Доступність посилання

ТОП новини

Заява Віктора Януковича про надання російській мові статусу другої державної.


Тарас Марусик

Київ, 30 вересня 2004 - Як відомо, прем’єр-міністр України Віктор Янукович днями заявив, що “російська мова повинна бути діловою мовою на території України i другою державною”, а також у жодному разі вона не повинна мати обмежень.

Коментуючи висловлювання Віктора Януковича про мову і про подвійне громадянство, народний депутат Микола Томенко зазначив, що такі заяви робляться “від безграмотности”. Він переконаний, що це доволі примітивна технологія нової команди закордонних технологів.

А Українська республіканська партія “Собор” звернулася до Президента України Леоніда Кучми з вимогою негайно звільнити з обійманої посади прем''єр-міністра України за висловлювання про надання російській мові статусу другої державної:

“Ми звертаємо увагу на те, що державний статус української мови закріплено статтею 10 Конституції України та рішенням Конституційного Суду України від 14 грудня 1999 року.

Таким чином, заява прем''єр-міністра розкриває його фактичні плани витіснення української мови на задвірки... і, водночас, є різко антиконституційною, бо зачіпає положення першого розділу Конституції України, які можуть бути замінені лише шляхом всенародного референдуму”, - йдеться в заяві “УРП “Собор”.

В інтерв''ю Українській службі Бі-Бі-Сі радник прем''єр-міністра Тарас Чорновіл відмежувався від заяв Віктора Януковича. Він, зокрема, сказав:

“Хто добре знає юридичну і конституційну систему України, прекрасно розуміє, що ці зміни, особливо, що стосується другої державної мови чи подвійного громадянства, просто так не робиться”.

Ще один представник владної коаліції, лідер Народно-демократичної партії України Валерій Пустовойтенко вважає, що рішення про надання статусу державної російській повинне прийматися шляхом проведення референдуму, і що це питання належить до ідей, “над якими необхідно працювати”.

Не забув висловитися на тему заяви кандидата в Президенти України Віктора Януковича і чинний керівник держави, відомий любитель української мови Леонід Кучма. Він пояснив цю заяву запалом передвиборчої боротьби. Про себе він сказав, що для нього як Президента України, Конституція України – це “як “Отче наш”.

Коментуючи для радіо “Свобода” заяву Віктора Януковича, голова міжнародної громадської організації “Конгрес захисту української мови” Валентина Стрілько зазначила, що якби реалізувати план надання російській статусу другої державної, українську мову знищили б остаточно. В Україні має домінувати українська мова, інакше треба змінити назву держави.

Валентина Стрілько

Я пригадую, як один з головних редакторів Росії у відповідь на те, що сказав пан Янукович, сказав фразу “ето нас вполнє удовлєтворяєт”. Я скажу від імені громадської організації, таки нас абсолютно не задовольняє і ми будемо проти цього боротися.

Тарас Марусик

Відомий український мовознавець Олександр Пономарів пов’язує заяву Януковича з майбутніми президентськими виборами. Такі його обіцянки, на думку професора, зводять його з ролі загальноукраїнського лідера на роль лідера донецького клану.

Якщо вони будуть реалізовані, то поставлять українську мову в становище, гірше за те, в якому вона перебувала в добу зрілого застою в колишньому СРСР.

Олександр Пономарів

А Верховна Рада незалежної України, якщо вона затвердить оце все, виявить більшу байдужість до стану української мови, ніж Верховна Рада УРСР, яка у жовтні 1989 року прийняла закон про єдину державну мову України – українську.

І постає питання тоді, навіщо було так довго домагатися незалежності України, щоб у цій незалежній Україні остаточно добити українську мову.

Тарас Марусик

Це був заступник голови Всеукраїнського товариства “Просвіта” імени Тараса Шевченка, доктор філологічних наук, професор Олександр Пономарів.
XS
SM
MD
LG