Доступність посилання

ТОП новини

Незалежно від виборів НАТО й далі вважатиме, що Україна важлива для безпеки, а їй корисна євроатлантична інтеграція.


Славко Волинський

Брюссель, 29 вересня 2004 – Північноатлантичний союз оприлюднив у середу офіційну реакцію на заяви прем’єр-міністра України Віктора Януковича щодо подальших перспектив співпраці між Україною й НАТО та інтеґрацію України в євроатлантичні структури. Йдеться про слова Януковича на нещодавній зустрічі з представниками російських засобів інформації, на якій прем’єр-міністр і кандидат на Президента поставив під сумнів проголошений раніше курс України на вступ до НАТО.

Позицію Північноатлантичної ради НАТО, яка зібралася сьогодні в Брюсселі, щодо цих слів передав кореспондентові радіо “Свобода” неназваний представник альянсу. Ось ця заява:

«Звичайно, обирати свій зовнішньополітичний курс і свій шлях – це суверенне рішення на власний розсуд кожної країни. І ні союз НАТО, ані його Генеральний секретар не можуть і не будуть це коментувати. Це, звичайно ж, суверенний вибір кожної країни.

А загалом НАТО і Україна дуже плідно співпрацювали аж дотепер. Ми маємо офіційну структуру, яка принесла користь, гадаю, і для України, і так само для НАТО. І всі країни – члени НАТО, і сам союз НАТО як організація дотримуються принципової позиції, що євроатлантична інтеграція йде на користь усім і що Україна відіграє дуже-дуже важливу роль у євроатлантичній безпеці. Така наша політична позиція, і вона не зміниться через вибори. Але, звичайно, обирати власний шлях – то справа самої України».

Генеральний секретар НАТО Яап де Гооп Схеффер у середу на зустрічі з журналістами теж торкнувся теми перспектив співпраці між Україною і НАТО. Він зазначив, що останнім часом Північноатлантичний союз одержує від Києва не цілком послідовні сигнали щодо подальшого розвитку стосунків між НАТО і Україною.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG