Доступність посилання

ТОП новини

Низка провідних організацій українців у Росії не хоче підтримувати Януковича.


Мар’яна Драч

Прага, 6 жовтня 2004 року - Пристрасті довкола президентських виборів в Україні розгораються і в Росії. Там у розпалі підготовка до зібрання під назвою "З” їзд українських громадських організацій Росії." Він має пройти у п`ятницю, 8-го жовтня, у престижному для російської столиці Колонному залі Будинку спілок. Але низка провідних організацій української діаспори Росії відмежувалися від проведення цього форуму.

Товариство "Славутич" створили 15 років тому , це одна з найстарших громадських організацій українців у Росії. Голова Ради товариства Василь Антоньєв розповів радіо “Свобода” , що він щиро здивувався, коли дізнався, що "Славутич" був першим у списку організацій, які проводять з`їзд у Москві 8-го жовтня. Антоньєв говорить, що це фальсифікація:

"То неправда. І ми там брати участі не будемо. Вони те роблять перед виборами в Україні. І це буде як політична акція. Вони хочуть це зробити, щоб якимось чином підтримати Януковича. Як так можна робити, вони ж громадяни, як правило, Росії? Підтримувати Януковича - то вже ніби Росія втручається у справи України".

Від з''їду також відмежувалася низка інших провідних організацій української діаспори Росії. А саме - Федеральна національно-культурна автономія "Українці Росії," Об`єднання українців Росії, які складаються з понад 80 регіональних організацій. Не хочуть брати участі у форумі й Центр українців у Башкортостані "Кобзар", Об''єднання українців Москви. Вони вважають, що такий з''їзд викликаний "тимчасовими політично-кон`юнктурними міркуваннями і може завдати шкоди як російському українству, так і російсько-українським відносинам.

Говорить голова Об`єднання українців у Росії та федеральної автономії Олександр Руденко-Десняк:

"Наша організація є національно-культурною. Тобто, до нашої організації входять люди іноді достатньо різних політичних поглядів, їх об''єднує бажання зберегти свою національну ідентичність, свою національну культуру в умовах діаспори. Це не є політична партія.

Тому наша точка зору така: було б дуже добре, якби громадяни інших країн не втручалися у внутрішні справи України і не намагалися якимось чином впливати на перебіг там передвиборчих подій. В даному випадку, якщо брати до уваги, як усе це робилося, - це річ абсолютно неприпустима" .


Щоб з`ясувати, як саме готується з`їзд у Москві, котрий, як очікують, має висловити підтримку Віктору Януковичу, ми зателефонували до оргкомітету. Там спершу порадили дочекатися Миколу Луньова, голову Донецького земляцтва в Росії. Але поговорити з паном Луньовим нам так і не вдалося. Пояснили, що він дуже зайнятий.

На прохання, щоб інтерв''ю дав хто-небудь з оргкомітету, попросили сказати, що ж хоче дізнатися "Свобода."

Запитань було два. По-перше, яка головна мета з`їзду і хто з відомих політиків та громадських діячів братиме у ньому участь. А ще нас цікавило, як ініціатори форму ставляться до протесту авторитетних організацій української діаспори в Росії. Після тривалих консультацій ми почули таке:

"Значить, відповідь сформульована. Ми зараз у стані роботи і ми не готові давати коментарі" (переклад з російської).

А тим часом до російської столиці збирається сам Віктор Янукович. Президент Росії Володимир Путін запросив чинного прем`єра і кандидата на Президента України на свій день народження 7-го жовтня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG