Доступність посилання

ТОП новини

ХХ Варшавський кінофестиваль.


Володимир Павлів

Варшава, 7 жовтня 2004 - У четвер у польській столиці розпочався ХХ Міжнародний Варшавський кінофестиваль. Не зважаючи на те, що в програмі фестивалю традиційно присутнє не комерційне, а так зване “амбітне” кіно, його популярність щороку зростає. Цього року у рамках фестивалю буде показано 110 кінострічок із 38 країн світу. У програмі ХХ Варшавського кінофестивалю немає жодного українського фільму.

Міжнародний Варшавський кінофестиваль починався як Тиждень кіно, група ентузіастів заснувала його ще у 1985 році. Нагадаймо, що це був час, коли у Польщі, як і в інших країнах так званого соціалістичного блоку, монополія на розповсюдження кінопродукції належала державі, а відбір фільмів проводився згідно з офіційно діючою цензурою.

Тому засновникам варшавського Тижня кіно доводилося добирати фільми так, щоб вони були і якісними і водночас не містили в собі критики Радянського Союзу і взагалі, щоб не висміювали соціалістичний лад. На перший Тиждень його організаторам вдалося назбирати аж 30 таких кінострічок із закордону. До кас єдиного кінотеатру, в котрому демонструвалися ці фільми, утворювалися кількасотметрові черги від сьомої години ранку. Таке зацікавлення пояснюється тим, що в той час Польська Народна Республіка закуповувала у рік в середньому всього біля 20 закордонних кінострічок.

Після повалення комуністичної системи у Польщі і відновлення демократії та вільного ринку, на екранах кінотеатрів та на телебаченні з’явилися буквально сотні фільмів, виробництва найвідоміших кіностудій світу. Однак Варшавський Тиждень кіно, котрий у 1991 році перетворився на Міжнародний кінофестиваль, не втратив своїх позицій. Навіть навпаки , зміцнів і розвивається . Напрацьовані упродовж років міжнародні контакти, наявність у Польщі багатих спонсорів, а також ставка на амбітне кіно, котре не так часто можна побачити посеред моря комерційних фільмів – це ті основи, на котрих базується сьогодні успіх Варшавського кінофестивалю.

Найкращим показником цього успіху є навіть не кількість демонстрованих кінофільмів, а кількість глядачів, котра зростає з року на рік. Якщо у 2000-му році фільми в рамках фестивалю оглянуло 53 тисячі глядачів, то вже у у 2003-му їх було 70 тисяч. Цього року організатори фестивалю сподіваються навіть і ста тисяч глядачів.

Шанувальники кіно зможуть оглянути у Варшаві найновіші і найцікавіші фільми з США та Ізраїлю, Франції і Італії, Німеччини і Великобританії, але разом з тим фільми з Росії та Чехії, Сербії та Боснії і Герцоговини.

Організатори Варшавського кінофестивалю з надією дивляться у майбутнє і говорять, що їхні плани розписані уже на 10 років вперед. Одним із найважливіших пунктів у цих планах є створення Регіонального ярмарку кінопродукції, щоб не тільки знайомити польського кіноглядача зі світовими кіноновинками, але й популяризувати у світі найцікавіше польське кіно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG