Доступність посилання

ТОП новини

На парламентських виборах у Словенiї, що відбулися 3 жовтня, найбiльше голосiв здобула опозицiйна Словенська демократична партiя (СДП). Її лiдер Янез Янша стане прем’єром за пiдтримки трьох партiй правого центру.


Михайло Рамач

Белград, 5 жовтня 2004 – В Люблянi сталася несподiванка. Лiберально-демократична партiя прем’єра Антона Ропа, котра керувала країною вiд часу проголошення незалежностi 1991 року, переходить в опозицiю. Вона здобула лише 22 % голосiв, що становить 23 депутатськi мiсця. Лiберальнi демократи, котрих до минулого року очолював нинiшнiй глава держави Янез Дрновшек, запровадили необхiднi реформи на шляху до Європейського союзу. Слiд сказати, що опозицiя в цьому констуктивно спiвпрацювала з ними та що на початку травня, коли Словенiя стала членом Європейського Союзу, разом святкували як влада, так i її опоненти.

За рiвнем життя Словенiя далеко перевищує усi колишнi югославськi республiки, а також країни, котрі цього року стали членами Євросоюзу. Валовий продукт в країнi становить 17 тисяч доларiв. Оглядачi зазначають, що бiльшiсть виборців проголосували за опозицiю не тому, що люди невдоволенi полiтикою уряду, а з бажанням, щоб ту саму полiтику проводили новi люди.

Зрештою, коментарiв у Люблянi в понедiлок не було через генеральний страйк засобiв масової iнформацiї. Журналiсти страйкували, вимагаючи пiдписання колективної угоди з працедавцями.

Майбутнiй прем’єр-мiнiстр Янез Янша в колишнiй Югославiї був засуджений через те, що виступав за незалежнiсть Словенiї. У час десятиденної вiйни колишньої Югославiї проти Словенiї 1991 року вiн був словенським мiнiстром оборони.

Коли вже йде мова про країни екс-Югославiї, в суботу вiдбулися мунiципальнi вибори у Боснiї i Герцеговинi, а в недiлю у Сербiї. На боснiйсько-герцеговинських виборах найбiльше голосiв здобули партiї босняцьких, сербських та хорватських нацiоналiстiв. Щодо Сербiї, то другий тур затвердив поразку партiй правлячої коалiцiї Воїслава Коштуницi та успiх демократiв Бориса Тадича й ультранацiоналiстiв. З огляду на програмнi розбiжностi згаданi партiї не спiвпрацюватимуть в жоднiй зі 145 общин.

А в краї Воєводина, де значну частину населення становлять нацiональнi меншини, найбiльше голосiв здобули сербськi нацiоналiсти. Це, на думку оглядачiв, додатково ускладнюватиме мiжетнiчнi вiдносини.
XS
SM
MD
LG