Доступність посилання

ТОП новини

Виборчі сценарії влади.


Василь Зілгалов Гості: Степан Хмара - політик, народний депутат Верховної Ради України I, II та IV скликань, відомий правозахисник, колишній заступник голови УРП та голова УКРП, нині заступник голови партії "Батьківщина"; Йосип Вінський - народний депутат України, СПУ, уповноважений представник кандидата в президенти України О.Мороза.









Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ-Прага, 4 жовтня 2004 року.

Василь Зілгалов

Добрий вечір, шановні слухачі!

У прямому етері, як завжди у цей час, “Вечірня Свобода”.

Ведучий у Празі: Василь Зілгалов.

Сьогодні за православним календарем річниця знайдення мощів українського святого Дмитра Ростовського, а в миру Данила Туптала, українського козацького роду, письменника, поета, золотослова, котрий закопав значну частину своїх творінь у землю перед смертю.

Із афоризмів Данила Туптала, яким понад 300 літ, актуальним для нас є мабуть наступний: “Голий розбою не боїться”, бо він дуже чітко відповідає на питання про те, чому українці вже до всього звикли і чому вони, у своїй більшості, за опитуваннями понад 80 відсотків, нічого доброго від влади не чекають і ніяких її планів не бояться, бо вже набачилися, як висловлюються пересічні громадяни України у різних опитуваннях.

Але чим же ж так лякає своїх громадян нинішній президент України Леонід Кучма, коли не перестає повторювати, що ці президентські вибори будуть найбрудніші і найстрашніші? Які такі сценарії готуються на 31 жовтня цього року. Про це ми запитаємо сьогодні у гостей “Вечірньої Свободи”.

Наші гості сьогодні: Йосип Вінський, народний депутат України, СПУ, уповноважений представник кандидата в президенти України Олександра Мороза; Степан Хмара, народний депутат Верховної Ради України, відомий правозахисник, колишній заступник голови УРП та голова УКРП, нині заступник голови партії “Батьківщина”.

Телефон київської студії: 490-29-05, код Києва – 044.

Хочу почати з Нобелівської премії. Ви напевно чули, що нобелівськими лауреатами в галузі медицини стали фахівці з нюху. Ми будемо говорити не про фізіологічний нюх, а про політичний, прогностичний нюх сьогодні Вас обидвох. Що Ви будете робити у понеділок вранці 1 листопада? Де Ви будете обидва, пане Вінський?

Йосип Вінський

Я очевидно буду у штабі Мороза, де ми будемо підводити попередні підсумки нашої кампанії.

Василь Зілгалов

Дякую, а Ви, пане Хмара?

Степан Хмара

Я думаю, що буду на бойовому посту, куди пошле партія так би мовити. Гадаю, що роботи буде багато.

Василь Зілгалов

Ви хитріше відповіли. Я хочу Вам сказати, що 1 листопада я до Вас обох звернуся, аби звірити Ваші прогнози. Це питання виникло невипадково, бо Ви знаєте, що сьогодні обговорюється маса сценаріїв.

Останнє інтерв’ю Віктора Ющенка про те, що влада готує сценарій головний, яким вона хоче фактично зірвати ці вибори. Але як цей сценарій реально може бути реалізований і чи дійсно такий сценарій, аби зірвати вибори, існує? Про це ми якраз будемо говорити.

Я хотів би до Вас звернутися з наступним питанням. Якщо такий сценарій дійсно існує, то тоді, якщо він буде реалізовуватися, то що Ви, представники соціалістів і коаліції “Сила народу” будете робити? Які Ваші будуть дії, пане Вінський?

Йосип Вінський

Я хотів би сказати, що про можливість таких сценаріїв Олександр Олександрович Мороз попереджував у виступі у ВР ще три неділі тому. На жаль, тоді це якось не дуже було так жваво сприйнято, чомусь вважали, що це якийсь такий проміжний виступ.

Сьогодні про це чомусь дуже різко заговорили, хоча на моє відчуття якраз навпаки той виступ Олександра Олександровича певним чином упередив події і зараз вірогідність такого сценарію є дещо меншою, ніж була три неділі тому.

Я думаю, що такі сценарії не мають жодної правової основи, вони не можуть бути законними, легітимними, конституційними, тому вірогідність такого варіанту безумовно політики повинні серйозно розглядати. Я вважаю, що з кожним днем вірогідність цього сценарію падає і вона буде падати по мірі того, як буде зростати рівень підтримки і можливість перемогти на цих виборах уВіктора Януковича.

На жаль, те, що нам не вдалося досягти єдності дій опозиції - ви знаєте, що ми багато разів про це говорили і пропонували різні варіанти - ці сценарії є можливими. Якби опозиція виступила єдиним фронтом, а я досі залишаюся на тій позиції, коли я ще рік тому говорив, що єдиною гарантією виграти вибори – є єдиний кандидат від опозиції і виграш виборів 31 жовтня у першому турі.

Це я і сьогодні підтверджую, що це єдиний варіант, який практично гарантує і перемогу на виборах опозиції і відсторонення сьогоднішнього владного режиму,і дає певну гарантію унеможливості силових варіантів.

Варіант другого туру, безумовно, може мати певні жорсткі наслідки, але це не обов’язково мають бути екстраодинарні наслідки. Ви знаєте, що сьогодні у територіальних і дільничних комісіях перевага кандидатів від влади настільки потужна, що вони можуть через дільничні комісії забезпечити практично будь-який результат, якщо нам не вдасться забезпечити жорсткий контроль в день виборів.

Василь Зілгалов

Дякую, пане Вінський. Я хотів ще Вас запитати, чи не відомо Вам про зміст телефонних переговорів Леоніда Кучми з Володимиром Путіним, які відбулися сьогодні?

Йосип Вінський

Безумовно, ми поки що не допущені до таких переговорів, тому не знаємо про що там говорилося. Зрозуміло, що є інтерес з боку Росії до наших виборів, і є інтерес інших держав до наших виборів, але я ще раз кажу ми повинні тут в середині України визначитися і вирішити цю проблему розумно, прагматично і результативно.

Василь Зілгалов

Дякую, пане Вінський. У нас є слухач, перш ніж передамо слово пану Хмарі дамо слово слухачеві. Добрий вечір.

Слухач

Добрий вечір! Це Вас турбує із Києва Богдан. У мене таке запитання до пана Йосипа. Чи не вважає пан Йосип, що як уповноважений представник пана Олександра Мороза. Що Олександр Мороз виступає на нинішніх виборах окремо від найбільш рейтингового кандидата Віктора Ющенка він фактично льє воду так би мовити на млин Януковича, Кучми і всіх інших?

Йосип Вінський

Ні не вважаю, причому категорично. Я вважаю, що це єдиний правильний хід кампанії, яку ми сьогодні проводимо, тому що не вдалася домогтися єдності дій цієї опозиції і Ви знаєте, що Ющенко і Симоненко не змогли знайти спільну мову і через це в нас не вийшло єдиного кандидата - а ми до цього прагнули.

По-друге, не вдалося досягти спільних позицій по політ реформі, то це сьогодні єдиний вірний варіант. Треба, щоб в першому турі зробити все можливе аби кандидат від влади в другий тур не вийшов. Це, до речі, кажучи одна із гарантій нормальний сценарій виборчої кампанії. І ми будемо прагнути все робити наша команда на це націлена - Олександр Мороз має бути в другому турі.

Степан Хмара

Пане Василю, я прошу слідкувати за часом, щоб були рівні можливості.

Василь Зілгалов

Правильно Пане Хмара, я Вам зараз даю слово. Я прошу шановні колеги, щоб ми не повторювалися. Пане Вінський Ви повторили тричі деякі тези, давайте будимо економити наш час. Пане Хмара будь ласка, Ваша думка з приводу сценарію влади?

Степан Хмара

Я хотів би сказати, що влада розмаїті сценарії розробляє з одною метою. Якби все таки не передати владу тому, хто виграє, тобто, кандидат від опозиції, від “Сили народу”, тому що за різними даними очевидна можливість перемоги Віктора Ющенка вже в першому турі.

І тому, один із запасних варіантів і силові... на сам перед влада буде намагатися максимально фальсифікувати вибори; по-друге, якщо буде бачити, що програє вибори визнати не дійсними; по-третє, взагалі спробувати влаштувати якусь провокацію з метою видання надзвичайного стану.

Тобто, я думаю, що ці всі різні сценарії розглядаються з такою метою, як я сказав. Думаю, що все таки їм цього не вдасться зробити і є добрий, як кажуть Божий перс, що все таки спроби фізично усунути Ющенка, маю на увазі його отруєння не увінчалися успіхом, тобто, з їх сторони успіхом.

І на щастя Бог все таки зберіг життя Віктору Андріювичу і це добра є ознака. Відносно, що пан Вінський завжди заявляє, що вони хотіли єдності, то я не розумію, тому що і Мороз і пан Вінський прекрасно розуміють, що наші дві фракції БЮТ і “Наша Україна” до самого кінця просто благали, що треба йти разом на вибори, тому може бути разюча перемога в першому турі.

Але, знаючи, на жаль, ігри нинішніх керівників СПУ, які в багатьох випадках грають за сценарієм Медведчука, я ще в березні передбачив, що ніколи Мороз не піде з опозицією, він піде окремо на вибори, розуміючи, що він не може перемогти. Таке поставлене перед ним завдання, щоб, насамперед, забирати частину саме тих голосів, які могли б бути віддані за єдиного кандидата від опозиції, тобто за Віктора Ющенка.

У виборчій кампанії є дуже багато моментів, де керівник штабу, пан Вінський, веде відверту брутальну, я сказав би, антиющенківську пропаганду.

Побачимо після першого туру. Мороз вище четвертого місця не підніметься, але розрив буде ще більший, ніж на виборах 1999-го року. Такий міг прогноз. Поживемо – побачимо.

Василь Зілгалов

В нас є слухач.

Ало. Добрий вечір!

Слухач

Добрий вечір!

Стадніченко Юрій з Києва.

У мене питання до пана Вінського зокрема. В Грузії напередодні виборів зібралися три кандидати найбільш рейтингові і домовилися за кілька хвилин, що найбільш рейтинговий кандидат, тобто Саакашвілі, у разі перемоги стане президентом, на другому місці Бурджанадзе очолить парламент, і найменш рейтинговий з трьох займе посаду прем’єр-міністра.

Чому у нас аморально діяла опозиція і не могла домовитися, і спільним фронтом виступити від імені народу?

Василь Зілгалов

Пане Вінський і я навздогін за запитанням слухача нашого таке хочу запитати у Вас. Ви вчора на “5-му каналі” сказали, що входження Юлії Тимошенко до складу “НУ” фактично нічого Ющенку не додало. Також конкретизуйте і це. Будь ласка.

Йосип Вінський

Я думаю, що відповіддю на Ваше запитання був сьогодні виступ мого колеги Степана Хмари. Ви бачите позицію політичної сили, а він заступник керівника партії “Батьківщина”, яка входить до блоку Ющенка, спільно діють на ви борах.

Безумовно, з такою ментальністю, з такими підходами і з такими оцінками ми не маємо поки що можливості шукати спільну мову. На жаль, таке оточення у Ющенка, така ментальність цих людей, а це затрудняє будь-які серйозні переговори.

Ми говорили чітко, що наша політична організації незалежна ні від кого, ми в опозиції з 1993-го року на відміну від декого, хто був в уряді, хто був при владі, хто служив Кучмі вірою і правдою. А тому таке формулювання, що ми, нібито, правильна опозиція, а ви вже не зовсім правильна опозиція, то це просто нахабна брехня, і ми не можемо сприйняти такі аргументи і такі підходи.

Що стосується рейтингів, то всі знають, що вони замовні, всі знають, що ніякого високого рейтингу в Януковича немає, в тому числі команда Ющенка, але вона свідомо підігрувала Ющенку.

В мене склалася підозра, що вони сьогодні грають одну партитуру, бо ця “двогорба модель” між Ющенком і Януковичем вигідна Януковичу, бо при цій моделі Ющенко програє.

Я попереджував про це багато разів Ющенка і моя позиція відома: ми ніколи не будемо служити нікому, в тому числі і Ющенку, але ми є партнерами, на яких можна покластися, коли ми бачимо, що спільна позиція веде до результату.

На жаль, та стратегія і та тактика вибудови виборчої кампанії і та послідовна жорстка впертість щодо політичної реформи, коли хочуть вибудувати в Україні нового царя... Тут говорили про Грузію, то я хочу сказати, що після того, як переміг Саакашвілі, що він зробив з парламентом, і що він зробив з урядом, про те всі знають, він фактично узурпував всю владу в Грузії і перетворився в “царя грузинського”.

Так от, СПУ ніколи не погодиться на будь-якого “українського царя” під будь-яким прізвищем. Це наша політична позиція.

Разом з тим ми готові вести спільні дії, ми готові домовлятися, але ще раз кажу: при домовленості повинна бути врахована позиція нашої політичної партії.

Та чорна технологія, яку брутально застосовує сьогодні проти Мороза “НУ”, в тому числі і в особі пана Хмари, який сьогодні в черговий раз звинуватив у тому, що ми від когось там залежні...

Степан Хмара

Від Медведчука.

Йосип Вінський

...то це просто брехня, і жодного аргументу ці люди не наводять.

Я повинен сказати, що єдина команда, яка застосовує чорний піар по відношенню до Мороза, – це частина команди Ющенка. Не всі, бо там є частина людей, які розуміють ці процеси, а є частина, яка застосовує саме чорний піар. Цей чорний піар вдарить насамперед по Ющенку, бо йому доведеться відповідати на ці питання за своїх балакучих помічників.

Степан Хмара

Відповідь на демагогію мого колеги – я хочу дещо процитувати.

“Країна вправно і продумано дедалі більше втягується в небезпечне з’ясування стосунків між двома клановими структурами всередині правих сил, які уособлюються двома кандидатами: Януковичем та Ющенком, причому лівих кандидатів прагнуть не помічати.

Група кланів, що спирається на владу Кучми та Януковича, хоче залишитися при владі, а інша, що стоїть за Ющенком, хоче владу здобути, сподіваючись у тому числі на допомогу Заходу.

По суті, більшості населення України в цій міжклановій метушні вибирати президента немає з кого. Незалежно від перемоги тих чи інших режим не зміниться і життя істотно не поліпшиться. Якщо виграє Янукович, то все залишиться, як є, якщо програє, то зміняться тільки олігархи. У чомусь навіть стане гірше (тобто якщо переможе Ющенко), бо почнеться новий переділ власності і нові кримінальні “розборки”, які будоражитимуть суспільство.

Я хочу сказати, що обидві сторони як єдиногідні сили прагнуть змусити населення вибирати між шилом і милом, оскільки прихід до влади хоч тих, хоч інших залишає його (народ) заручником кримінально-кланового режиму на невизначений термін”.

Пане Вінський, це Ваші слова, надруковані у газеті “Сільські вісті” за 24-те вересня в так званому інтерв’ю, бо насправді це не було інтерв’ю, а підготовлений Вами текст і узгоджений з Медведчуком.

Йосип Вінський

Там є віза Медведчука? Чи як Ви це...?

Степан Хмара

Ви завжди усно візи отримуєте від Медведчука.

Йосип Вінський

Я ще раз кажу: це брехня.

Степан Хмара

Це давно відомо.

Йосип Вінський

Це брехня нахабна, примітивна.

Степан Хмара

Це ще рік тому було відомо. І як Ви виконували замовлення, намагаючись зруйнувати Конституцію і повернути її в бік до тоталітаризму, ввівши відповідні речі.

Але на сьогодні ми це питання не торкатимемося за браком часу, бо інша тема.

Далі Ви закликаєте, що, не дай Боже, щоб люди не зберігали спокою, бо от що Ви пишете: “Таким чином відбувається небезпечна ескалація напруженості, яка може наростати, оскільки жодна зі сторін не збирається відмовлятися від зазіхань на владу (це Ющенко зазіхає на владу) і не захоче поступатися. Якщо розвиток цих подій не зупинити, то вони вестимуть до громадянських конфліктів. Суспільство повинне сказати “Ні!” тим, хто заради власних амбіцій готовий кинути Україну у вир нових випробувань”.

Це, іншими словами, Ви говорите про те, що говорить і Кучма, і Медведчук, і Білокінь і так далі, залякуючи людей від публічних масових акцій непокори проти цього кримінального режиму.

До речі, масові мирні акції дозволені в нашій Конституції.

Ви намагаєтеся залякати людей, бо кажете, якщо перемога Ющенка буде, то це ще може бути гірше.

Ви хочете сказати, що це ми проти співпраці? Ми вас весь час закликали: не робіть дурниць, бо після виборів сам же Медведчук вас потопить, бо Мороз вже не буде потрібен Медведчуку, і він не буде тримати конкурента, так як в Росії зробив, наприклад, Путін з відповідними структурами.

Я хотів би дуже співчутливо віднестися до рядових членів СПУ. Я їх дуже поважаю і люблю, бо це чесні і знедолені люди. Вони прекрасно знають, що я не звожу наклепи. Я в 1999-му році на виборах підтримував дуже активно Мороза, коли Мороз займав гідну громадянську позицію. Якщо він сьогодні пішов на змову з Медведчуком, то вибачайте, ви будете відповідати за те, що ви робите.

Йосип Вінський

Кожен відповість за своє, Степане Ільковичу.

Степан Хмара Так це ж Ви це писали, це не я. Може Ви відмовляєтеся від цього?

Йосип Вінський

Кожен відповість за своє.

Степан Хмара

Можете заперечити?

Василь Зілгалов

У нас є слухач.

Добрий вечір!

Слухач

Добрий вечір!

Я з міста Долина Івано-Франківської області.

В мене питання до пана Йосипа Вінського. В мене таке питання: тільки що в ефірі телеканалу “Інтер” було передане повідомлення, що на зустрічі з виборцями в Криму пан Олександр Мороз сказав, що на В.Ф.Януковича в місті Івано-Франківськ (він підтверджує ці дані) було вчинено замах.

Я хотів би, щоби пан Вінський прокоментував це, чи вони правді вірять у це, чи це пан Мороз грає на популізм перед виборцями Криму.

Дякую за увагу.

Василь Зілгалов

Будь ласка, пане Вінський.

Йосип Вінський

Я не знаю, який може бути популізм перед виборцями Криму. Я не був на цій зустрічі, а тому не можу її підтвердити або спростовувати, я тільки знаю одне, що дуже часто висловлювання Мороза дуже препарується, в тому числі і цими каналами, і подаються неточно. Як це було перед тим, наприклад, як виступив Віктор Янукович у ВР, звинувачуючи О.О.Мороза. Потім сіли розібралися, ми їм дали диктофонний запис, і виявилося, що був зовсім інший контекст розмови і зовсім про інше йшлося в цій розмові, і Мороз говорив про себе, а не про Ющенка. Я думаю, що і це такого порядку.

Я абсолютно переконаний, що Олександр Олександрович абсолютно чітку має позицію того, що відбулося в Івано-Франківську, і ми бачимо, що йде, що робиться в державі, коли створюється таке нагнітання ситуації, і ми бачимо, що те, що починалося в Івано-Франківську, розкручується чітко, як модель розколу України.

Про що, до речі кажучи, в одному зі своїх виступів і заяв я попереджував, що це модель, яка веде до того, що можна отримати владу, але втратити державу при цьому і розвалити суспільство і розколоти Україну на схід і захід.

Я абсолютно переконаний, що Мороз таких дурниць говорити не міг.

Василь Зілгалов

Дякую, пане Вінський. І у мене до вас питання: що ви думаєте про військовий парад 28 жовтня? Пане Хмара.

Степан Хмара

Для мене це очевидно, військовий парад, трохи більше, ніж тиждень тому - святкування столиці в Києві – це спроба психологічного тиску, залякування людей силою. Мовляв, дивіться яка в нас могутність.

Це, в першу чергу, я не знаю, який за тим ще може бути додатковий сценарій підтягування військових формувань до Києва, щоб закамуфлювати їх під учасників параду і так далі. Але найбільше, на мій погляд, це є спроба психологічного тиску залякування людей від участі в публічних масових акціях на випадок фальсифікації виборів.

Василь Зілгалов

Дякую, пане Вінський, коротко будь-ласка.

Йосип Вінський

Я думаю, що дійсно призначення Кузьмука на посаду Міністра оборони викликало і здивування, і тривогу. Бо ті, хто знає цю людину, знає, що вона готова виконати будь-які сліпі команди. І він буде виконувати ці команди.

І сьогодні соціальна така небезпечність: армія виростає. Які сценарії будуть задіяні – ніхто не знає. З приводу цього я ще раз наполягаю на тому, що єдина протидія того, що може бути – це єдність дій цієї опозиції. Не лінія на конфронтацію, не лінія на якісь речі, які сьогодні відбуваються в студії, а пошук спільних дій.

І ми звернулися і до Віктора Ющенка, і до Петра Симоненка з пропозицією щодо наших спільних дій по чесних виборах. І ми ще раз підтвердили знову ж таки позицію, що треба опозиції домовитися про спільні дії і не йти шляхом вияснення, так би мовити, протиріч, бо це сьогодні вигідно владі.

Я ще раз кажу, що позиція нашого виборчого штабу полягає в тому, що треба виробляти спільну позицію. Перш за все - по контролю за виборами, і друге – по спільних діях щодо політичної реформи.

Бо сьогодні абсолютно стає зрозуміло: та колосальна помилка, яку допустила команда Віктора Ющенка, яка не підтримала політичну реформу і сьогодні перетворила боротьбу за посаду президента у війну, знаєте, за якої можна втратити державу.

Василь Зілгалов

Дякую, пане Вінський. У мене до вас обох питання: коли ви були востаннє обидва у Москві? Пане Хмара?

Степан Хмара

Я в Москві був вже давненько, 10 років тому.

Василь Зілгалов

Дякую, пане Вінський?

Йосип Вінський

Я був рік тому...

Василь Зілгалов

Я чому питаю, тому що сьогодні якраз коментуючи телефонну розмову Леоніда Кучми і Володимира Путіна, чимало оглядачів таке собі зробили припущення: йшлося про те, що Путін має одобрити передвиборчий сценарій, найстрашніший, про який так багато говорять експерти-оглядачі.

Я Ви вважаєте, пане Вінський? Ваш колега, пан Бокий, на сесії ВР недавно сказав, що видається маса фальшивих паспортів людям, в основному людям, які приїздять з Росії. Для чого ці паспорти видають? Чи це дійсно так? Це Ваш колега, будь-ласка, пане Вікторе.

Йосип Вінський

Так, у нас є дані, що та звані паспорти – це прикриття. Зрозуміло, для чого вони, для того, щоб їх використовували люди, які будуть діяти по розрушенню виборчої кампанії. Це зрозуміло.

І є досвід, ми бачили, як ці люди діяли під час виборів в Донецькій області, ми бачили, як люди діяли в Сумах, в тому числі і в Мукачево. Тому стає абсолютно зрозуміло, що це робиться не випадково.

Тому я ще раз наполягаю, ми знаємо, з ким маємо справу, ми мали вибори 99 року, Ви знаєте, і наша команда тоді працювала, фактично, в одиночку в опозиції проти цього режиму. І ми знаємо, до які заходи можуть бути задіяні, щоб цього режиму не дати владу.

Ціна дуже велика, безумовно, цих виборів. Тут повинні всі розуміти відповідальність, і ні в якому випадку не може бути : ми вже все вирішили, ми перемогли. Мене найбільше сьогодні турбують от такі “шапкозакидатєльські” настрої. З одного боку.

А з другого боку – втягування суспільства “двохгорбову модель”, що тільки є два кандидати і тільки між ними все буде вирішуватись. Я абсолютно переконаний, що ця модель веде до того, що влада залишиться при владі.

Василь Зілгалов

Дякую.

Степан Хмара

Я б хотів свій коментар внести. По-перше, режим Путіна в Росії дуже зацікавлений в збереженні кримінального режиму в Україні. Режим Путіна, я підкреслюю, не Росії, бо якраз для Російського народу, для демократії в Росії це шкідливо.

Тому що Путін і його команда розуміють, що перемога демократії в Україні обов’язково призведе до демократичних процесів в Росії. А це означатиме втрату певних кіл влади.

І друге – втрату цих імперських ілюзій, які все-таки Путін хотів би здійснити відновлюючи цю російську імперію, яка неможлива без втягування в неї України.

Тому, безперечно, російський певний режим, кола, олігархи плюс Путін так нахабно втручається в передвиборчу ситуацію в Україні, в наші справи, і тут їхні інтереси співпадають з режимом Кучми і кримінальними олігархами, які згрупувала на сьогоднішній день влада в Україні.

Василь Зілгалов

Дякую. Я пропоную вам обом послухати один фрагмент, наша кореспондентка у Києві Марина Пирожук сьогодні розпитувала представника Януковича про одну передвиборну акцію команди Януковича. Пропоную послухати пана Рибака.

Володимир Рибак

Всі опоненти Януковича, які знаходяться у ВР, кажуть: “Пане Вікторе, коли Ви борги віддасте?” Хай вони чесно запитають у нього, “коли Ви наші борги віддасте” , бо Янукович за два роки нічого не зробив, не одної копійки боргів, так точно і по пенсіям.

Сьогодні пенсія профінансована до копійки, і вона буде профінансована і жовтень, і листопад, і грудень, і на 2005 рік. Ці кошти є в бюджеті. І всі пенсіонери в Україні повинні знати, що Янукович свої слова на вітер так не кидає.

Марина Пирожук

Пане Рибак, чому всі підвищення відбулися саме напередодні виборів?

Володимир Рибак

В Януковича 21 листопада буде два роки, як він працює. То він працював в регіонах, щоб зміцнити економіку країни, і сьогодні економіка тільки сьогодні дозволяє це зробити, уряд працював з економікою України. І сьогодні вже є результат цієї праці.

Тому сьогодні надійшло і збільшується пенсія, і вона буде збільшуватися і через рік, і через два роки.

Василь Зілгалов

Це був представник команди Януковича. Я коротко до Вас скажу, що Ви пам’ятаєте, як у ВР сперечалися за підвищення середнього мінімуму прожиткового. Як уряд впирався, не хотів підвищувати його, аж тут раптом знайшлися гроші.

І ще одне: нам сьогодні зателефонував слухач і каже, що ми тут слухаємо, 6 мільярдів – це приблизно 100-120 гривень на одну душу населення, це ніякий не гроші, ніяка не компенсація.

Як ви прокоментуєте оці дії уряду, пане Хмара?

Степан Хмара

Це, безперечно, це передвиборчий піар, тому що та пропаганда, яка ведеться, що ніби-підвищені будуть мінімальна зарплата і пенсії і так далі, вона не має підтвердження розрахункового.

Якщо пенсії такі будуть, то (це не я заявив, а пенсійний фонд), що кожен місяць треба десь шукати один мільярд гривень. Їх немає закладено в проекті бюджету.

Я хотів би ще сказати, що злукавив пан Рибак, народний депутат, що ні копійки боргу не зробив Янукович. Якраз за Януковича вже були зовнішні запозичення, це борг, його треба буде віддавати. Можна було б ще й далі, але у нас брак часу.

Василь Зілгалов

Дякую. Пане Вінський, будь-ласка.

Йосип Вінський

Я б сказав, що це чистий перевиборний проект, не піар а проект. За ним стоїть кримінальна основа, тому що я , як секретар бюджетного комітету, вам стверджую, що в бюджеті не передбачено дотації у пенсійному фонді.

Уряд Януковича не добавив пенсії, у цьому й проблема, коли він пропонували пенсії 237 гривень – мінімальну зарплату підняти і пенсію, то вони відмовились. Накопичували ці ресурси в бюджеті.

А тепер замість того, щоб підняти пенсію, зробити це на стабільній основі, як пропонує сьогодні фракція соціалістичної партії Україні, є такий відповідний законопроект.

Що вони роблять? Вони пенсії, фактично, не підвищують, вони з бюджету дають дотацію пенсійного фонду і дають доплати, і усі доплати не передбачені бюджетом.

З одного боку – це кримінал, за це треба садити людей в тюрму, а з другого боку, люди ж повинні розуміти, що це може бути в вересні, але це може не бути в листопаді і не бути в січні місяці.

Тому що в проекті бюджету на цей рік такі речі знову ж таки не передбачені. Тому я вважаю, що треба вирішувати питання кардинально, треба піднімати пенсії.

Василь Зілгалов

Дякую, шановні гості. Нагадаю, що сьогодні були гостями пан Йосип Вінський, народний депутат України від соціалістичної партії, пан Степан Хмара - народний депутат України.

З Праги вів програму Василь Зілгалов, дякую слухачам за телефонні дзвінки, слухайте “Вечірню Свободу”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG