Доступність посилання

ТОП новини

“АвтоЗАЗ-ДЕУ” інвестує в польський “FSO”.


Володимир Павлів

Варшава, 12 жовтня 2004 - Підтвердилися прогнози польських ринкових експертів про те, що запорізька фірма “АвтоЗАЗ-ДЕУ” має значні шанси стати інвестором другого за величиною у Польщі автомобілебудівного підприємства – варшавської фабрики легкових автомобілів “FSO”. Днями власники українського підприємства придбали першу частку власності збанкрутілої фабрики “FSO”.

Варшавська фабрика легкових автомобілів в часах Польської Народної Республіки виробляла, мабуть, найменші в Європі автомобілі – польські фіати. Після зміни політичного устрою у Польщі та впровадження засад ринкової економіки це підприємство швидко збанкрутувало. Однак значний людський та технічний потенціал невдовзі притягнув нових інвесторів.

Найповажнішим з них став південнокорейський автомобільний концерн “Деу”, котрий у середині 90-х років розпочав на варшавській фабриці виробництво популярних марок автомобілів цієї фірми. Після банкрутства південнокорейської фірми розпочалися проблеми із її варшавською філією “ДЕУ-FSO”, котру теж було оголошено банкрутом.

У п”ятницю речник польського банку “Мілленіум” Войцех Качоровський підтвердив інформацію про те, що борги варшавської фабрики легкових автомобілів FSO банк продав українській фірмі “АвтоЗАЗ-Деу”. Разом з тим речник банку відмовився назвати, про яку суму йде мова.

Однак газета “Жечпосполита” пише, що українські бізнесмени купили у банку борг “FSO” за третину його вартості, а конкретніше боргові зобов”язання на 100 мільйонів польських злотих (тобто, близько 25 мільйонів доларів) власники “АвтоЗАЗ-Деу” купили за 8 мільйонів доларів.

Підтвердити чи спростувати цю інформацію в самому “FSO” кореспонденту “Свободи” не вдалося, оскільки, незважаючи на такий важливий період, речник фірми перебуває у відпустці, а керівник фірми виявився для нас невловимим.

Нагадаймо, що те, чого найбільше зараз потребує варшавське підприємство “FSO”, це готівки на повернення до кінця року боргів польським банкам, всього близько 150 мільйонів доларів. Ці борги міг би викупити у польських банків новий інвестор, а взамін отримати відповідну кількість акцій варшавського підприємства. Саме цим правом і скористався український “АвтоЗАЗ-Деу”.

Варшавське автомобільне підприємство має мільйонні борги у ще кількох польських банках. Представники “АвтоЗАЗ-Деу” ведуть переговори про купівлю боргів з кожним з них окремо. Але успіх переговорів українських бізнесменів з банком “Мілленіум” є добрим початком. Якщо українці зуміють з ними домовитися на тих самих умовах, кажуть польські експерти, то “АвтоЗАЗ-Деу” зможе придбати “FSO” приблизно за третину його вартості.

Однак це питання ще не вирішене остаточно. Міністр економіки Польщі Яцек Пєхота, котрий підтвердив, що “АвтоЗАЗ-Деу” вже придбав частку власності “FSO”, сказав, що це ще не означає, що українці стануть головним інвестором варшавського автопідприємства. Польський уряд і керівництво “FSO” чекають ще на інвестиційну пропозицію китайського бізнесу, котра повинна бути остаточно сформована до 14 жовтня.

Правда, ще місяць тому польська преса писала про те, що польські банки, котрі кредитували варшавське підприємство, уже погодилися, щоб “АвтоЗАЗ-Деу” став головним інвестором “FSO”. Однак остаточне рішення повинен ухвалити уряд Польщі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG