Доступність посилання

ТОП новини

15 років років тому понад 4 тисячі утікачів із тодішньої НДР змогли через Прагу потрапити до Федеративної Республіки Німеччини.


Оксана Пеленська

Прага, 5 жовтня 2004 - Посольство Німеччини в Празі відзначає цими днями знаменний ювілей. 15 років тому у жовтні 89-ого в його стінах знайшло тимчасовий притулок понад 4 тисячі утікачів з тодішньої НДР, які прагнули вирватись з комуністичних тенет на свободу. Одна дорога на волю тоді вела через Прагу.

Тяжко уявити, дивлячись сьогодні на одну з найкрасивіших архітектурних споруд старої Праги – Лобковицький палац, що в його стінах на початку жовтня 15 років тому тулилось понад 4 тисячі німців, серед яких було і багато дітей. Утікачі з Німецької Демократичної Республіки, зі страхом згадуючи, як жорстоко режим придушив народні повстання в Польщі й Угорщині, не хотіли більше чекати. На початку 89-ого відкритою для них країною була сусідня Чехословаччина, а в ній Прага, де можна було сподіватись знайти свободу. Місцем, яке приймало утікачів, було Посольство Федеративної Німеччини.

Як згадують самі втікачі, до Праги добирались часто на автах, переважно на НДР-івських “Трабантах”, а там потрібно було непомітно, щоб не потрапити до рук чехословацької міліції, знайти дорогу до Посольства. Ну, а вже біля стін посольства, як кому пощастило: хто перелазив стіну, хто вбігав у ворота, коли вони на якусь мить відкривались. Старші люди несли на руках дітей, молодь допомагали нести клунки з домашнім скарбом. Працівники тодішньої західно-німецької місії приймали всіх.

На початку жовтня до Праги приїхав тодішній міністр Ганс Дітріх Ґеншер. Він звернувся з нині уже історичного балкону до втікачів, пообіцявши їм вільну дорогу додому, тобто на Захід. Так і сталось. Вдалось домовитись з чехословацьким урядом і спеціальний поїзд відвіз німецьких утікачів з НДР до ФРН.

Так дорога на свободу тоді вела через Прагу, багато чехів у ті дні допомагало німцям. А через місяць, в листопаді 89-ого і в самій тодішній Чехословаччині перемогла оксамитна демократична революція.

Нині німці й чехи згадують жовтень 15 років тому, згадують Прагу, яку заполонили сотні німецьких “Трабантів”, котрих покидали їхні господарі просто на вулицях. Чехи потім переважно розібрали ці авта на запчастини. Самі ж німці поставили “Трабантові”, своєму автомобілю-визволителю, на території німецького посольства в Празі символічний пам’ятник.
XS
SM
MD
LG