Доступність посилання

ТОП новини

Українське питання на варшавській нараді ОБСЄ.


Володимир Павлів

Варшава, 6 жовтня 2004 – У Варшаві триває щорічна нарада Організації з безпеки та співпраці в Європі. Ця нарада присвячена так званому «людському вимірові», тобто розглядає питання прав людини, демократичних виборів, ситуації національних меншин тощо. У вівторок увечері в рамках наради ОБСЄ відбулося засідання, присвячене, зокрема, й майбутнім президентським виборам в Україні.

Ще першого дня роботи наради ОБСЄ в Варшаві було оприлюднено звіт Міжнародного Гельсинкського фонду прав людини, в котрому гостро критикувалась передвиборча ситуація в Україні. До засідання, присвяченого, зокрема, й виборам українського президента, було привернено чимало уваги. Головними доповідачами від України на цьому засіданні були Олександр Шевченко з правозахисної організації “Гельсинкі-90” та Євген Захаров із Харківської правозахисної групи.

Олександр Шевченко поінформував присутніх на цьому засіданні експертів із різних країн Європи, США і Середньої Азії про головні порушення закону про вибори в Україні, зафіксовані його організацією та іншими незалежними інститутами, що спостерігають за виборами. Натомість Євген Захаров зупинився на більш концептуальних процесах передвиборчої кампанії в Україні.

Євген Захаров, відомий на Заході український правозахисник та дисидент, розглядає порушення закону про вибори в контексті порушення загальних прав людини. Одним із них є відсутність у виборчому законі права вітчизняних громадських організацій бути спостерігачами на виборах президента.

І це не єдине порушення основних людських прав, твердить Євген Захаров:

«Наші громадяни можуть бути спостерігачами від міжнародних організацій. Закон цього не забороняє і не може забороняти, бо це була б дискримінація за ознакою громадянства. Але є постанова ЦВК про те, що спостерігачами від міжнародних організацій можуть бути тільки іноземці. Наша опозиція могла б спрямувати свої зусилля саме на цю справу : порушити перед ЦВК питання, що такий підхід – це порушення прав людини, це дискримінація».

Що ж стосується ролі самої ОБСЄ в цьому процесі, то, на думку харківського правозахисника, її не варто переоцінювати, хоч не можна й недооцінювати. На наше прохання прокоментувати звернення української опозиції до ОБСЄ, щоб організація надіслала більше спостерігачів, Євген Захаров сказав:

«ОБСЄ не може взяти близько до серця наші українські проблеми. Я вважаю, що бажати від ОБСЄ більше, ніж вона може дати, недоречно. ОБСЄ не має можливості спрямувати сюди десятки тисяч спостерігачів. Вибори в Україні – це насамперед українська проблема».

Відомий польський правозахисник, професор Анджей Жеплинський, котрий проводив це засідання, на завершення з сумом зауважив, що міжнародні організації багато знають про порушення, які діються в ході передвиборчої кампанії в Україні, але можуть зробити небагато. Найгірше, як зауважив один із учасників засідання, що ми навіть не можемо точно зараз ствердити, чи ці вибори відбудуться взагалі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG