Доступність посилання

ТОП новини

Вибори в Україні значно змінять баланс між Росією і Заходом – FT.


Марія Щур

Прага, 12 жовтня 2004 – Україна стоїть перед вирішальним вибором, який значно змінить баланс в Європі між Росією та Заходом, вважають кореспонденти впливового британського часопису “Financial Times”. У розгорнутій статті вони знайомлять своїх читачів з передвиборчою атмосферою в Україні і наголошують, що попри всі порушення виборчого процесу, демократія ще жива в Україні, бо про результати виборів можна буде дізнатися лише після їхнього закінчення.

Політичний вибір українців київський політолог Григорій Немиря в інтерв’ю газеті формулює як «консолідація демократії чи консолідація автократії». Перемога нинішнього прем’єра Віктора Януковича посилила б російські впливи в регіоні та дала б сильний поштовх авторитарним тенденціям на пострадянських теренах. Обрання його опонента Віктора Ющенка, навпаки, довело б, що демократія здатна вижити у недружніх до неї умовах російського прикордоння.

Тобто, хто б не переміг на президентських виборах в Україні , він принесе зміни, переконані автори статті у газеті “Financial Times”. Леонід Кучма, за словами журналістів, авторитарний президент, має відійти. Новий президент, як пише “Financial Times”, перш за все має заручитися підтримкою поліції та сил безпеки, він напевно відправить кілька своїх опонентів до в’язниці або у вигнання. Зміниться і розклад сил у парламенті, котрий закріплять парламентські вибори 2006 року.

Спираючись на історію прем’єрства Віктора Ющенка, оглядачі вважають, що його президентство принесе швидші економічні зміни. Незважаючи на передвиборчі обіцянки, він навряд чи розпочне широкомасштабний наступ на олігархів. Єдина претензія, яку він озвучив – приватизація Криворіжсталі зятем Президента. З іншого боку, як пише британський діловий щоденник, якщо панові Ющенку вдасться створити прозорішу економіку, олігархам буде важче боротися з конкурентами.

Ющенко міг би почати своє президентство зі значної підтримки з боку ЄС та США. Це дало би йому можливість розраховувати на частковий митний союз З ЄС, членство в НАТО та у Світовій Організації Торгівлі, вважає газета.

Натомість від пана Януковича очікують підтримки великого українського та російського бізнесу. Як пише “Financial Times”, російський президент Володимир Путін приватно наказав російським олігархам підтримувати Януковича на виборах. Крім того, обрання Януковича означало б перехід влади до Донецького клану від нинішніх прихильників пана Кучми. Янукович міг би привести країну до СОТ чи лібералізувати торгівлю з ЄС, але основна його увага піде на створення спільного ринку з Росією та іншими колишніми радянськими республіками.

На думку британського щоденника, зростання української економіки, ймовірно триватиме, незалежно від того, хто виграє вибори, однак, те, яким воно буде за швидкістю та якістю, сильно залежить від результату голосування.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG