Доступність посилання

ТОП новини

Захід має проводити збалансовану політику щодо України і Росії, коли переможе Янукович - американський політолог


Мар’яна Драч

Прага, 5 жовтня 2004 – Усі численні заклики до проведення чесної виборчої кампанії в Україні марні. Принаймні так вважає американський політолог Пол Д''Аніері. На його думку, занадто пізно лунають такі заклики і ці вибори вже не будуть вільними і справедливими, навіть якщо українська влада нині раптом вирішить, що хоче саме цього. Натомість експерт пропонує обдумати можливі сценарії політики Заходу щодо України після недемократичних виборів. Зазначимо, що Пол Д'' Аніері викладає політологію Канзаському університеті й уже тривалий час уважно стежить за подіями в Україні.

На шпальтах видання "Ukraine Report" Пол Д''Аніері пише, що на Заході практично не ведеться серйозних дискусій про те, як будувати відносини з Україною після виборів, коли на них переможе Віктор Янукович. Найчастіше лунають пропозиції ізолювати українську владу, для того, щоб її послабити і водночас продемонструвати небажання Заходу приймати порушення демократичного процесу. Політолог називає це "білоруською стратегією" і водночас зауважує, що ні в Білорусі, ані на Кубі такий підхід не спрацював, сприяючи авторитарному керівництву. А у випадку Білорусі ще й зіграв на руку Росії.

Водночас у Заходу є можливість піти протилежним шляхом, який Пол Д''аніері називає "російською стратегією." А саме : ігнорувати зміцнення авторитаризму і намагатися скористатися з поганої ситуації. З цього погляду Захід не може змусити Росію стати більш демократичною, але може заохотити авторитарне керівництво йти на співпрацю у важливих для себе сферах. Наприклад, у боротьбі з тероризмом і в сфері ядерного роззброєння, а ще – для доступу до нафти. Таку стратегію можна назвати і "пакистанською," і "саудівською", зазначає політолог.

Чи існує третя альтернатива? Чи можливо, що Віктор Янукович проводитиме поміркований курс, щоб частково здобути легітимність вдома і за кордоном? Чи можливо, що Янукович захоче серйозно співпрацювати із Заходом, коли побачить, що інтересам донецького клану, який його підтримує, економічно загрожує Росія? Професор Д''аніері наразі не бачить такого шансу, але вважає, що відповідь на це запитання з`явиться вже після виборів.

Проблема з м`якшою лінією полягає у тому, що такий підхід виглядатиме боягузливим і стане винагородою за свідоме знищення найбільш плюралістичної політичної системи на теренах СНД, продовжує експерт. На його думку, Захід повівся б принципово, якби ізолював українську владу. Але в такому разі не можна забувати про Росію. Якщо Захід накладе санкції на Україну та співпрацюватиме з Росією, то це не зробить Росію більш демократичною, але натомість підживить її імперські амбіції.

У цій ситуації професор Пол Д''аніері пропонує Заходу проводити однакову політику щодо Києва та Москви. Якщо Захід вирішить ізолювати Україну, то має змінити свою політику щодо Росії. Якщо ж з прагматичних причин Захід співпрацюватиме з авторитарним режимом в Росії, то має робити те саме з Україною.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG