Доступність посилання

ТОП новини

Не легітимні засоби передвиборчої боротьби на Донеччині.


Сергій Гармаш

Донецьк, 30 вересня 2004 - На фоні пристрастей, які відбуваються у виборчій кампанії в столиці України, перебіг президентського марафону в регіонах виглядає спокійним. Втім симптоми загострення і так би мовити, екстремізаціїї політичної боротьби виявляються і там.

У середу вранці обласний штаб кандидата Віктора Януковича повідомив про те, що невідомі підпалили біг-борд та агітаційний банер Партіїї регіонів. Інцидент відбувся вночі на досить жвавій трасі Донецьк-Макіївка. За повідомленням штабу на постраждалих агітматеріалах не було зображення Януковича, а лише заклики Партії регіонів (зокрема “Партія регіонів – партія конкретних справ”). Тож не можна сказати, чи пов’язаний цей хуліганський прояв з неприязню до кандидата від влади, чи є просто реакцією на партійну агітацію регіоналів. Але раніше прихильники прем’єра заявляли про підпалювання Макіївського штабу Януковича, їх пошкодження фарбою.

У той же час місцевий штаб Віктора Ющенка заявив, що минулої п’ятниці, якраз у той час, коли на центральному майдані Донецька відбувався мітинг протесту проти Івано-франківського “ звірячого замаху” , невідомі серед білого дня пограбували склад обласного штабу з агітаційними матеріалами “Нашої України”.

Але якщо в цих випадках можна робити лише припущення, але не висновки про перехід штабів до екстремістських дій один проти одного, то влада показала свою однобоку й упереджену позицію досить чітко. Проявилось це у відмові минулого вівторка надати приміщення для зустрічі з медичною громадськістю Донецька голові парламентського комітету з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства, відомому нейрохірургу Миколі Поліщуку.

Точніше Микола Поліщук отримав згоду на оренду зали і його довірена особа оплатила її, але за півгодини до зустрічі депутату відмовили під приводом, що оренда не була узгоджена з обласною адміністрацією. За словами пана Поліщука, відмовили йому за прямою вказівкою заступника голови обладміністраціїї Віталія Лобаса. Голова парламентського комітету змушений був спілкуватися з журналістами на вулиці:

“У мене мета була не політична. Була мета розкрити суть, яка є сьогодні в охороні здоров’я. От зараз я можу сказати, що це перетворюється на політику. Чому? Тому що за такого ставлення влади і враховуючи те, що я від опозиції , мене не пускають у приміщення зустрітись із громадськістю. Я розцінюю, що це політика”.

Тож хоча зараз основні пристрасті виборів перемістились до столиці, в регіонах, де саме і живе більшість виборців, відбувається справжня боротьба за доступ до розуму і серця електорату. І ця боротьба набуває все більш нелегітимної форми.
XS
SM
MD
LG