Доступність посилання

ТОП новини

Продовження історії з “Вечірніми Вістями” у Дніпропетровську.


Михайло Снігур

Кольорова вкладка до 131 числа ВВ
Дніпропетровськ, 6 жовтня 2004 - Радіо “Свобода” вже повідомляло про затримання авто, яким до Дніпропетровська перевозився наклад 131-го номера газети “Вечірні Вісті” та про перешкоди, що створювалися державтоінспекцією та дніпропетровським управлінням з боротьби з економічною злочинністю при перевезенні газет зі складу. На цьому історія з “Вечірніми Вістями” у Дніпропетровську не закінчилася.

Майже увесь наклад 131-го номера газети “Вечірні Вісті”, завезений до Дніпропетровська, 24-го вересня був опечатаний співробітниками УБЕЗу на складі. Біля складу виставлений пост міліції.

4-го жовтня сталася ще одна подія, пов’язана з тими газетами, до яких обласна організація партії “Батьківщина” завезла понад півмільйона кольорових вкладок – плакатів, на яких зображені Віктор Ющенко і Юлія Тимошенко, і міститься інформація про створення коаліції “Сила Народу”, висування Віктора Ющенка єдиним кандидатом від коаліції та ухвалення програми спільних дій.

Голова обласної організації "Батьківщини" Віктор Ужва і міліція
Говорить консультант виконавчого секретаріату партії “Батьківщина” Григорій Кравченко:

“У офіс партії “Батьківщина” зайшли голова Кіровської 28-ї територіальної виборчої комісії міста Дніпропетровська Віктор Нецький, з ним два члени територіальної виборчої комісії, начальник Кіровського районного відділу внутрішніх справ Костянтин Довбняк, з ним три працівники райвідділу внутрішніх справ і два телеоператори, котрі постійно знімали на телекамери.

Вони кажуть: “Тут офіс Ющенка”. Ми повідомили, що тут офіс партії “Батьківщина” і спитали про мету їхнього вторгнення до офісу. Нецький заявив, що до них надійшла заява жителів про те, що тут, за цією аресою, знаходиться література, яка компрометує інших кандидатів на пост Президента України. Коли ми повідомили йому, що тут не офіс “Нашої України”, він сказав:

“Ми прийшли тому, що тут вказана ця адреса”. Ми попросили їх звільнити приміщення. Вони вийшли у коридор, де зберігалися кольорові вставки до газети “ВВ”. Нецький склав акт, що там є кольорові вставки і журнали агітатора, попрощався і пішов. Але залишилися співробітники міліції, які продовжують перераховувати примірники. Згідно з Законом України про політичні партії, офіси політичних партій і партійних організацій не мають права перевіряти. Перевіряти мають право лише Міністерство юстиції і Генеральна прокуратура”, – сказав консультант виконавчого секретаріату партії “Батьківщина” Григорій Кравченко у той час, коли співробітники УБЕЗу перераховували друковану продукцію.

Дещо пізніше до офісу прийшов голова обласної організації “Батьківщини” Віктор Ужва, котрий зажадав припинення дій убезівців і пояснив, що кольорова вкладка є інформаційним, а не агітаційним матеріалом і показав накладну на 1 мільйон примірників газети, до якої надрукована кольорова вкладка. Це не подіяло. Перерахувавши згадані вкладки, співробітники УБЕЗу завантажили всю друковану продукцію у авто і вивезли її у невідомому напрямі, прихопивши ще й і примірники “Журналу агітатора”.


Підраховують кількість вкладок
На прес-конференції, проведеній 5-го жовтня, Віктор Ужва повідомив, що керівництво обласної організації партії направило відповідний протест до обласної прокуратури, представник якої сказав, що протест буде розглянутий на загальних засадах протягом місяця.

5-го жовтня прес-служба обласного управління МВС розповсюдила заяву, у якій зазначено, що при перевірці офісу “Батьківщини” выявлені агітаційні плакати на підтримку Віктора Ющенка, видані видавництвом “Мегапрес”.

Управління МВС України у Дніпропетровській області заявило, що дії співробітників міліції були законними та що виявленими порушеннями є невідповідність вказаного у вихідних даних накладу реальній кількості надрукованих газет і використання одної накладної для завезення двох різновидів друкованої продукції.

Голова обласної організації партії “Батьківщина” Віктор Ужва заявив, що дії міліції будуть оскаржені у суді.
XS
SM
MD
LG