Доступність посилання

ТОП новини

Німецькі правопорушники спонсорують польські клініки.


Володимир Павлів

Варшава, 6 жовтня 2004 - Польська громадська думка не перестає дивуватися тим новинкам, які приніс із собою вступ Польщі до Європейського Союзу. Днями справжній шок пережили працівники та пацієнти Клініки онкології, гематології та дитячої трансплантації у місті Познані. На рахунок цієї медичної установи, що впевнено наближалася до банкротства, одна німецька фірма перерахувала мільйон євро. Однак, як виявилося, для німецьких підприємців цей вчинок був зовсім не проявом доброти душевної, а карою за певні правопорушення у фінансовій діяльності.

Ще зовсім недавно познанська Клініка онкології, гематології та дитячої трансплантації стояла перед загрозою фінансової неспроможності, а відтак і втрати європейського сертифікату на виконання зазначених у назві операцій. Дирекція цієї медичної установи безнадійно намагалась знайти на батьківщині суму в приблизно 900 тисяч євро, потрібних для вирішення проблем.

І от одного дня гроші знайшлися самі собою, і навіть на сто тисяч євро більше, ніж було потрібно. Потрібні познанській клініці гроші перерахувала одна приватна фірма з Німеччини. Спочатку ощасливлене керівництво клініки поінформувало пресу та громадськість про те, що гроші надійшли від анонімного німецького благодійника, і лише прискіпливість журналістів змусила відкрити правду про те, хто ж подарував польським пацієнтам мільйон євро.

Виявилося, що гроші на рахунок польської медичної установи перерахувала приватна німецька фірма, котру прокуратура у Мюнхені підозрює у значних фінансових зловживаннях. Німецькі закони дозволяють правоохоронним органам у деяких випадках пробачити підозрюваному правопорушення, якщо він погодиться перерахувати значну суму на благодійну діяльність. Саме так і сталося в даному випадку. Підозрювана у порушеннях німецька фірма згодилася за намовою прокуратури перерахувати гроші на клініку у Польщі.

Згодом знайшлося також пояснення , чому вибір впав саме на цю клініку. Виявилося, що 15 років тому колишній працівник цієї клініки емігрував до Німеччини, поселився у Мюнхені і завів різні потрібні знайомства, втім і з місцевими прокурорами. Саме він і підказав німецьким прокурорам медичну установу, котра негайно потребувала благодійницької допомоги. І хоч ця благодійність була дещо вимушеною, це не засмучує ані працівників, ані пацієнтів познанської клініки.

Найважливіше те, що важлива для міста та регіону медична установа працюватиме і надалі і можливо згодом знайде спонсорів, котрим не потрібні будуть підказки прокуратури. А громадська думка у Польщі матиме ще одну підставу для того, щоб переконатися, що користь євроінтеграції виявляється часом у зовсім навіть неочікуваних формах.
XS
SM
MD
LG