Доступність посилання

ТОП новини

Голова Івано-Франківської обласної організації партії “Батьківщина” заявив, що пенсіонерів укотре планують обдурити.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 7 жовтня 2004 - Голова Івано-Франківської обласної організації партії “Батьківщина” Дмитро Шлемко зустрівся з представниками місцевих мас-медіа і пояснив, чому впродовж останніх місяців уряд Віктора Януковича підвищив мінімальні пенсії в державі. Перед журналістами Дмитро Шлемко виступив не як політик, а як завідувач кафедри економіки Івано-Франківського національного університету нафти і газу. Науковець наголосив, що пенсіонерів укотре планують обдурити, використавши їхні голоси у виборчій кампанії на підтримку провладного кандидата.

Лідер Івано-Франківської обласної оагінзації партії “Батьківщина” Дмитро Шлемко є водночас визнаним у реґіоні економістом. Він очолює кафедру економіки Івано-Франківського національного університету нафти і газу. Під час зустрічі з журналістами Прикарпаття науковець виклав власний погляд на те, чому нинішній уряд вирішив підвищити мінімальні трудові пенсії.

На переконання Дмитра Шлемка, підвищення пенсій – це потрібний крок, на який уже давно очікували. Адже в країні проживає понад 11 мільйонів пенсіонерів. Однак нинішній уряд не вніс пропозиції про збільшення мінімальних пенсій до Верховної Ради України, щоб на законодавчому рівні закріпити вказану суму. Теперішня щомісячна державна адресна доплата до пенсії визначена лише постановою Кабінету міністрів України.

Закономірне запитання, звідки взялися ці немалі фінансові ресурси. Як заявив Дмитро Шлемко, додаткові гроші з”явилися із зекономлених раніше урядом коштів, що мали бути виділені на підвищення мінімальної заробітної плати. По-друге, на думку економіста, Україна пережила цього року справжній бум щодо приватизації об”єктів загальнодержавної власності, приватизація значної частини яких відбувалася в дуже сумнівних умовах. І очевидно, що новий керівник країни (якщо, звичайно, це не буде провладний кандидат) змушений буде ще з”ясовувати, яким чином проводили приватизацію надприбуткових підприємств, таких як “Криворіжсталь”:

“Завтра приходить інший, приходить Ющенко на президентський пост. Ющенко не робив революційних заяв щодо реприватизації. Він дуже обережно до цього ставиться. Але в той самий час навіть він сказав, що ті об”єкти, які були продані з порушеннями чинного законодавства Фондом державного майна України, такі справи будуть переглянуті. І ті, хто їх купив, доплатять”.

Дмитро Шлемко зауважив, що для щомісячних доплат пенсіонерам до визначеної урядом суми 284 гривні уряду Віктора Януковича потрібно додатково знайти понад мільярд гривень. Ці гроші уряд, звичайно ж, знайде і, очевидно, виплачуватиме так звані підвищені пенсії приблизно до січня наступного року. Далі ж гроші вичерпаються. Лише для пенсіонерів Прикарпаття щомісячно потрібно виділяти чималі кошти:

“На Івано-Франківщині ця ситуація виглядає таким чином. 331 тисяча пенсіонерів. І це додатково щомісячно необхідна виплата в сумі 35 мільйонів гривень”. Що буде після виборів з пенсіонерами, економіст не наважується прогнозувати.

Зрозуміло лише одне: вже наступного року для того, щоб виплачувати підвищені кошти, у бюджеті немає коштів. Але, на переконання Дмитра Шлемка, нинішній уряд це мало турбує. Напередодні президентських виборів команді Віктора Януковича необхідно задобрити пенсіонерів. Адже, як відомо, саме вони беруть найактивнішу участь у виборчому процесі і відповідно найдисциплінованіше відвідують виборчі дільниці.
XS
SM
MD
LG