Доступність посилання

ТОП новини

Американські конґресмени втратили довіру до обіцянок української влади.


Сергій Куделя

Вашинґтон, 5 жовтня 2004 – Палата Представників Конґресу США одноголосно ухвалила в понеділок резолюцію із закликом до української влади забезпечити “демократичний, прозорий та чесний виборчий процес” для обрання нового Президента України. У резолюції конґресмени наголошують, що проведення демократичних виборов у жовтні вони розглядають як передумову інтеграції України до євроатлантичної спільноти, зокрема для вступу до НАТО.

Резолюція також констатує, що обмеження свободи слова, залякування опозиції та порушення виборчого процесу в Україні тривають. Тому, на відміну від попередньої схожої резолюції щодо виборів в Україні, яку в липні ухвалив Сенат, нині конґресмени окремо звертаються до президента США.

Зміни, які внесла Палата Представників до вже ухваленого Сенатом тексту резолюції, викликані стурбованістю конґресменів, що українська влада проігнорує їхні заклики провести чесні вибори. Адже, як зазначали конґресмени під час обговорення резолюції, демократична риторика українських керівників до цього часу рідко коли збігалася з їхніми діями.

За словами конґресменки Джоу Ен Девіс зі штату Вірджинія, керівництво України почуло заклик США провести демократичні вибори, але не сприймає його серйозно.

Інший конґресмен, представник штату Флорида Роберт Векслер був ще категоричнішим. На його думку, спосіб проведення цьогорічної виборчої кампанії в Україні вже свідчить, що українську владу нічого не навчили її власні помилки в минулому. Він наголосив, що всі протести, які висловило на найвищому рівні американське керівництво проти владного контролю за засобами масової інформації в Україні, були проігноровані. Тому конґресмен Векслер вважає малоймовірною перспективу провести в Україні чесні президентські вибори.

Однак для того, щоб використати всі можливості впливу на українську владу напередодні виборів, Палата Представників додала до резолюції щодо України ще й звернення до президента США.

Конґресмени “наполегливо закликають” президента США Джорджа Буша повністю використати дипломатичні та інші ресурси уряду США для того, щоб попередити порушення виборчих законів та процедур представниками української влади, а також політичними партіями та кандидатами на Президента.

Водночас конґресмени вважають за необхідне для президента Буша ще раз пояснити керівництву України велике значення цьогорічних президентських виборів як “центрального фактора, який визначить майбутні відносини між двома державами”.

Як зазначила під час обговорення резолюції представник штату Вірджинія Джоу Ен Девіс, жоден із кандидатів на Президента України не повинен бути зацікавлений у тому, щоб його перемога була затьмарена нечесним виборчим процесом, упередженим висвітленням кампанії у медіа та відвертими злочинним діями.

“Для чого новому Президентові України ставити свою леґітимність у наступні 5 років під сумнів?” – риторично запитує Джоу Ен Девіс.

У багатьох американських законодавців передвиборчі події в Україні викликають уже не лише стурбованість, але й відвертий подив через короткозорість українського керівництва.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG