Доступність посилання

ТОП новини

“Права людини: українська реальність”: Слухання кримінальної справи про вбивство Ігоря Александрова перенесли на 19-те жовтня; Державний комітет у справах національностей і міграції проти газети “Ідеаліст”; Київська обсерваторія під загрозою знищення.


Надія Шерстюк

Аудіозапис програми:

Київ, 30 вересня 2004 року.

Надія Шерстюк

На хвилях української служби радіо “Свобода” ви слухаєте передачу “Права людини: українська реальність”. У київській студії перед мікрофоном Надія Шерстюк, звукооператор Михайло Петренко.

Сьогодні у програмі:

- Слухання кримінальної справи про вбивство Ігоря Александрова перенесли на 19-те жовтня;

- Державний комітет у справах національностей і міграції проти газети “Ідеаліст”;

- Київська обсерваторія під загрозою знищення.

27-го вересня у Луганську розпочався судовий процес над підозрюваними у вбивстві журналіста, керівника телекомпанії “ТОР” Ігоря Александрова.

По суті, першого судового засідання так і не відбулося. Слухання перенесли через відсутність одного з обвинувачених Дмитра Рибака.

Детальніше Василь Соколенко

Василь Соколенко

Ігоря Александрова було вбито на початку липня 2001-го року. Тоді і Генеральна прокуратура майже відразу поспішила заявити, що вбивцю знайдено. Але підозрюваного Юрія Вередюка не визнали винним і на суді звільнили з-під варти, а справу щодо вбивства Ігоря Александрова було відправлено на дорозслідування.

ВСУ постановив передати справу Александрова, яка ще відома і як справа “Краматорського злочинного угрупування 17-та дільниця”, на розгляд Луганському апеляційному суду.

Правда, і члени потерпілих сімей, і свідки зверталися до офіційного Києва з клопотанням, щоб судові засідання проводили за місцем проживання.

Ось що з цього приводу говорить вдова загиблого журналіста Людмила Александрова.

Людмила Александрова

Ми звернулися тільки у зв’язку з тим, що за місцем проживання нам, звичайно, зручно, зручно добиратися. Донька теж є потерпілою. На той час, коли розпочиналося слідство, вона була неповнолітньою. Зараз їй 20 років. Тому вона може бути потерпілою. Нас таких тепер троє: син, донька і я, а тому добиратися кожного разу просто нереально з фінансових причин .

Василь Соколенко

Але Луганський апеляційний суд не зважив на це клопотання і перше своє засідання присвятив організаційним питанням. Хоча судового засідання як такого і не було.

Представник Генеральної прокуратури Валентин Брянцев заявив, що у зв’язку з тим, що на суд не доставили одного із 11 підозрюваних, Дмитра Рибака, тому й слід слухання не розпочинати. Його підтримали адвокати і самі підсудні.

Я запитав у Валентина Брянцева про причини відсутності підозрюваного.

Валентин Брянцев

Я вам скажу: я зайшов до судового засідання і так само, як і Ви, дізнався, що Рибака не доставили. Коли я зайшов до залу судового засідання, то побачив, що у клітці 10 осіб, а їх мало б бути 11. Я зрозумів, що одного немає. Я навіть не знав кого.

Василь Соколенко

Родичі заявили раптом, що вони знали ще 23-го вересня про те, що суд у Луганську 27-го вересня не відбудеться.

Дружина старшого брата Олександра Рибака Людмила.

Людмила Рибак

Ми ще в п’ятницю знади, що не буде на суді 27-го вересня молодшого Рибака – нас про це повідомили. Причину ми не знаємо. Але родичі турбуються, що триває слідство з застосуванням тортур, здійснюється тиск на Рибака. Ми так припускаємо і побоюємося за його життя, за його фізичний стан.

Василь Соколенко

Подібну заяву зробив і адвокат А.Федорович.

Людмила Александрова після закінчення судового засідання заявила:

Людмила Александрова

На мою думку, на суді зволікають з часом, відтягують, чекають закінчення виборів, або я не знаю, якого результат. Я вважаю, що не доставити особу в цій справі – це не причина, це коли б він захворів. Але все зроблено, як навмисно.

Василь Соколенко

Суд призначив проведення наступного засідання на 19-те жовтня.

Надія Шерстюк

Голова Державного комітету України у справах національності і міграції Геннадій Москаль через суд домагається закрити газету ”Ідеаліст”. Вона видається у Львові щомісяця тиражем від двох до п’яти тисяч примірників з 1997-го року.

Позивач вважає, що видання Організації ідеалістів України розпалює міжнаціональну ворожнечу, пропагує антисемітські та ксенофобські настрої у суспільстві. Судову справу щодо газети “Ідеаліст” розглядає Личаківський суд Львова.

З подробицями Галина Терещук.

Галина Терещук

Уже на третьому судовому засіданні суддя ухвалив рішення щоби Київський науково-дослідний інститут судових експертиз визначив, чи свідчать статті часопису „Ідеаліст” про розпалювання національної ворожнечі.

Фінансові витрати за це дослідження оплатить позивач, Державний комітет України у справах національностей та міграції.

Голова комітету Геннадій Москаль зауважив, що усе залежить від результатів експертизи, згідно з якими суд і вирішить, чи справді газета “Ідеаліст” розпалює міжнаціональну ворожнечу між українцями та євреями.

За словами Геннадія Москаля, міжнародна спільнота вперше реагує позитивно, що врешті у суді розглядається справа щодо газети “Ідеаліст”.

Геннадій Москаль

Перший наш позов два роки пролежав у місцевому суді Львівської області, де суддя казав, мовляв, як я це буду розглядати, можливо, мене ж будуть пікетувати.

Я змушений був звертатися до голови ВСУ, до голови Львівського апеляційного суду, допоки він витребував справу, і не призначили її розгляд у Комітеті по ксенофобії, антисемітизму, расової нетерпимості Ради Європи. Ця газета в них на першому місці.

Якби така газета виходила в Європі, то, як мінімум, 20 років пан Маньковський сидів би в тюрмі.

Галина Терещук

Натомість редактор газети “Ідеаліст” Михайло Маньковський вважає, що на шпальтах газети немає жодного антисемітського рядка. Судові засідання відбуваються доволі бурхливо. Члени організації “Ідеаліст” поводяться емоційно і моментами агресивно. Один із її членів висловив власну думку про судову справи проти газети.

Член газети “Ідеаліст”

На Україні ніколи не було такого, що хтось тут когось ображав. Українці, навпаки, рятували євреїв. Москаль говорить, що євреїв ображають, то образливо, то брехня.

Галина Терещук

Представник міжнародного товариства з прав людини Валерій Димочкін в інтерв’ю радіо “Свобода” зазначив, що газета “Ідеаліст” має бути заборонена - у ній друкуються матеріали, які ображають єврейський народ.

Валерій Димочкін

Стверджує газета “Ідеаліст”, що євреї захопили весь світ, що вони керують і так далі. Я рахую, що все це “бредові” ідеї.

Галина Терещук

Лідер УНА УНСО, народний депутат України Андрій Шкіль, коментуючи позов проти газети “Ідеаліст”, зазначив, якщо цей часопис припинить своє існування, то цього в Україні навіть ніхто не зауважить.

Надія Шерстюк

Рубрика “Голоси скривджених”.

Харків’янин Костянтин Чернецький впевнений, що кримінальна справа, за якою його визнали винним майже 8 років тому, з самого початку була сфабрикованою і перебувала під пильним оком одного зі злочинних угрупувань міста. Його звинуватили у вбивстві двох осіб.

Послухайте матеріал Вікторії Маренич.

Вікторія Маренич

Вже вісім років харків’янин К.Чернецький не може не те, що довести свою невинність, а добитися поновлення кримінальної справи через нововиявлені обставини.

Його скарги та заяви до вищих органів закінчуються розглядом цих звернень найнижчими інстанціями.

К.Чернецький впевнений, що це відбувається тому, що у справі фігурують особистості, які, за його словами, мають механізм впливу на розгляд справи у судах.

16-го вересня цього року на прес-конференції Генеральний прокурор України Г.Васильєв заявив про корумпованість українських судів, тому К.Чернецький за допомогою у розгляді своєї справи вирішив звернутися до Генерального прокурора України.

Костянтин Чернецький

То ж виявіть офіційну принциповість і по моїй справі, яка є одним суцільним зловживанням з боку суддів та прокурорів різних рівнів: негайно поновіть кримінальну справу.

Вікторія Маренич

К.Чернецький за допомогою радіо “Свобода” вирішив звернутися і до прем’єр-міністра України В.Янукович.

Костянтин Чернецький

Я також звертаюся до прем’єр-міністра України В.Януковича. 23-го вересня цього року він в інтерв’ю BBC зазначив, що однією з найбільших проблем в Україні є невиконання законів. А в моїй справі працівниками прокуратури та судів практично всіх рівнів грубо порушується Кримінально-процесуальний кодекс України та закон “Про звернення громадян”. Тож прошу втрутитися Вас в цю справу задля негайного поновлення кримінальної справи.

Вікторія Маренич

І нарешті ще одне звернення К.Чернецького до Президента України Л.Кучми.

Костянтин Чернецький

Я також звертаюся до Гаранта Конституції Л.Д.Кучми. В моїй справі грубо порушений принцип рівності сторін перед законом та моє право на розгляд справи у розумні терміни. Тож прошу Вас особисто втрутитися в цю справу задля негайного поновлення кримінальної справи.

Вікторія Маренич

К.Чернецький сподівається, що його голос буде почуто, а відтак, у зв’язку із нововиявленими обставинами кримінальну справу тривалістю у вісім років буде поновлено.

Надія Шерстюк

І на закінчення про справи столичні.

До радіо “Свобода” звернулися співробітники обсерваторії Національного університету імені Тараса Шевченка.

За їхніми словами, найстарішу у Києві астрономічну обсерваторію збираються знищити. На територію обсерваторії, започатковану у середині дев’ятнадцятого століття, зазіхає будівельна компанія “ТММ”: на місці парку, на місці астрономічних приладів компанія має намір побудувати три 23-поверхові елітні будинки.

Наша кореспондентка Богдана Костюк відвідала обсерваторію і спробувала з’ясувати, що діється.

Богдана Костюк

За десяток кроків від гамірного Сінного ринку і загазованої вулиці Воровського знаходиться не просто 160-річна обсерваторія, співробітниками якої зроблено десятки наукових відкриттів, через центральний будинок обсерваторії пролягає київський меридіан. Там знаходяться унікальні сонячний і магнітний годинники, які вимірюють космічний час. Там розташовані телескопи, які спостерігають за життям Всесвіту, і єдиний в Україні так званий “сонячний телескоп”, який досліджує енергетичні вихори Сонця.

У разі будівництва, унікальне обладнання буде просто знищене, так само, як будуть вирублені старі каштани і клени, під якими любив прогулюватись всесвітньо відомий академік Сергій Всехсвятський.

А нині науковці обсерваторії здійснюють міжнародний проект, який називається “Розетта” і передбачає дослідження ядра комети Чурюмова – Герасименко.

Професор Клім Чурюмов у розмові зі мною був категоричний - обсерваторію знищувати не можна:

Клім Чурюмов

Їй незабаром виповниться 160 років. Але нині її фактично вже не існує. Вона переведена у ранг лабораторії при фізичному факультеті. І це при тому, що цілий світ знає, що у Києві існує обсерваторія.

Знищувати обсерваторію не можна. Це погано - у рамках такого міста, як Київ, знаходиться найстаріша міська обсерваторія, добре знана повсюди. Така обсерваторія - це ж гордість для міста!

Богдана Костюк

Але, за словами професора Чурюмова та інших працівників обсерваторії, університетське начальство вже підписало угоду з компанією “ТММ”, і у разі її розірвання університет має виплатити фірмі “неустойку”.

На звернення науковців та журналістів: і українських, і закордонних відповіді від Національного університету імені Шевченка, а також від Київської міськради та держекспертизи не вдалося.

Тим часом, народний депутат України Борис Беспалий, корінний киянин, повідомив, що має намір звертатись до представників місцевої влади з вимогою зупинити знищення унікального астрономічного центру.

Борис Беспалий

Я можу додати: за останні два роки з моменту останніх виборів в Києві на вісім парків поменшало. Ведеться безсистемне житлове елітне будівництво. Я не складаю відповідальності з київської міської влади, яка це дозволяє, але це йде шалений тиск зверху, з Державного управління справами. Безсистемна забудова бензозаправків в колосальних кількостях – це все Кучма, Янукович і їхня команда. Зрештою, це є одна з причин того, чому Київ цю владу не сприймає, тому що йде руйнація міста.

Богдана Костюк

Але, на думку депутат Безпалого, кияни навряд чи дозволять знищити своє місто, свою історію і наукові традиції.

Надія Шерстюк

Шановні слухачі, це була програма “Права людини: українська реальність”. Над випуском у київській студії працювали укладач і ведуча Надія Шерстюк, звукооператор Михайло Петренко.

На все добре, шановні слухачі!

Говорить радіо “Свобода”!

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG