну кількість: від трьох до семи мільйонів.

Що це за цифра? Це багато чи мало? Якщо взяти загальну кількість українських виборців, то це від 10 % до 20 % українських виборців перебуватимуть закордоном під час проведення виборів.

Багато це чи мало? Я вам хочу нагадати, що на президентських виборах 1999-го року для того, щоби вийти в другий тур, нині діючому президенту потрібно було отримати трошки більше дев’яти мільйонів голосів. Отже, ви розумієте, що це за цифра, який порядок цієї цифри.

Чи проголосують всі українські громадяни закордоном? Маємо великий сумнів. Більше того, я можу навіть з впевненістю сказати, що нинішня влада робить все для того, щоби не дати можливість всім українським громадянам, що перебувають закордоном проголосувати.

Приклади? Будь ласка. ЦВК прийняла рішення про відкриття виборчих дільниць закордоном, виходячи з тієї цифри, яку було подано МЗС, а саме, трошки більше 200 тисяч (це саме така кількість українських громадян, що перебувають на консульському обліку в консульських установах закордоном). Отже, вже наперед закладено обмеження розміром в трошки більше в 200 тисяч. А що будуть робити інші сотні, а то й мільйони українських громадян, що перебувають закордоном? Це велика і велика проблема.

Є також великий сумнів відносно прозорості цих виборів у виборчих дільницях закордоном. Проблема полягає в тому, що далеко не всі кандидати в президенти використали своє законне право надання своїх членів виборчих комісій в дільниці закордоном через цілу низку обставин, і на сьогодні вони переважно заповнені працівниками дипломатичних і консульських установ. Отже, зрозуміло, чиї накази і вказівки вони будуть виконувати.

Закон не передбачає наявність міжнародних спостерігачів на виборчих дільницях закордоном. Отже, лише члени виборчих комісій або спостерігачі від кандидатів (а це досить серйозні обмеження) матимуть можливість спостерігати за виборами закордоном.

Крім того, передбачається, що переважно виборчі дільниці будуть відкриті при дипломатичних і консульських установах України закордоном, і це обмежена кількість, і це далеко не в усіх країнах і далеко не в усіх місцях проживання українських громадян закордоном.

Отже, сьогодні відбувся круглий стіл за ініціативою Комітету з питань європейської інтеграції, а також Інституту євроатлантичного співробітництва, на якому ці питання розглядалися досить детально. Я готовий познайомити.

Василь Зілгалов

Дякую, пане Тарасюк. Ми ще продовжимо.

В нас є слухач.

Ало. Добрий вечір!

Слухач

Моє запитання одне. Це порожні розмови про закордон, це програні голоси. Тарасюк в цьому винен, тому що він не прийняв закон, щоб держава дала дозвіл людям виявити свої виборчі права. Не тільки в представництвах і консульствах. Це зрозуміло, що 20% голосів пішли.

А дивіться, що тут. Чому не заборонили голосувати у військових частинах? Це зрозуміло, що це тиск на солдата, у 18-20 років хіба він розуміє, коли йому навіть не дали ознайомитися з програмами кандидатів.

Оці відкріпні талони. Це знову ж фальсифікація. Так що думайте, поправляйте зараз ситуацію, а не гіпотетично розмірковуєте.

З приводу Руденка. Коли припиниться знущання над вчителями? Ми не з СДПУ(О) і не від Януковича. Чому постійно на нас тиснуть, і ми повинні за них, за цю “банду” йти і агітувати? Скільки це буде продовжуватися?

Василь Зілгалов

Це була скоріше репліка, а не питання. Але, пане Руденко, якщо у Вас є...

Геннадій Руденко

Повторюю, що не потрібно узагальнювати. Я нікому цього із політиків не бажаю, і громадянам завжди кажу, що підходьте індивідуально до питань. Вам хтось не подобається особисто? Будь ласка. Але не потрібно узагальнювати ситуацію. Не подобається СДПУ(О)? Але, вибачте, 6 % електорату підтримало на виборах до ВР. Тому поважайте хоча б людей, якщо не подобаються якісь персоналії.

Повірте, що перемога має бути чистою, і, безумовно... пан Тарасюк сказав, що влада до чогось готується, а в мене таке відчуття, що штаб Віктора Андрійовича Ющенка готується, можливо, і програти вибори, але, можливо, з підтримкою міжнародної спільноти.

Тому мені більше до вподоби стратегія переможця і поведінка переможця. Тому, якщо впевнені в перемозі, штаб Віктора Андрійовича, то потрібно на цьому позитиві грати.

Сьогодні відверто я кажу, що у нас є питання ще по багатьом регіонам штабу Віктора Януковича, яким чином переконати електорат, що потрібно підтримати нашого кандидата. Тому ми сьогодні ще працюємо в якості, скажімо, 2-го номера, Віктор Андрійович має 1-й номер.

Тому потрібно, це моє побажання штабу Ющенка, вносити позитивні питання, тому що ситуація відбувається наступна: сьогодні, фактично, крім того, що крутяться ролики Віктора Ющенка про те, що посадимо бандитів, більше нічого ж не чути, а яка програма? З чим іде ваш кандидат?

Щодо нашого кандидата, то я хоча б дякую за те, що ведемо нормальну пропаганду: що зробив, з чим іде на вибори, для чого потрібна верховна влада, щоб президентом став Янукович, от і все. Тому я повторюю, ми маємо обговорювати питання, а не сваритися один з одним.

Василь Зілгалов

Пане Руденко, я дозволю запитати у Вас по ходу якраз дискусії. Я так думаю, що ваш штаб, тобто Віктора Януковича, не має проблем щодо контролю виборчих дільниць за кордоном. Як Ви вважаєте, чи буде 200 тисяч зареєстрованих в консульствах учасників голосування чи може трохи більше?

Геннадій Руденко

Ви знаєте, мені подобається динамічний розвиток програм, як телевізійних, так і радіо, тому відповідатиму коротко. Мені до кінця не відома ситуація по голосуванню за кордоном, мене цікавить робота по моєму округу, з яким я працюю. Тому я відверто кажу, мені не відомо, яким чином розвиваються і будуть розвиватися події за кордоном. Я вважаю, що перемогу потрібно робити в країні.

Василь Зілгалов

Дякую, пане Тарасюк, Ви багато вже говорили про ці проблеми голосування за кордоном, але дійсно закрадається такий у виборців і тих, хто тепер нас слухають з-за кордону, страх: якщо зареєстровано 200 тисяч у консульствах, а Ви кажете, що від 3 до 8 мільйонів, тобто від 10 до 20 відсотків, то цього досить, щоб сфальсифікувати вибори.

Борис Тарасюк

Це є цифри. Цифри – вперта річ, вони якраз підтверджують ті висновки, з якими я ознайомив. Я принагідно хочу сказати шановному добродію радіослухачеві, що я з ним не згоден, з його висновками, але це вже інше.

Відносно мого колеги пана Геннадія, то я хочу сказати, що заклик до команди Віктора Ющенка, що треба позитивно проводити кампанію, абсолютно сприймаємо, ми завжди були налаштовані на перемогу, і здобудемо її, якщо вибори будуть чесними, демократичними і прозорими.

Але я не згоден з тим, що цей заклик стосується лише команди Віктора Ющенка, що, мовляв, на фоні команди Віктора Ющенка команда Януковича діє лише позитивно. А як же тоді пояснити, скажімо, намагання команди Януковича змінити правила гри напередодні виборів? Змінити Конституцію у спосіб, який залишив би діючу владу при владі.

Геннадій Руденко

Та вже відмовилися...

Борис Тарасюк

А як же оцінити, фактично, отруєння нашого кандидата? Яким чином нашому кандидату надати можливість проводити кампанію позитивно, якщо він змушений лікуватися через спробу його отруєння.

А що стосується виборів в країні, то мова йде не про вибори в Україні чи за кордоном, а мова йде про надання права українським громадянам, де б вони не знаходились, Конституція не розділяє громадян: чи вони в Україні знаходяться чи за кордоном, надання їм рівного права здійснити свій вибір.

От в цьому відношенні саме ті громадяни України, які потрапили через нинішню владу, через нинішній режим за кордон, от є великі сумніви, що вони скористаються і будуть мати можливість проголосувати.

Василь Зілгалов

Дякую, і в нас є слухачка з-за кордону, з Німеччини. Добрий вечір!

Слухачка

Добрий вечір вам, я дуже рада, що вам потелефонувалась. Моє прізвище Хельман, я проживаю в місті Кьольні, в мене перше запитання до пана Руденка.

Скажіть будь-ласка, Ви говорите про чесні вибори, щоб вони будуть прозорими... Як на Вашу думку, на сьогоднішній день партія штаба Ющенка і штаба Януковича однакові можливості мають для програми, для того, щоб розповісти людям свою програму, для того, щоб мати однаковий час представлений в ефірі, як висвітлюється ця програма.

Як Ви рахуєте, вони мають однакові на сьогодні можливості? Тому що я мала можливість бути в Києві місяць назад. Проїхавши весь Київ, крім портретів Януковича я ні одного претендента на місце президента я не побачила.

І друге питання. Якщо так дуже зацікавлена держава у нашому голосуванні за кордоном. В нас в Кьольні Росія три роки тому, як були вибори, організувала виїзд з автобусами, люди приходили на тимчасові участки, голосували.

Я написала лист у наше консульство, мені відповіді вже немає місяць, як мені голосувати? В цьому моє запитання, спасибі Вам, до побачення.

Я бажаю Україні і нам всім українцям мати достойного президента, щоб ми мали хліб на столі, роботу, добру медицину. До побачення.

Василь Зілгалов

Дякуємо, пане Руденко, чи є рівні можливості?

Геннадій Руденко

Ми домовлялися про чесні відповіді, тому, безумовно, нерівні можливості. Мабуть, тут є причина в тому, що наш кандидат є нинішній прем’єр-міністр, тому, безумовно, технологічно у нього є більші можливості. В мене таке переконання.

На рахунок того, що шановна пані Герман, коли приїжджала в Київ, бачила лише портрет Януковича, то в мене питання до пані Герман: чи не була вона випадково в Азейбарджані, коли були останні вибори президентські, коли всі портрети Алієва були на всіх майданчиках, на всіх парканах. І потім ці вибори визнали міжнародні спостерігачі, як нормальні, як дійсні.

Тому, безумовно, фактор адміністративного ресурсу впливає на вибори, я в цьому не можу ніяким чином не пам’ятати. Але продовження хочу сказати, пан Тарасюк сказав, що режим винен в тому, що багато українців виїхало за кордон.

Так я хочу відповісти, а хто винен був в тому, що багато європейців, австралійців виїжджало до США і стали переселенцями? Хто в цьому винен? Режим?

Я хочу сказати, що той, хто хотів заробити для своєї сім’ї, зробити, можливо, ривок в кар’єрі, вони виїжджали за кордон, тому що дійсно, можливості за кордоном кращі, ніж в Україні були після розвалу Радянського Союзу.

Відкрили кордони і багато виїхало, що в цьому дивного, це нормально, коли мігрують з однієї країни в іншу, щоб заробляти гроші, а потім ці гроші частково вкладати в нашу економіку, допомагати своїм дітям і своїм знайомим.

Тому не потрібно тут знову спрямовувати цей удар на владу, це нормальний процес.

Василь Зілгалов

Пане Тарасюк, будь-ласка, що Ви скажете з приводу репліки слухачки?

Борис Тарасюк

Дякую. Я хотів би пані Хельман відповісти, що, на жаль, портрети одного кандидата, кандидата від влади Віктора Януковича не лише в Києві, скрізь розвішені. Вони розвішені по всій Україні.

Я багато їздив по Україні і бачив багато закликів. Скажімо, “Полтава голосує за Януковича”, значить, “Ірпінь голосує за Януковича”... Де б не їхав, всі голосують за Януковича і скрізь портрети тебе зустрічають з усіх міст.

А скільки в Харкові цих біг-бордів?! (В народі їх називають “біг-морди”) Взагалі, за оцінкою наших людей, 150 цих біг-бордів лише в Харкові.

Що стосується того, до кого звертатися з тим, щоб отримати відповідь щодо виборів за кордоном. Перш за все треба звертатися до дипломатичних консульських установ.

Друге: сьогодні вже сформовані виборчі дільниці за кордоном. Отже ви всі українські громадяни маєте звертатися до виборчих дільниць за кордоном для того, щоб відновити свої права або для того, щоб подати заявку на участь в виборах саме там за кордоном.

Василь Зілгалов

Пане Тарасюк, я вибачаюсь, а у всіх виборчих дільницях за кордоном є представники “Нашої України”?

Борис Тарасюк

Далеко не в усіх. Але мова не йде про представників “Нашої України”. Мова йде про те, що кожен кандидат в президенти може призначити по два своїх представника в кожну виборчу дільницю за кордоном, а також своїх спостерігачів. Отже це представництво не політичних сил, а від кандидатів в президенти.

І, звичайно, далеко не скрізь є представники Віктора Ющенка на виборчих дільницях. Крім того, треба зважити, що від українських громадян залежить, скільки додатково виборчих дільниць буде відкрито. А для цього вони повинні звертатися до вже існуючих відкритих виборчих дільниць за кордоном.

І лише тоді, коли буде виявлена загальна кількість бажаючих проголосувати за кордоном, будуть створюватися нові виборчі дільниці. І на тих виборчих дільницях членами дільниць будуть призначені представники від кожного кандидата в президенти.

Василь Зілгалов

Дякую вам, шановні гості. На жаль, цікава наша дискусія припиняється, бо час вичерпаний. Я нагадаю, що наші гості сьогодні були Геннадій Руденко, народний депутат України, представник соціал-демократичної партії України (об’єднаної) та Борис Тарасюк, народний депутат України, голова парламентського комітету з питань євроінтеграції.

З Праги вів програму Василь Зілгалов, слухайте “Свободу”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG