Доступність посилання

ТОП новини

У місті Дніпродзержинську Дніпропетровської області створений один - 30-й територіальний виборчий округ.


Михайло Снігур

Фото Олександра Царика разом з довіреною особою Мороза у 30-му окрузі Іриною Кушнір
Дніпродзержинськ, 7 жовтня 2004 - Днями довірені особи кандидатів на пост Президента України Віктора Ющенка, Миколи Грабара, Михайла Бродського, Олександра Мороза та Леоніда Черновецького у цьому виборчому окрузі звернулися до голови Центральної Виборчої комісії Сергія Кивалова з відкритим листом.

Довірені особи кандидатів на пост Президента у преамбулі листа пишуть: “Необхідність звернення до Вас, Сергію Васильовичу, викликана надзвичайними обставинами, які зводять нанівець прозорість, відкритість, демократичність виборів, рівність прав кандидатів при проведенні виборів Президента України у 30-му територіальному виборчому окрузі”.

Посилаючись на те, що дії та бездіяльність посадових осіб територіальної виборчої комісії та її рішення вже неодноразово оскаржувались, автори листа вимагають від голови ЦВК негайно втрутитись у ситуацію, створену у виборчій комісії 30-го виборчого округу, та покласти край систематичним порушенням виборчого законодавства, вони пишуть про відкрите ігнорування прав суб’єктів виборчого процесу та членів комісії, що його допускає голова комісії пан Мальований.

Так, межі виборчих дільниць у окрузі визначені без зазначення у рішенні територіальної комісії номерів будинків або зі включенням до дільниць таких будинків і вулиць, які не існують, деякі вулиці включені водночас до різних виборчих дільниць. Формування виборчих комісій, пишуть автори листа, проводилося за списками, підготованими владними структурами на основі списків виборчих комісій минулих виборів. Подання на частину посад голів, їхніх заступників і секретарів комісій не прийняті до уваги, пропорції участі представників різних кандидатів у складі комісій не витримані.

На посади голів та секретарів частини дільничних комісій призначені люди, котрі не мають досвіду роботи у виборчих комісіях, відповідної освіти, не володіють державною мовою. Так, на дільниці номер чотири головою комісії призначена 17-річна дівчина, а у 25-й комісії членом комісії призначена особа, якій не виповнилося 16 років.

Довірені особи кандидатів на пост Президента також зазначають, що голова територіальної комісії відмовляє їм у праві ознайомитись з проектами рішень комісії, засідання комісії проводяться без повідомлення про порядок денний, для участі у засіданнях з метою створення кворуму залучаються сторонні особи, котрі беруть участь у голосуванні.

Дільничні комісії не скликають своїх членів на засідання, замість них залучаються сторонні особи, зокрема, вчителі шкіл, представники опозиційних кандидатів усуваються від участі у роботі комісій.

У листі зазначено, що перелічені порушення призвели до навмисного порушення меж виборчих дільниць, включення до їх складу сотень будинків, що не існують, що може призвести до фальсифікації списків виборців.

Автори листа зажадали від голови ЦВК направити до Дніпродзержинська компетентну комісію для вивчення ситуації і припинення порушень Закону про вибори Президента в Україні.

Говорить керівник виборчого штабу Олександра Мороза у 30-му виборчому окрузі Олександр Царик:

“ У своїй роботі мені доводиться щодня стикатися з порушеннями закону і з тим ,як ігноруються вимоги закону з боку влади і її представників. До мене прийшла 18-річна дівчинка – голова дільничної виборчої комісії, котра у своєму поданні написала:

“Не володію державною мовою, не маю досвіду роботи”.

Її голова територіальної комісії ставить головою дільничної виборчої комісії. І більшість у комісії не знають, від кого вони увійшли у ті комісії, вони усі працюють у рейково-балочному цеху на металургійному заводі, це двадцять мовчазних хлопців, котрі читають з папірця – від Базилюка, від Душина, від Волги і так далі, але вони піднімають руки і погрожують тій дівчинці, кажучи:

“Якщо ти сама не напишеш заяву на голову комісії, потім пожалкуєш”.

Так розповів керівник виборчого штабу Олександра Мороза Олександр Царик.
XS
SM
MD
LG