Доступність посилання

ТОП новини

20 років з дня смерти Валерія Марченка.


Тарас Марусик

Київ, 5 жовтня 2004 року.

Тарас Марусик

Сьогодні минає 20 років з дня загибелі в тюремній лікарні Ленінграда українського журналіста і публіциста Валерія Марченка. Саме йому належить заслуга ознайомлення західної громадськости з секретною постановою про посилення вивчення російської мови в Україні. Ціна цього вчинку - другий арешт і, зрештою, смерть.

Офіційна дата смерти Валерія Марченка, похованого в селі Гатному під Києвом - 7 жовтня. Два дні влада приховувала смерть від матері Валерія Ніни Марченко.

Вперше Валерія Марченка заарештували, коли йому, наймолодшому співробітникові газети “Літературна Україна”, було 25 років.

Валерій Марченко народився і виростав у зрусифікованому Києві, але в родині україномовних інтелігентів.

Ніна Марченко

Його неймовірно турбував той стан русифікації, коли на Україні, фактично, тільки ось ця літературна Україна, і то, як він її називав, “надзвичайно недолуга, обкарана з усіх боків, обрізана”.

Тарас Марусик

Випускник філологічного факультету за спеціальністю “Українська мова і література”, Валерій Марченко кілька років відпрацював за сумісництвом у 68-ій школі столиці України, що на Куренівці.

Ніна Марченко

Знаходячись у таборі суворого режиму десь у 76-му році він написав невеличкий нарис “Урок української”. До речі, цей нарис не попав ні в одну, ні в другу книжку, якось так випало.

І оце зараз до 20 років його смерті я віддала в журнал “Українська мова і література в школі”, мені пообіцяли десь у жовтні місяці опублікувати. Урок української саме так, як він пережив уроки української мови та літератури у тій школі, де він працював.

Тарас Марусик

Валерій Марченко повернувся із заслання в Казахстані в 1981 році. Ув’язнення тільки загартувало його дух. І коли в його руки потрапила постанова “Про додаткові заходи з удосконалення вивчення російської мови в загальноосвітніх, педагогічних навчальних закладах, дошкільних і позашкільних установах республіки”, він побачив у цьому документі свіжий Валуєвський циркуляр.

Ця постанова, ухвалена спільно Центральним комітетом комуністичної партії України, Радою Міністрів та Верховною Радою УРСР 29 червня 1983 року, запровадила низку пільг для вчителів і викладачів російської мови та літератури, включно з підвищенням їм зарплат на 15%.

Українська дисидентська інтелігенція вважала, що таким чином комуністична влада УРСР платила, використовуючи вислів Олександра Довженка, “за обрусіння краю”.

Те, що цей таємний документ став набутком громадськости, спочатку на Заході, а пізніше й в Україні, ми повинні завдячувати Валерієві Марченку.

Ніна Марченко

І він його надіслав до пані Анни-Галі Горбач у Німеччину, з якою він дуже активно контактував.

Тарас Марусик

Аня-Галя Горбач передала цей матеріал на радіо “Свобода”.

Ніна Марченко

Там ніби-то у редакції “Свободи” хтось цей указ запечатав і надіслав у таможню Радянського Союзу. І так воно потрапило до КДБ, і Валерій був звинувачений у поширенні наклепів за кордоном.

Тарас Марусик

Говорила мама Валерія Марченка, українського журналіста і публіциста, якого замордував комуністичний режим Радянського Союзу.
XS
SM
MD
LG