Доступність посилання

ТОП новини

Угорський парламент засудив плани гунґаристів.


Василь Плоскіна

Угорщина, 13 жовтня 2004 – Цими днями угорські парламентарі ухвалили політичну резолюцію, в якій засуджуються плани лівоекстремістських організацій провести у п’ятницю демонстрацію в угорській столиці. Гунґаристи хочуть вшанувати ювілей приходу до влади угорського диктатора Ференца Салаші у 1944 році.

Широка громадська дискусія з приводу намірів гунґаристів провести демонстрацію 15 жовтня перед Музеєм терору ведеться в Угорщині вже кілька тижнів. Проти цього заходу виступають, зокрема, соціалісти, ліберальний Союз вільних демократів та деякі інші організації країни як лівого, так і правого політичного спектру. Справа в тому, що в новітній історії фігура Ференца Салаші, керівника націонал-соціалістичного руху Угорщини наприкінці ІІ Світової війни, викликає до себе вельми неоднозначне ставлення.

З цим іменем історики пов’язують створення штурмових бригад нілашів-стрільців, які допомагали владі проводити масові репресії проти євреїв та інакомислячих, щоб тримати у покорі населення країни. Саме в цей час звідси до німецьких концтаборів нацистами було вивезено понад 600 тис. євреїв. Серед них вижили буквально одиниці. Тому 15 жовтня перед Музеєм терору опоненти гунґаристів хочуть провести альтернативну демонстрацію, оскільки, згідно з законом про свободу слова й вільне висловлення думок, мерія Будапешта не може заборонити захід неонацистів.

Цими днями угорський парламент ухвалив окрему політичну резолюцію, в якій 337 депутатів засудили плани лівоекстремістів. За це проголосували всі чотири парламентські фракції. До речі, останню таку заяву Державні Збори Угорської Республіки ухвалили восени минулого року, де засуджувався сталінський геноцид в Україні в період голодомору 1932-33 років.

У нинішній резолюції угорські законодавці виступають на захист громадянських свобод і наголошують на тому, що популяризація расистських чи будь-яких інших людиноненависницьких поглядів, а також політичні дії, спрямовані на розпалювання міжнаціональної ворожнечі, вступають у протиріччя з конституцією країни. Ференца Салаші угорські законодавці назвали одним з найбільших ворогів демократії, вселенських прав людини і правової держави.
XS
SM
MD
LG