Доступність посилання

ТОП новини

У Белградi в четвер перебували заступник держсекретаря Сполучених Штатiв Америки Марк Ґросманн та посол у справах воєнних злочинiв П’єр Рiшар Проспер.


Михайло Рамач

Белград, 1 жовтня 204 – З керiвниками Сербiї та державного об’єднання Сербiя i Чорногорiя вони обговорювали спiвробiтництво Белграда з Мiжнародним трибуналом з воєнних злочинiв, ситуацiю в Косовi та економiчнi питання.

Закордоннi урядовцi й дипломати останнiм часом прибувають до Белграда не так для полiтичного чи економiчного дiалогу, як для обговорення окремих iнцидентiв й спiрних питань. Такими є, зокрема, становище нацiональних меншин, ситуацiя в Косовi та спiвробiтництво iз Мiжнародним трибуналом з воєнних злочинiв.

Так сталося й цим разом. Президентовi державного об’єднання Светозару Маровичу, прем’єр-мiнiстровi Сербiї Воїславу Коштуницi та iншим урядовцям Марк Ґросманн та П’єр-Рiшар Проспер подали список чiтких вимог Вашингтона, якi треба невiдкладно реалiзувати найближчим часом. Йдеться про видачу Гаазькому трибуналовi колишнього командувача Збройних сил боснiйських сербiв Ратка Младича, колишнього керiвника самопроголошеної сербської держави в Хорватiї Ґорана Хаджича та чотирьох вiдставних генералiв армiї й полiцiї, котрi свого часу керували операцiями проти албанських повстанцiв у Косовi.

Окружний суд у Белградi в середу видав ордер на арест чотирьох генералiв, котрi вiдмовилися постати перед слiдчим суддею. Троє з них, як пише сербська преса, перебувають у Белградi, четвертий три роки тому втiк до Росiї. Младича марно розшукують уже кiлька рокiв. Урядовцi стверджують, що вiн не перебуває на територiї Сербiї. Хаджич безвiсти щез два мiсяцi тому, коли Мiжнародний трибунал направив до Белграда обвинувачувальний акт проти нього.

Сполученi Штати i Європейський союз (ЄС) вимагають вiд влади прем’єра Коштуницi впливати на косовських сербiв, щоб не бойкотували парламентськi вибори, якi призначенi на 23 жовтня. Напередоднi прибуття американських урядовцiв посли країн ЄС спiльною заявою виступили за невiдкладний початок дiалогу мiж Белградом i Приштиною. А Белград уникає такого дiалогу. На думку оглядачiв, влада боїться необхiдних компромiсiв і поступок, оскiльки вони могли б викликати бурхливi реагування нацiоналiстичних кiл.

Коли ж іде мова про економiчнi теми, справа проста: надання фiнансової допомоги Сербії Захiд обумовлює виконанням згаданих вимог.
XS
SM
MD
LG