Доступність посилання

ТОП новини

Європейський Союз й далі турбує становище зі свободою слова в Україні.


Мар’яна Драч

Прага, 11 жовтня 2004 року - Європейський Союз знову закликає Україну провести президентські вибори вільно, справедливо і прозоро. Про це мовиться у заяві, яку в понеділок оприлюднили у Люксембурзі. Міністри закордонних справ ЄС наголошують, що цей заклик лунає вже не вперше. 29 вересня ЄС вже нагадував українській владі, що ці вибори продемонструють, чи Україна дотримується демократичних стандартів Ради Європи і ОБСЄ, а також вплинуть на подальші відносини Києва з Брюсселем. З огляду на перебіг нинішньої передвиборчої кампанії в Україні, ЄС знову наголошує, що дуже важливими є незалежність мас-медіа і свобода слова.

Євросоюз вітає те, що Україна запросила міжнародних спостерігачів за виборами, але водночас закликає українську владу надати таку можливість представникам українських громадських організацій.

У нинішній заяві ЄС називає Україну ключовим партнером і обіцяє розвивати з нею відносини в рамках Європейської політики сусідства. Тим часом у неділю в Люксембурзі, 11 із 25 країн ЄС виступили за те, щоб надати Україні "європейську перспективу," щоб підтримати про-європейські сили у державі. Про це повідомляє агентство Франс-прес, посилаючись на поінформовані дипломатичні джерела. Політику зближення з Києвом підтримують держави Балтії, Данія, Фінляндія, Швеція, Австрія і вишеградська четвірка – Чехія, Угорщина, Польща і Словаччина. Ця група наразі є меншістю у ЄС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG