Доступність посилання

ТОП новини

Польські реакції на московський візит президента Кваснєвського.


Володимир Павлів

Варшава, 30 вересня 2004 - У четвер польська преса публікує численні коментарі з приводу завершеного в середу візиту до Москви президента Польщі Олександра Квасневського. Оцінки цього візиту поділені радикально: опозиція вважає, що він був беззмістовним, а прихильники президента говорять, що Квасневський зробив усе, що зміг. Сам польський президент оцінив свій візит, як потрібний і корисний.

Робочий візит польського президента до російської столиці був спрямований на досягнення економічної угоди про зняття бюрократичних перешкод на дорозі польсько-російських торгових стосунків, а також на отримання від Росії згоди на модернізацію військових літаків та гелікоптерів радянського виробництва, котрі перебувають на озброєнні польської армії.

Ні одного, ні другого досягти не вдалося. Угода про економічну співпрацю можливо буде підписана наприкінці жовтня, а от про військову співпрацю домовились порозмовляти іншим разом. Саме це дало привід представникам польської опозиції оцінити візит Олександра Квасневського до Москви, як беззмістовний.

Лідер партії Ліга польських родин Роман Ґертих висловився так:

“Невідомо, чого Олександр Квасневський туди їздив, якщо не вдалося досягнути жодної домовленості, підписати жодної угоди”.

Лідер Польської народної партії Януш Войцеховський висловився про московську поїздку польського президента ще критичніше. Януш Войцеховський висловив думку, що безрезультатність візиту Квасневського є свідченням “фіаско його зовнішньої політики напередодні президентської пенсії”.

На захист Олександра Квасневського стали його соратники із правлячої партії Союз лівих демократів. Один з лідерів Союзу, а водночас і спікер Сейму Юзеф Олекси сказав, що такі візити мають свою позитивну роль, незалежно від того, чи підписуються при цьому якісь угоди. Ще один видний лівий політик, а саме міністр закордонних справ Влодзимеж Цимошевич сказав навіть, що його здивували дещо коментарі польської преси про те, що від зустрічі Квасневський-Путін віяло холодом.

На думку голови польського МЗС ця зустріч була цілком теплою.

Разом з тим і критики і захисники польського президента визнають, що час для цього візиту був не зовсім вдалим, хоч би тому, що напередодні російська преса та російськи чиновники обурилися публікаціями в польській пресі на тему трагічних подій у Беслані. Мова про це йшла і між обома президентами , визнав Олександр Квасневський:

“Президент Путін сказав, що із проведеного аналізу випливає, що у польській пресі з’явилося надзвичайно багато несправедливих оцінок тієї трагедії, що сталася у Беслані. Я, зрозуміло, цього аналізу не маю, і не робив його. Але моя відповідь на це є одна, відкрита і щира: мас-медіа у Польщі є цілком вільними. І вони, зрозуміло, настільки ж вільні, наскільки й відповідальні за те, що пишуть”.

Цього, очевидно, не хоче зрозуміти російський президент, але добре розуміє принаймні частина російських журналістів. Інформація про візит Квасневського на одній з російських інтернет-газет називалася так:

“Путін образився на Квасневського за те, що у Польщі існує свобода слова”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG